Pe 16 august în 1977, Elvis Presley a murit în camera sa de hotel, după ce a suferit un infarct. Avea doar 42 de ani. Vestea a căzut ca un şoc pentru fanii artistului care a rămas extrem de îndrăgit şi în ziua de azi, la patru decenii de la deces. Acest lucru nu este însă surprinzător. Elvis Presley, supranumit şi „Regele”, a primit sute de discuri de aur sau platină pentru numărul record de discuri vândute, a avut 14 nominalizări la premiile Grammy. În plus, el a primit un premiu pentru întreaga carieră la doar 36 de ani.
Cariera sa copleşitoare cuprinde 31 de filme şi două documentare, 64 de albume de studio sau live, 149 de single-uri şi sute de concerte. Piesele sale sunt interpretate, chiar şi de cei care nu l-au prins pe rege în viaţă. În plus, îi sunt dedicate festivaluri, muzee, dar şi o mulţime de evenimente.
La scurt timp după moartea sa, un cunoscător al industriei muzicale a afirmat că a fost „o decizie inteligentă pentru carieră”. Deşi afirmaţia poate fi considerată una cinică, se dovedeşte a fi şi … adevarată. Moartea unui artist i-a îndemnat pe fani să cumpere şi mai multe albume ale sale, precum în cazul lui Elvis, Bob Marley, Jimi Hendrix şi David Bowie.
De exemplu, anul trecut, Elvis Presley a câştigat 27 de milioane de dolari şi a vândut un milion de albume – o reuşită impresionantă pentru o persoană care a decedat în 1977. Totodată, anul acesta, văduva lui a investit 45 de milioane de dolari într-un muzeu dedicat vieţii lui Elvis Presley. Centrul face parte din planul de extindere a domeniului Graceland din Memphis, Tennessee, care include şi un hotel cu 450 de camere, deschis anul trecut.
„Gama completă a lucrurilor lui Elvis va arăta cu adevărat cine a fost Elvis Presley”, a spus Priscilla, în luna martie, când a fost deschis muzeul.
Graceland, Memphis, SUA
- Biletul de intrare – 57 de dolari
- 500.000 de vizitatori pe an
- 4.000 de vizitatori pe zi, în iulie
- Aduce 150 de milioane de dolari la economia oraşului Memphis
Nu doar familia lui Presley a trăit regeşte, ci şi fanii acestuia. 11.000 de sandvişuri cu unt de arahide, gem şi banane, preferatele lui Elvis, au fost vândute la Graceland. De această dată nu mai vorbim despre domeniul Graceland din Memphis, ci de o construcţie a unui fan din Danemarca. Acesta a construit o replică a domeniului din Memphis pentru a menţine în atenţie, în această zonă, povestea lui Elvis.
„Aveam 13 ani când a murit, şi deşi nu aş putea spune că a fost un şoc, căci nu eram un fan mare atunci, am recunoscut că a avut un impact major”, a spus Henrik, un danez care a viziat adevăratul domeniu din SUA de aproximativ o sută de ori. El şi-a deschis propriul Graceland în 2011, în Danemarca. A costat 2,8 milioane să construiască muzeul, casa şi magazinul de cadouri. În şase ani, însă, el şi-a recuperat investiţia. A fost totuşi nevoit să schimbe numele, după ce a fost atenţionat în instanţă de Elvis Presley Enterprises, compania care administrează averea „regelui”, pentru că a folosit numele Graceland, o marcă înregistrată. Aşa că în 2015, el a denumit locul Mephis Mansions.
Memphis Mansions, Randers, Danemarca
- Sandvişul Elvis Presley – 10 dolari
- Biletul de intrare – 15 dolari
- 150.000 de vizitatori, anul trecut
Un alt fan al regelui care a făcut o afacere se află în Londra. Acesta deţine un site care vinde produse cu Elvis Presley pe care le trimite în 50 de ţări. De-a lungul anilor, el a vândut căni, costume, cărţi, postere, tricouri, farfurii, magneţi, ochelari de soare şi multe alte produse.