Artist născut într-o familie de lăutari buzoieni, el însuși exponent al genului lăutăresc, dar care a ajuns să cânte cu mari nume ale jazzului mondial – Bobby Mc Ferrin, Oscar Peterson, Michel Petrucciani – și cu „zeii” acordeonului Richard Galliano ori Marcel Azzola, Ionică Minune este model pentru generații întregi de instrumentiști, datorită stilului său inconfundabil de a cânta „în viteză”.

Ionică Minune – sau Gheorghe Ene, cum îl cheamă cu adevărat – a lăsat România pentru Franța prin anii 90 și, vreme de 20 de ani, a stat la Paris, unde a inventat genul „jazz manouche”. În aceste două decenii, artistul român a fost invitat la mari festivaluri de jazz, dar și la recepții la cel mai înalt nivel, unde a fost aplaudat de mari personalități politice, precum președinții François Mitterand, Jacques Chirac și Bill Clinton.

Ionică Minune, cel mai cunoscut acordeonist român va avea propriul festival. Jazzmenul-lăutar s-a întors în țară după 20 de ani petrecuți la Paris

Recent, muzicianul cunoscut și ca „regele acordeonului”, a ales să se întoarcă acasă, în țara unde s-a afirmat înainte să cucerească mapamondul. Iar aici l-a așteptat o surpriză. Un impresar a decis că Ionică merită propriul festival, așa că îi va face unul cadou anul viitor, în februarie, când maestrul împlinește 60 de ani!

„Ionică Minune e model pentru sute de instrumentiști și merită un festival care să-i poarte numele, un eveniment de înaltă ținută, prin care să va fi omagiat”, ne-a declarat impresarul artistic Gioni Nedelcu (foto jos, alături de muzician) coorganizatorul evenimentului care va avea loc pe 12-13 februarie 2019, într-o locație care urmează a fi stabilită. Ziua de naștere a acordeonisului este pe 13 februarie.


VIDEO/Silvia Dumitrescu, nonconformistă la 58 de ani. „Mă întâlnesc cu femei pe stradă și dacă n-am părul colorat, mă ceartă”

 
 

Urmărește-ne pe Google News