Ani Crețu este mamă şi ştie foarte bine ce înseamnă să ai un copil alergic, cât trebuie să te zbaţi pentru a-i asigura o viaţă cât mai aproape de normal. Tocmai din acest motiv, pentru a ajuta alţi părinţi care sunt în aceeaşi situaţie, actriţa Ani Creţu a organizat pe cu sprijinul Asociaţiei pentru Dezvoltarea Copilului şi a Familiei, un eveniment în care a tras un semnal de alarmă privind copiii cu alergii grave.

“Ziua de 11 Mai este punctul T0 în conștientizarea copiilor cu alergii și intolerante în România: în sistemul medical, educațional și în societate.  Mă declar fericită că eu, un părinte, am reușit să fac acest eveniment pe o scenă destinată teatrului pentru copii, Sală Teatrului Excelsior”, spune Ani Crețu.

Actrița a întâmpinat numeroase dificultăți cu propriul copil, mai ales că în România este foarte greu să primești un diagnostic corect fără să cheltui o avere.

”Plecând de la greutățile întâmpinate de mine în lungile căutări pentru soluționarea problemele copilului meu, am considerat că este timpul să fac ceva. De aceea, împreună cu Andreea Olteanu-psiholog specialist și terapeut , Dr Haldor Holesh, nutriționist Dumitru Bălan putem susține și argumenta nevoile copiilor cu alergii din România:
-analize specifice pentru depistare a alergiilor la copii-dotarea unităților de învățământ preșcolare și școlare cu epipenuri ( dispozitive medicale simple pentru intervenție în caz de anafilaxie-șoc anafilactic)
-meniuri diferențiate în unitățile de învățământ cu program prelungit-informarea cadrelor didactice și a personalului auxiliar din învățământ.
-contorizarea numărului de copii cu alergii din România, a numărului cel mai apropiat de adevăr ( lucru imposibil în acest moment întrucât analizele specifice sunt exclusiv cu plată )
-nevoia copilului de a se simți integrat în toate mediile pentru că „un copil diferit e doar diferit”, susține Ani Crețu.

Actrița spune că va face tot ce îi stă în putință pentru a-i asigura un viitor mai bun copilului ei, dar și altor copii care trec prin astfel de greutăți.

”Pentru că „un copil atopic (cu alergii) este un copil perfect sănătos până când acesta intră în contact cu alergenul, consider că este datoria noastră că adulți ce formăm cercul încrederii copilului să îi menținem sănătoși și fericiți.  Îmi doresc o lume mai bună pentru copilul meu, pentru prietenii copilului meu, pentru copiii copilului meu și de aceea susțin că: schimbarea începe cu mine! Individul formează societatea și nu societatea pe individ!”, a declarat Ani Crețu.

În statele civilizate EpiPen-ul se găsește în parcuri, la noi nu există nici în trusele de prim ajutor din școli

Ani Crețu susține că în România încă mai mor copii din cauza unei înțepături de albină. Asta pentru că trusele medicale de prim ajutor nu sunt dotate cu EpiPen, un dispozitiv ce poate fi folosit cu mare ușurință în cazul în care un copil intră în șoc anafilactic.

”În statele civilizate EpiPen-ul există chiar și în parcuri. La noi nu există nici măcar în trusele de prim ajutor din școli, unde ar putea salva viața unui copil alergic”, spune Ani Crețu.

Actrița a reușit să provoace puternice emoții celor prezenți în sala unde s-a desfășurat evenimentul în momentul în care pe scenă, alături de ea, s-a urcat o fetiță care suferă de o formă destul de severă a dermatitei atopice. Micuței i se crapă pur și simplu pielea și sânegerează, dar părinții ei nu au bani nici pentru o diagnosticare corectă, care în România este extrem de scumpă. Dar nici pentru tratament.

”Flori este o fetiță minunată care suferă de dermatită atopică. Cunoscătorii știu că dermatita este un efect și nu o cauză, efectul unor alergii care, în cazul ei, sunt nedepistate încă. Părinții au 4 copii, trăiesc la țara și nu au nicio posibilitate sa ii facă analiz”, a declarat Ani Crețu.

Urmărește-ne pe Google News