Într-un interviu pentru Formula As, acordat cu ani în urmă, regretatul taragotist Dumitru Fărcaș și-a amintit de o întâmplare din cadrul emisiunii prezentate de Cătălin Măruță, la care fusese invitat alături de interpretul de muzică populară Ion Bocșa.
„Nu prea-mi găsesc locul, vorba lui Tudor Gheorghe… Mai merg totuși, nu așa des, dar mai merg la TVR, singurul post serios care are și un program folcloric, mai ales prin grija neobositei Marioara Murarescu. Am fost chiar și pe la Antene, pe la Măruță, pe la… Cuță și pe la alți băieți din ăștia… Dar ei pun niște întrebări din acelea: când te-ai însurat, de ce te-ai însurat, când te-ai căit, de ce te-ai căit, numai aiureli și prostii…
Că le-am zis: domle, când am venit la tine, te rog să-mi respecți spațiul pe care mi l-ai dat, să mă saluți la venire și să spui la revedere, eventual, când plec. Și să mă lași să povestesc spectatorilor mei ceea ce așteaptă de la mine, și cu asta basta.
Cu Ion Bocșa ne-am dus la Măruța, și ce să vezi? Era și Rică Răducanu, fotbalistul, și Țânțăreanu, omul de afaceri, care povesteau aventurile lor cu femei, cu una-alta… Timp: 40 de minute… Întreb: câte minute avem, Cuță? Patru minute fiecare, vine răspunsul. Eu mă încadrez, dar Ion Bocșa, cu piesa lui, „Ana, zorile se vărsa”, avea nevoie de șase minute. Așa că a intrat computerul pe fir și i-a tăiat două randurele din cântec, l-a redus cu „33,33%”.
„De ce tăiați, mă?”, am întrebat revoltat… „Păi, cum de ce, maestre?”, zice Cuță-Măruță asta, „să intre senzația Pepe și Oana… Fără ei dăm faliment…”. No, zic către Ion, noi, doi berbeci de la Cluj, veniți cu efort și bani, am căzut în plasa ăstora, am cântat câte trei minute și-am plecat…
Măruță, tată, zic către băiatul asta neliniștit, oi fi tu oltean, eu iubesc oltenii, dar pe mine nu mă mai prinzi pe-aicea, până joi, la vară…”, povestea Dumitru Fărcaș.
Dumitru Fărcaș, care a murit pe 7 august, a fost unul dintre cei mai cunoscuți artiști populari din România. Una dintre cele mai cunoscute melodii ale sale este cea care a fost genericul emisiunii Tezaur Folcloric.
În luna mai, Dumitru Fărcaş a fost decorat de preşedintele Klaus Iohannis, care i-a oferit Ordinul Naţional „Serviciu Credincios” în grad de cavaler.
În vara anului 2014, Dumitru Fărcaş a rămas fără taragot, după ce acesta i-a fost furat dintr-un microbuz parcat în faţa Ateneului Român, astfel că artistul nu a mai putut cânta la spectacolul aniversar al lui Gheorghe Zamfir.
Citește și:
Dumitru Fărcaș a murit. A fost cel mai mare taragotist al României