Pentru cei mai mulți dintre fanii Eurovision, partea favorită a show-ului este votarea. Însă pentru puțini rezultatele punctajului final înseamnă câștigarea a zeci de mii de euro – sau, în cazul nefericit, pierderea locuinței. 

Daniel Gould a trăit această agonie a anticipării, în timpul ediției din 2018, după ce a pus gaj propria casă într-un pariu despre câștigătorul competiției muzicale. Pe măsură ce se adunau voturile, în luptă au rămas două echipe: cea a Israelului și cea a Ciprului. Anunțul pe care urma să-l facă prezentatorul avea să-i schimbe viața.

Daniel a fost parior profesionist pe rezultatele de la Eurovision de aproape zece ani. 

În 2004, britanicul a găsit de cuviință să încerce să facă bani din pasiunea sa pentru concursul european. În acel an, în regulamentul Eurovision au fost introduse semifinalele. Daniel a descifrat un algoritm care face ca unele țări să obțină suficiente puncte la televot pentru a se califica în finală: cheia – voturile diasporei. De pildă, turcii din Germania votează pentru Turcia, iar românii din Italia pentru România.

Daniel a început să facă pariuri pe sume mari, la cote mici, pe melodiile ce se vor califica. Risca, de exemplu, 100.000 de lire sterline, pentru a câștiga 3.000 de lire. Dar credea că merge la sigur, conform calculelor lui. Însă, pe măsură ce rezultatele erau anunțate, nu mai putea să urmărească show-ul. „Stăteam cu fața la perete și-mi mușcam pumnul”, a mărturisit el, citat de BBC.

Daniel Gould, la una din edițiile Eurovision Foto: Facebook

Ce câștiga din pariuri dădea pe călătorii

Daniel a anticipat însă corect și câștigurile continuau să vină. În 2009, Daniel a susținut că piesa lui Alexander Rybak, „Fairytale”, va fi câștigătoare. A avut dreptate. Din profituri, și-a plătit ipoteca apartamentului său din cartierul londonez Kentish Town. Nu a durat mult până a hotărât să renunțe la slujba de profesor de istorie și să devină parior la Eurovision full-time.

Timp de câteva luni pe an, Daniel trăia numai pentru Eurovision: făcea analiza trendurilor, căuta informații despre artiști și investiga zvonurile pe forumuri. Analiza și cotele în continuă schimbare de pe diverse piețe, de la câștigători și top 10 până la cei ce se vor califica în semifinale. Tranzacționa aceste pariuri precum brokerii de acțiuni, încercând să anticipeze modificările sentimentelor publicului. Nu era vreun joc de noroc dus compulsiv – aici a fost o muncă grea, continuă și calculată. 

Anual, înainte de Eurovision, împrumuta bani în contravaloarea apartamentului său pentru a-i juca la pariuri. În fiecare an, după Eurovision, i-a plătit înapoi.

Într-un an obișnuit, câștiga în jur de 50.000 de lire sterline. Și îi cheltuia călătorind prin lume. Așadar, făcea cele două lucruri pe care le iubea cel mai mult și își vedea visurile cu ochii.

Ce avea în vedere atunci când paria

Nu e ușor să prezici viitorul. Philip Tetlock, psiholog și expert în prognoză, a descoperit că cei mai buni prognozatori petrec mult timp cântărind mai multe surse de informare contradictorii. Gândesc în probabilități, nu în certitudini, și sunt întotdeauna deschiși la noi dovezi. Majoritatea populației consideră grea o situație similară. Dar dacă ai de gând să-ți pariezi casa pentru o competiție de cântece, ar fi bine să vii pregătit. 

Asta a făcut și Daniel. Cunoștințele sale de istorie l-au ajutat să înțeleagă relațiile dintre statele europene, iar călătoriile i-au ascuțit simțul pentru cultura pop de pe tot continentul. Urmărea repetițiile, analiza alegerile legate de montaj și de unghiul de filmare. 

După semifinale, se uita în Google Trends, Spotify și YouTube la numărul de urmăritori ai fiecărei piese. Lua în considerare până și poziția în care se afla piesa în concurs – votanții au tendința să uite piesele care intră primele în competiție. Un alt principiu pe care îl avea în vedere e acela că o melodie veselă și alertă va fi apreciată mai mult dacă intră în scenă după câteva balade. Daniel era, cu adevărat, un parior profesionist. Însă niciunul nu poate ghici totul în mod corect.

2018, cea mai grea finală

Marea provocare a fost competiția din 2018. A crezut că melodia din Cipru – „Fuego”, interpretată de Eleni Foureira – nu va avea nicio șansă. Luni de zile a pariat împotrivă. În schimb, paria intens pe melodia Israelului – „Toy”, interpretată de Netta. A crezut că era genul de muzică pe placul publicului de la Eurovision. Când a avut loc semifinala, Daniel și-a dat seama că a judecat greșit Ciprul. 

A încercat imediat să își schimbe pariul. Dacă ar fi câștigat „Fuego”, atunci și-ar fi redus din pierderi. Dar piesa Ciprului a cucerit imediat inimile ascultătorilor, cotele s-au schimbat prea repede pentru ca Daniel să apuce să-și schimbe opțiunile. Spre disperarea lui, urma să se confrunte cu risc major de dezastru financiar. Dacă Cipru câștiga, trebuia să-și vândă apartamentul.  

A privit procesul de votare înmărmurit. Și, într-un final, a scăpat ca prin urechile acului: Israelul a câștigat. Ba chiar a avut profituri frumoase pentru că a pariat din vreme că publicul o va alege pe Netta și melodia ei excentrică. 

În decembrie 2018, în timp ce se afla în una din excursiile sale, Daniel a murit subit, la vârsta de doar 43 de ani. Autopsia a arătat că suferea de o tumoră pe creier, de care nu avusese nici cea mai mică idee. 

Urmărește-ne pe Google News