În urmă cu 3 ani, pe 30 ianuarie 2014, se stingea din viaţă Marioara Murărescu, una dintre marile realizatoare de emisiuni folclorice din România. Avea 66 de ani şi a fost răpusă de cancer. A rămas în urma ei emisiunea „Tezaur folcloric”, care a încântat şi încântă generaţii de români iubitori de folclor. Moştenirea de la „Tezaur folcloric” este acum dusă mai departe de interpreta de muzică populară Gheorghița Nicolae, cea care este producător al emisiunii şi care a fost cea mai apropiată colaboratoare a Marioarei Murărescu. La 3 ani de la moartea Marioarei Murărescu, Gheorghiţa Nicolae a acordat un interviu în exclusivitate pentru Libertatea.
Libertatea: Pe 30 ianuarie se împlinesc 3 ani de la dispariţia Marioarei Murărescu. Ce sentimente vă încearcă?
Gheorghița Nicolae: O cunosc pe doamna Marioara Murărescu din anul 1986, când am păşit pentru prima dată pe platourile de filmare ale emisiunii Tezaur folcloric. Devenirea mea profesională este legată, după familia mea, de numele Marioara Murărescu. În toţi aceşti ani (peste 30 de ani), am avut o strânsă colaborare cu domnia sa.
Din 2003, legătura cu doamna Marioara Murărescu a căpătat un caracter profesional, încărcat de semnificaţii. Pe primul loc este cea legată de cunoaşterea în profunzime a domeniului, de exercitarea profesiei cu decenţă, dăruire şi devotament. Am văzut aceasta muncă, asemenea d-nei Murărescu, ca pe o adevărată misiune. Pe acest ”tărâm” al dăruirii totale pentru profesie “m-am întâlnit” eu cu d-na Murărescu. De aceea, sentimentul care mă încearcă acum, la 3 ani de la dispariţia d-nei Murarescu, şi mă va încerca întotdeauna, este acela al unei mari pierderi, care a lăsat în sufletul meu un gol imens.
Pentru că, deşi veneam dintr-un mediu folcloric în care mi se conturase personalitatea artistică, didactică, lângă doamna Marioara Murărescu s-a dezvoltat şi conturat profilul meu de jurnalist de televiziune în domeniul folcloric. Practic, jurnalist de televiziune am devenit sub îndrumarea şi directa observaţie a doamnei Marioara Murărescu.
„Intenţionat crea situații prin care ne încerca”
Cum aţi perceput aceşti 3 ani de la tragedie, din punct de vedere profesional? Aţi fost cea mai apropiată colaboratoare a doamnei Tezaurului Folcloric. Ce se întâmplă cu emisiunea şi cât de mult îi simţiţi lipsa?
Începutul, făra d-na Marioara Murărescu, a fost dificil pentru întreaga echipă, în sensul că nu reuşeam să realizăm pierderea unui asemenea om, a unui asemenea profesionist. Dar d-na Marioara Murărescu, în mod tacit, prin metodele specifice unui părinte, ale unui bun pedagog, reuşise, în anii în care o avusesem alături, să ne formeze pentru a prelua, din mers, frâiele unui asemenea program.
Intenţionat, crea situaţii prin care ne înncerca puterea de muncă, inteligenţa, răbdarea, rezistenţa fizică şi morală. Dacă ne lipseşte foarte mult prezenţa fizică a domniei sale, avem însă mereu în minte acele sfaturi, observaţii, învăţăminte legate de profesie. Deseori ne punem întrebarea: oare cum ar proceda doamna Murărescu? Şi găsim soluţia. Tocmai datorită acestor încercări la care am fost supuşi, eu şi colegii mei de echipă am făcut faţă, la inceput cu stângăcie şi timiditate, mai târziu cu înceredere şi hotărâre. Tezaur folcloric se numără şi în prezent printre programele de top ale Televiziunii Române, fiind foarte apreciat de telespectatori. Dedicam reuşitele noastre de acum mentorului nostru, Marioara Murărescu!
Lumea, telespectatorii nu au uitat-o pe Marioara Murărescu. Primiţi reacţii de la telespectatori şi de ce fel?
Adevărat. Lumea nu a uitat-o pe doamna Marioara Murărescu. Ar fi păcat ca lumea s-o uite. Nici nu cred că este posibil şi asta pentru că s-a dăruit profesiei şi lumii cu toată fiinţa ei. Reacţii vin de la public, de la artiştii cu care a colaborat sau de la artiştii care şi-ar fi dorit să colaboreze cu domnia sa. Sunt gesturi de preţuire şi respect pentru munca, dăruirea care se regăsesc în inregistrările ce îi poartă semnătura.
Cum va marca TVR şi emisiunea Tezaur Folcloric cei trei ani de la dispariţie?
Duminică, 29 ianuarie, de la ora 13.00, TVR 1 a programat o ediţie specială a emisiunii Tezaur folcloric – „Să ne amintim de Marioara Murărescu!”. Telespectatorii vor putea urmări înregistrări cu Marioara Murărescu în momente emblemă din emisiunea pe care a lansat-o şi realizat-o la TVR. Pentru TVR şi pentru noi, echipa emisiunii Tezaur folcloric, doamna Marioara Murărescu este prezentă în emisiune prin materialele realizate (materialele de arhivă pe care le difuzam), prin desele referiri la domnia sa. Noi frecvent amintim calitatea domniei sale ca realizator, în emisiuni, fără o ocazie anume.
Doamna Murărescu însemnă atât de mult pentru noi, iar sfaturile sale sunt şi acum valoroase, aşa încât e prezentă în tot ceea ce facem noi pentru emisiune. Făcea parte din acea categorie de oameni cărora trebuia să le demnostrezi sentimentele şi calităţile profesionale atâta timp cât sunt în viaţă şi sa le duci mai departe visele, asa cum ea ne-a învăţat sau şi-a dorit.
Aţi ţinut legătura cu familia, respectiv cu Petru, fiul doamnei Marioara Murărescu? Şi dacă da, ce sentimente vă încearcă atunci când îi vedeţi fiul, nepoţelul?
Eu şi echipa emisiunii respectam familia doamnei Marioara Murărescu. Iar respectul ni-l manifestăm prin a duce mai departe, cu profesionalism, crezul unui om de televiziune care, pe noi, ne-a îndrumat şi ajutat să ne perfecţionăm, să abordăm cu seriozitate şi multă, multă dăruire munca în televiziune.
Ce veţi face pe 30 ianuarie? Veţi merge să vă reculegeţi la mormântul doamnei Marioara Murărescu?A merge la mormântul d-nei Marioara Murărescu reprezintă, pentru noi, cei din echipa emisiunii, un act firesc de recunoaştere şi recunoştinţă, care se petrece ori de câte ori simţim creştineasca dorinţă de a-i aduce un omagiu. Pentru mine, şi cred că pentru fiecare dintre noi, un asemenea act, de reculegere la mormântul cuiva drag, este un gest de intimitate, o dorinţă de a nu împărtăţi cu nimeni semnificaţia lui. Adevaratele trairi se petrec in sufletul nostru, fara expunere publica. Gestul creştinesc de a aprinde o lumânare şi de a ne gândi la ea nu este valabil doar pentru 30 ianuarie. Pentru noi 30 ianuarie este data despărţirii, când, de undeva ne-a făcut un simbolic semn de “rămâneţi cu bine, dragii mei!”, semn pe care noi nu-l vom uita niciodată.
„Mă ruga s-o ţin de mână”
Care este cea mai dragă amintire pe care o aveţi cu ea?
Multe amintiri dragi am cu d-na Marioara Murărescu. Dar cea mai dragă este cea legată de momentul fiecărei apariţii într-un spectacol sau înainte de filmare. Mă ruga s-o ţin de mâna, să-i fiu aproape. Nu cred că este un gest mai drag, mai sincer ca o strângere de mână.
De-a lungul anilor, a lucrat cu cei mai mari artişti populari din România. Cum resimt aceştia dispariţia sa?
Mulţi dintre marii artişti aimuzicii populare au pornit din emisiunea Tezaur folcloric, descoperiţi şi lansaţi de doamna Marioara Murărescu. Împreună au “deschis graniţe” spre inimile tuturor iubitorilor de folclor adevărat, iar publicul ştie bine lucrul acesta. Avea un simţ al valorii foarte bine dezvoltat. Acest simţ nativ şi exigenţa au fost unele dintre importantele calităţi ale personalităţii sale de realizator. Si noi, echipa domniei sale, am simţit, la rândul nostru, aceasta exigenţă în comportamentul sau profesional.
Dar exigenţa este necesară într-un asemenea domeniu. Marii artisti îi simt lipsa d-nei Marioara Murarescu, fiecare în felul lui. Pentru asta, ar trebui sa vorbiti cu ei. Cert este că i-au fost recunoscute de către domniile lor, întotdeauna, calităţile de profesionist de televiziune şi acest lucru este cel mai important.
I-a dăruit o dantelă făcută de mama sa
Există vreun obiect personal pe care vi l-a lăsat şi care vă este aproape de suflet? În platoul emisiunii, aţi păstrat ceva din decorul în care Marioara Murărescu obişnuia să filmeze?
D-na Murărescu obişnuia să ne facă daruri fiecăruia dintre noi. Simţeam întotdeuna că sunt făcute din suflet şi fiecare, în felul nostru, îi suntem recunoscători. Eu păstrez, cu mult drag, un rând de dantelă pentru unul dintre costumele mele populare, pe care l-am primit de la doamna Murărescu. A fost lucrat de mama domniei sale. Mi l-a dăruit spunându-mi că ştie cât de mult ţin la costumul tradiţional şi, de fiecare dată când îl voi îmbrăca, îmi voi aminti de domnia sa.
Din elementele de decor păstram acele obiecte realizate de pictorul scenograf Aurelia Ticulescu – omul si specialistul care a i-a fost alături doamnei Murărescu toată viaţa -, precum şi alte elemente care au definit personalitatea, individualitatea emisiunii Tezaur folcloric. Iar altele – cum ar fi mobilierul brâncovenesc – am simţit că trebuie să rămână în memoria publicului ca un element de decor care se identifică doar cu imaginea şi personalitatea doamnei Marioara Murărescu.
În șase ani a fost diagnosticată cu trei tipuri de cancer
Binecunoscuta realizatoare de emisiuni folclorice Marioara Murărescu a încetat din viaţă pe 30 ianuarie 2014, la vârsta de 66 de ani, după o lungă suferinţă.
Fosta realizatoare a “Tezaurului folcloric” (TVR), şi-a petrecut ultimele şapte luni pe patul de spital, dar era obişnuită cu oamenii în halate albe, cu nesuferitele injecţii, şi cu medicamentele, care i-au prelungit viaţa.
Coşmarul ei a început în 2008, când a fost diagnosticată cu cancer la sân. Au urmat două operaţii la Spitalul Fundeni şi cure cu citostatice. Ca prin minune, Marioara îşi revenise şi menționa cu fiecare ocazie că fiul său, Petre, a fost cel care i-a ridicat moralul şi că familia i-a fost cel mai bun medicament.
[libgallery id=”1719118″]
După patru ani însă, cancerul a fost din nou descoperit, de această dată la glanda tiroidă. A trecut cu bine şi peste această nouă operaţie complicată şi, când credea că, în sfârşit, necazurile s-au oprit, în 2013, medicii i-au dat o nouă veste înfricoşătoare: cancerul se mutase la coloana vertebrală!
A fost supusă unei alte intervenţii chirurgicale, pe care doar medicii clujeni s-au încumetat să o facă, fiind considerată cu mari riscuri. De atunci, vedeta tv n-a mai putut merge pe picioarele ei, iar noaptea plângea de durere. În ultimele şase luni, Marioara Murărescu s-a luptat cu boala, dar şi cu depresia într-o rezervă de la Spitalul Militar „Dr. Agrippa Ionescu”, din Baloteşti – Ilfov.
Citește și: MISTERUL s-a risipit! IATĂ CUM ARATĂ TATĂL FIULUI MARIOAREI MURĂRESCU! AFLĂ-I POVESTEA! FOTO ÎN ARTICOL
video: Arhiva TVR