În 1979 a dat pentru prima dată la Teatru, dar a picat. A urmat o postliceală, în urma căreia a devenit depanator de televizoare, însă nu a renunţat la gândul de a deveni actor. Vreme de şapte ani a depanat tot ce avea lămpi în Buzău, în acelaşi timp jucând în spectacolele unei trupe de amatori. Încurajat de nume mari ale teatrului de la acea vreme, printre care Dina Cocea şi Valentin Silvestru, a încercat din nou examenul de admitere şi a reuşit.
Grupul Vouă nu a făcut altceva decât să confirme calităţile sale de actor de comedie. „Dacă am faţă de salariu minim pe economie, în ce naiba să joc, în Othello? Joc şi eu ce îmi dau oamenii ăştia: eu sunt Nea Mitică, Nea Vasile, Nea Gigi, Nea Traian, Nea Stoian. Tot un „nea” sunt. Aşa mi-e faţa, ce să fac? Câştig o pâine cu faţa asta!„, mărturiseşte actorul pentru Libertatea.
După absolvirea facultăţii a rămas în continuare la catedră, devenind profesor pentru cei care i-au călcat pe urme. „Eu sunt tare mândru, fiind şi un fel de antrenor la UNATC de vreo 30 de ani, sunt foarte bucuros să văd oameni cu care am lucrat când erau studenţi, îi văd atât de buni în toate filmele, fără excepţie, sunt excepţionali! D-aia zic că filmul e puţin, copiii ăştia, dacă vin de 20-25 de ani încoace înspre teatru şi înspre film, imensul lor talent şi marea lor disponibilitate ar merita mult mai multe filme”, mai spune Radu Gabriel, căruia mai toată lumea îi zice „dom profesor”.
Hâtru şi mereu pus pe glume, actorul de 61 de ani are totuşi un regret, legat de faptul că filmul românesc „este puţin”. „Cred că ar trebui să fie mai mult. Mai mult, mai diferit, mai variat ca abordare. Cred că ar trebui să fie şi film de public, film comercial. Poate nu se poate, poate nu avem public pentru atâta film… Şi mai zic ceva: ar trebui săli de film. Adică toate cele transformate în tot felul de chestii, din alea 600 care au fost înainte, măcar vreo 200, fraţilor, daţi-le înapoi, mă frate, mă! Şi nu mă refer la publicul de mall, de multiplex. Mă refer la publicul de la Tecuci, de la Focşani, de la Slobozia, de la Câmpulung Moldovenesc, din localităţi mici. Ei au avut cinematografe şi acum nu mai au. Asta ar putea ajuta filmul românesc. Sunt foarte supărat că nu mai sunt cinematografele alea şi că ele au alte destinaţii în acest moment”, a mai declarat cu năduf actorul Radu Gabriel, în exclusivitate pentru Libertatea.
El mărturiseşte că îşi doreşte mai multe filme pentru studenţii săi şi pentru foştii săi studenţi şi că dintre actualii regizori de film i-ar plăcea să lucreze cu Nae Caranfil, cu care a făcut un spot pentru Festivalul de Film Transilvania de la Cluj (TIFF).
CITEȘTE ȘI
VIDEO EXCLUSIV. George Piștereanu este un lover boy bine îmbrăcat. „ Îmi place să mă port la costum, chiar și pe motor”