A jucat în “Bietul Ioanide”, “Steaua fără nume”, “Iancu Jianu haiducul”, “Misterele Bucureştilor”, “Domnişoara Aurica” şi “Ultima noapte de dragoste”, ca să amintim doar câteva din filmele cuprinse în palmaresul său.

Iar talentul actoricesc nu e singurul cu care a fost binecuvântată. Eniko are o voce superbă, de mezzo-soprană, probabil moştenită de la tatăl ei, care a fost tenor liric de la Opera din Cluj. Cu ajutorul vocii şi-a croit o nouă carieră peste hotare.

În tinereţe, era una dintre cele mai frumoase şi mai iubite vedete din ţara noastră. Anii 80 au reprezentat perioada ei de glorie ca actriţă

O vreme, a jucat şi pe scenele din Ungaria

La începutul lui 1989, aşadar, cu mai puţin de un an înainte de căderea lui Ceauşescu şi a regimului său comunist, Eniko Szilagyi şi soţul ei au profitat de un voiaj peste hotare ca să rămână în Olanda. N-ar fi făcut-o, dacă Securitatea n-ar fi pus presiune asupra ei să colaboreze. A înţeles atunci că nu are scăpare decât dacă fuge din ţară.

După şase luni în Olanda, cuplul a luat drumul Belgiei, apoi, destinul a făcut ca Eniko şi soţul ei să ajungă în cel mai romantic oraş european, Paris. De 11 ani locuiesc într-un cartier select din centrul capitalei franceze, Saint Germain, unde au vecini celebri, ca Isabelle Huppert şi Catherine Deneuve. La începutul vieţii de emigrant, artista a continuat să joace. A fost ofertată de un teatru din Ungaria (maghiara este limba ei maternă şi o vorbeşte perfect – n.r.) şi a-nceput să facă naveta pentru a-şi urma pasiunea.

După o vreme însă, muzica a căpătat mai multă importanţă decât actoria, iar Eniko a schimbat macazul. Şansonetele sunt slăbiciunea ei, acesta e genul pe care l-a abordat şi bine a făcut, fiindcă a avut mare succes. A cântat prima oară în Budapesta, apoi i s-au deschis uşi în Franţa – întâi reprezentaţii mici, apoi contracte serioase.

Vocea ei a vrăjit publicul, iar în repertoriul abordat şi-au făcut loc, pe rând, melodiile lui Edith Piaf, dar şi ale Mariei Tănase. Pe măsură ce popularitatea ei a crescut, compozitori renumiţi, precum Jean Mussy, au remarcat- o şi au început să scrie piese pentru ea. Azi face parte din trupa de artişti a Théâtre des Nouveautés, unde figurează ca actriţă şi cântăreaţă. Are o viaţă împlinită din toate punctele de vedere. Poartă însă un mare of în suflet: acela că, în vreme ce francezii au primit-o cu braţele deschise, românii au uitat-o.

Ne-a mărturisit că, în ciuda semnalelor pe care le primeşte de la admiratorii care i-au rămas fideli, nici un organizator de spectacole nu a invitat-o vreodată să cânte în România. Ea e deschisă oricărei colaborări şi ar veni cu drag. “România este ţara şi sufletul meu, tot ce am realizat şi realizez este datorită ţării mele dragi şi oamenilor minunaţi care m-au educat şi m-au iubit. Sper să mă mai întorc. Dacă mă vor chema…”, ne-a declarat artista.

Iat-o pe Eniko Szilagyi pe vremea când era vedetă de cinema în România, nu cântăreaţă peste hotare. A jucat alături de mari actori, ca:

Octavian Cotescu

Emil Hossu

Adrian Pintea

Urmărește-ne pe Google News