Politicienii români, indiferent de generație, par rupți nu doar de realitățile cotidiene, ci și de informațiile care circulă libere prin lume. De exemplu, nu se inventează săptămânal apa caldă în România, nici măcar în domeniul economiei.
Dar politicienii români așa dau impresia.
În timpul președintelui François Hollande, în Franța a fost introdusă o taxă de 75% pe marile averi. Taxa nu a adus veniturile sperate la buget, dar a iscat scandal și a determinat mai mulți cetățeni francezi plini de bani să ceară și să obțină cetățenia altor țări, pentru a scăpa de această taxă. Printre ei, și Gérard Depardieu.
Până la urmă, taxa a fost eliminată, guvernanții francezi recunoscând că a fost un populism inutil.
Părând că nu are acces la astfel de informații, Eugen Teodorovici a anunțat săptămâna aceasta, printre alte măsuri economice, și instituirea unei „taxe pe lăcomie”, care vizează direct băncile. Taxa, alături de alte câteva măsuri, a fost doar anunțată și a și reușit să provoace pagube economiei și inclusiv bugetului de stat.
Pierderile de miliarde de lei estimate în urma căderii bursei se traduc în impozite mai puține. Așa că, într-un fel, taxa pe lăcomie devine o taxă pe prostie, pe care nu o plătesc băncile, nu o plătesc politicienii, ci, ca de obicei, o achită simplii contribuabili.
Tot din categoria populismelor costisitoare este plafonarea prețului la gazele naturale.
Tot anul s-a discutat, cu cuțitele pe masă, pe marginea legii offshore, impunându-se, în final, taxarea veniturilor suplimentare obținute de producători din vânzarea gazelor la prețuri mai mari de 85 de lei/MWh.
Măsura era luată în calcul de legiuitori și pentru producția de gaze din onshore.
Doar că această impozitare devine inutilă, din moment ce guvernul vrea să plafoneze prețul gazelor pentru producătorii interni la 68 de lei/MWh.
Așadar, în loc să câștige mai mulți bani din vânzarea gazelor la un preț mai mare, guvernul își taie singur din venituri, părând că e interesat de prețul plătit de consumatorul casnic. Mai mult, redevența pentru gazele naturale se plătește astăzi prin raportarea la un preț mai mare de 68 de lei/MWh.
Iarăși, impunerea unui preț de vânzare mai mic va duce la scăderea veniturilor din redevențele pentru gazele naturale.
Fabuloasă gândire economică, inexplicabil cadou făcut, de fapt, producătorilor de gaze naturale și isteață metodă de a ne vinde, iarăși, prea ieftin resursele naturale neregenerabile.
Inspirați de lecturile puține și precare din școala generală și gimnaziu, politicienii români se cred, aproape toți, niște genii pustii, neînțelese de către alegătorii ingrați. Pustii sunt, e cert, dar genii, în niciun caz.
Iar de înțeles, cam ce ar fi de înțeles din tot haosul ăsta care le populează creierele?
Fotografie principală: Hepta / Mediafax
Citește și:
OPINIE/ PAH, despre ultimul discurs al liderului PSD. „Nu-s tipul tău de român, Liviule!”
OPINIE/ PAH, despre o Europă cu două măsuri: „En marche!”, mă, de-aici, populiștilor!”