Femeile mai în vârstă și de vârstă mijlocie au parte de un moment de glorie, dacă ne uităm la ceremonia de decernare a Premiilor Globurile de Aur din acest an când au fost mai multe femei „mai în vârstă” pe covorul roșu și destule premii adjudecate de acestea, spune Agarwal.

Angela Bassett, Michelle Yeoh și Jennifer Coolidge, toate în vârstă de 60 de ani, au câștigat trofee și, în discursurile lor, au abordat semnificația de a primi aceste premii mai târziu în carieră. 

Nominalizările la Oscar, anunțate recent, au inclus, de asemenea, multe femei mai în vârstă, patru dintre cele cinci nominalizări la categoria Cea mai bună actriță fiind ocupate de femei de peste 40 de ani – inclusiv Yeoh și Cate Blanchett (53 de ani). Și alte categorii au avut în prim plan femei de peste 60 de ani, precum Jamie Lee Curtis (64 de ani) și Angela Bassett pentru Cea mai bună actriță într-un rol secundar.

Cate Blanchett. Foto: EPA

Acest lucru a fost încurajator pentru mulți, scrie autoarea și cercetătoarea Pragya Agarwal, în articolul de opinie din The Conversation. De asemenea, este profesoară la Universitatea Loughborough, unde a fost invitată să le vorbească studenților despre inechitatea socială. 

„În trecut, actrițele au simțit că există o dată de expirare a carierei lor și este plăcut să vedem acum femei de peste 40 de ani prosperând în roluri principale complexe și interesante. Rămâne de văzut însă dacă această tendință se va păstra de-acum înainte”, susține aceasta. 

Ageismul (stereotipismul și discriminarea pe criterii de vârstă) este foarte adânc înrădăcinat în societatea noastră și nu va dispărea dacă mai multe femei de peste 60 de ani vor câștiga la Globurile de Aur sau vor fi nominalizate la Oscaruri.”

Dr. Pragya Agarwal:

Aceasta a subliniat și că alături de discursurile entuziaste după ce o actriță câștigă sunt și „articole în care femeile sunt lăudate (sau criticate) pentru felul în care arată pe covorul roșu. Mesajul principal al acestora este că actrițele «arată grozav în ciuda vârstei lor»”. 

În schimb, se vorbește mai puțin despre „bărbații mai în vârstă” și despre felul cum sunt îmbrăcați bărbați la Globurile de Aur. Bărbații nu sunt clasificați în funcție de vârstă, mai spune cercetătoarea. 

„Vârsta lor nu e, de obicei, menționată în aceste articole. Femeile, pe de altă parte, sunt calificate în funcție de vârsta lor și judecate în consecință. Vârsta nu este cu siguranță doar un număr pentru ele”, scrie Agarwal.

Ageismul în țesutul nostru social și cultural

Psihiatrul și gerontologul dr. Robert Butler a inventat termenul „ageism” în 1969. Ageismul sau prejudecățile legate de vârstă afectează în mod diferit bărbații și femeile. 

Într-un raport din 2004 al organizației caritabile Age Concern din Regatul Unit, una din trei persoane intervievate credea că persoanele în vârstă sunt „incompetente și incapabile”. Discriminarea și prejudecățile explicite sunt ilegale, dar și din ce în ce mai prost văzute în societate. Cu toate acestea, prejudecățile implicite cu privire la vârstă persistă.

Ageismul este, de obicei, foarte subtil, dar există dovezi în mai multe domenii care arată cum funcționează în mod subversiv. „Reprezentarea femeilor de toate vârstele pe ecranele noastre și în cărți va contribui într-o oarecare măsură la contracararea acestei narațiuni. Și există organizații și regizori care contestă acum ageismul în filme și în mass-media”, notează autoarea. 

Prejudecățile legate de vârstă afectează mai mult femeile decât bărbații

Sexul joacă un rol imens în modul în care sunt percepuți cei care trec prin procesul de îmbătrânire. Femeile se confruntă cu mai multe bariere pe măsură ce îmbătrânesc, în comparație cu bărbații, o dublă lovitură de sexism și de ageism (și de rasism pentru femeile de culoare). Acesta este „efectul George Clooney” sau ceea ce economiștii numesc „penalizarea atractivității”.

„În timp ce femeile mai în vârstă sunt numite «babe», bărbații sunt încă virili și sunt numiți «silver foxes» (n.r. vulpițe sexy- în sensul de „sexy”) pe măsură ce îmbătrânesc”, a mai spus cercetătoarea. Părul grizonant le conferă bărbaților precum Clooney, Tom Jones și Colin Firth un aer de rafinament și distincție. În schimb, un studiu din 2021 a constatat că femeile cu părul cărunt sunt considerate mai puțin competente.

George Clooney. Foto: Hepta

Nu este vorba doar de păr. Internetul a izbucnit atunci când fostul model Helena Christensen, în vârstă de 50 de ani, a ieșit în oraș într-o bustieră din dantelă. Fostul editor Vogue, Alexandra Shulman, a scris despre model: „Ceva ce ai purtat la 30 de ani nu va mai arăta la fel pe tine 20 de ani mai târziu. Hainele nu mint” și a numit-o „de prost gust”. Există stereotipuri cu privire la modul în care femeile în vârstă ar trebui să se comporte și să se îmbrace. 

Mai puține roluri pentru actrițele în vârstă

Un studiu realizat de University of Southern California asupra filmelor nominalizate pentru Cel mai bun film între 2014 și 2016 a arătat că doar 12% dintre actori aveau 60 de ani sau mai mult, dar, în mod semnificativ, 78% dintre filme nu aveau femei în vârstă în rolurile principale sau secundare.

În 2016, un studiu exhaustiv privind dialogurile din scenariile a peste 2.000 de filme de toate genurile a constatat că procentul de dialoguri disponibile pentru femei a scăzut semnificativ odată cu vârsta, în comparație cu cel al bărbaților. Bărbații de peste 40 de ani au avut mai multe roluri și dialoguri (55 de milioane de cuvinte pentru grupul de vârstă 42-65 de ani) în comparație cu femeile din același grup de vârstă (11 milioane de cuvinte).

 
 

Urmărește-ne pe Google News

Libertatea îşi propune să ofere o voce egală femeilor în reprezentarea lor din media și crede în puterea #EqualVoice pentru a face mai vizibile femeile în presa românească, pentru a include vocile lor și perspectivele feminine. Fie că vorbim de jurnaliste, de surse, de specialiste sau de comentatoare / editorialiste, doar așa putem reflecta echilibrat societatea.

Libertatea își folosește capacitatea jurnalistică și tehnologică de a promova valorile în care crede: egalitatea între femei şi bărbați.

Vezi noutățile din cadrul inițiativei EqualVoice!