Legile pesediste, bune de bancurile ”Radio Erevan”: ”nu se va da, ci se va lua; nu acum, ci altădată”
Bazaconiile din Legea salarizării unitare, dar și din decizia de transferare a contribuțiilor sociale de la angajator, la angajat, va transforma majorarea salarială de 24%, trâmbițată de PSD-ALDE, într-o creștere de doar 4%, și aceea incertă. În același timp, largi categorii de angajați din sectorul public se vor trezi cu veniturile micșorate, anul viitor.
Analiza economică, prezentată de ”Libertatea” cititorilor, arată fără dubiu că programul de guvernare al PSD a fost o gogoașă electorală înfuriată, care se dezumflă pe zi ce trece. Legea salarizării unitare, Legea pensiilor, taxa de solidaritate, split TVA, Start-Up Nation, contribuțiile sociale trecute la angajat, desființarea și reînființarea Pilonului II de pensii, de către ministrul de la Finanțe, Ionuț Mișa, sunt tot atâtea inițiative bâlbâite și gogomănii prezentate drept măsuri ”obligatoriu de îndreptat” de actuala guvernare.
Specialiștii în economie au avertizat și avertizează însă că o creștere bazată exclusiv pe consum va duce la nesustenabilitate financiară, creșteri masive de prețuri și inflație. Trecerea prioritară a banilor din bugetul mare, spre diverse tipuri de plăți (salarii, poate pensii, mai multe ajutoare sociale), nepurtătoare de valoare adăugată (TVA), face ca sume uriașe să se ducă în principal la multinaționale, prin consum, și mai puțin la companiile și angajații români. Consumul galopant, survenit o dată cu majorarea salariilor, nu întoarce banii în economia națională, ci îi scoate afară din țară, băgându-i în conturile firmelor străine, care în România au afaceri imense în alimentație, confecții, comerț cu amănuntul și ridicata. Banii din consum se duc, fără să se mai întoarcă. Doar banii alocați pentru investiții creează locuri de muncă, aduc plus valoare, salarii mai mari, produse și servicii autohtone, generatoare de creștere economică sănătoasă. Promisiunile populiste duc, puțin câte puțin, la efecte economice perverse. Ministrul Muncii, Olguța Vasilescu, anunța în vară că imediat după adoptarea Legii salarizării unitare, se va trece la adoptarea Legii pensiilor. După momirea pensionarilor cu recalcularea în acest an celor 5 milioane de dosare de pensii, aflăm de la șeful PSD, Liviu Dragnea, că Legea pensiilor nu va fi adoptată anul acesta, ci abia la anul, și cu aplicabilitate în 2019, an electoral. Cu alte cuvinte, am înțeles noi total greșit declarațiile triumfaliste repetate fără să clipească de Olguța, Liviu și Tudose. De fapt, numai ei știau că nu ne dau, ci ne iau, că nu acum, ci altădată. Duși cu zăhărelul și lăsați cu buza umflată, cetățenii se vor confrunta curând cu facturi umflate la utilități, cu rate crescute la bănci, datorită ROBOR-ului scăpat de sub control, cu combustibilii la pompă mai scumpi, cu toate produsele mai greu de cumpărat. Aberația cu ia Pilonul, na Pilonul (II) de pensii, sau fă-l opțional, ascunde o altă intenție urâtă a guvernului PSD-ALDE: banii nealocați obligatoriu spre o entitate privată, ci doar opțional, cum se dorește, pot deveni o sursă suplimentară la buget. La fel, taxa de solidaritate de 2%, pentru angajator: banii vor fi vărsați în bugetul național, manevrat după bunul plac al guvernanților.
Cine pe cine prostește? Și cât timp o va mai putea face?
Haosul guvernamental e abia la început. Deranjul în societate va fi din ce în ce mai mare, pe măsură ce efectele profund nocive, pe termen lung, ale programului de guvernare PSD se vor simți mai mult la buzunarul fiecăruia. Măsurile economice aberante, luate pe picior și anunțate triumfalist, fără calcule prealabile privind impactul în economie, ne situează într-un paradox periculos: deși FMI a îmbunătățit creșterea economică a României de la 4,2%, la 5,5% anul acesta, guvernul de la București caută prin orice mijloace să atragă la buget tot mai mulți bani: prin taxa pe gospodărie, taxa pe cifra de afaceri, split TVA. Oare de ce?
Claudiu Săftoiu (autorul este doctorand în informații și securitate națională la Universitatea Națională de Apărare ”Carol I”. A fost Președinte-Director General al Televiziunii Române (2012 – 2013). A fost Director al Serviciului de Informații Externe (2006-2007). A fost consilier prezidențial (2004-2006). A publicat numeroase materiale de presă (interviuri, comentarii, analize politice și sociale, ca redactor șef-adjunct la ”Evenimentul Zilei” (1995-1998), ”Privirea” (1999-2000), ”Oameni în top” (2000-2003). A lucrat la PRO-FM, Radio Total (1991-1994). A fost trainer de presă la Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) și la Fundația pentru Pluralism (FpP), în perioada 2000-2004) și consultant politic în mediul privat. Este autor al primului manual de jurnalism politic din România: ”Jurnalismul politic – manipularea politicienilor prin mass-media, manipularea mass-media de către politicieni” (Editura Trei, 2003).
Citește și:
- Editorial de Claudiu Săftoiu. TAROM – destinația unui eșec administrat politic
- Editorial de Claudiu Săftoiu. Să ne revenim: Liviu Dragnea, primul președinte ”ne-premier” al PSD, conduce totuși guvernul României
- Editorial de Claudiu Săftoiu. Sub privirile aliaților NATO, România își umflă pieptul în fața Rusiei
- Editorial de Claudiu Săftoiu. Dragnea, politica și ciomăgarii
- Editorial de Claudiu Săftoiu. Precedentul catalan în România: cine va opri referendumul autonomist al radicalilor maghiari din Transilvania?
- Editorial de Claudiu Săftoiu. Înarmarea în ritm alert a României – episodul mult așteptat, necesar și obligatoriu
- Editorial de Claudiu Săftoiu. Pescuit extrem la răpitor: scapă lacul Belina din fălcile abuzatorilor în serviciu?