Adrian Fetecău, fondatorul cunoscutului grup de umor „Vouă”, a vorbit pentru Click! despre perioada de început a carierei sale, care a coincis cu apariția grupului rival „Divertis”, condus de Toni Grecu. Cele două trupe de comedie au debutat în anii studenției, în urmă cu aproape 40 de ani, în plin regim comunist, aducând un suflu nou în umorul românesc. Adrian Fetecău a dezvăluit că, deși a existat o concurență artistică între cele două grupuri, rivalitatea a fost întotdeauna constructivă, ambele echipe contribuind la îmbogățirea scenei umoristice românești.
„Nici vorbă despre vreo rivalitate. Ne-am respectat, unii pe alții, ei erau cu umorul lor, noi eram cu al nostru, ei, la Iași, noi, la București, la debut, acum vreo 40 de ani. Dar, respectul a rămas și acum, după atâtea decenii.
Niciodată nici ei și nici noi nu am avut discuții, eram grupurile exponențiale ale anilor 80, dar și după Revoluție, fiecare la câte un post tv, fiecare cu pârtia lui. Poate că ar fi apărut probleme dacă am fi avut același gen de umor”.
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 10În interviul său, Adrian Fetecău a făcut referiri și la umorul actual promovat de Mihai Bobonete, cunoscut pentru rolul său din „Las Fierbinți” și pentru spectacolele care umplu Sala Palatului. Deși îl respectă ca artist, Fetecău consideră că textele lui Bobonete sunt „mult prea deocheate” pentru gustul unei părți a publicului român, care preferă un umor mai subtil și mai puțin direct.
„Am postat pe canalul de YouTube al Companiei Teatrale Vouă un serial cu povestea trupei noastre, are 14 episoade. În ultimul episod, eu chiar vorbesc despre acea mișcare culturală studențească, despre trupele de atunci, noi, Divertis și Vacanța Mare.
Însă, în acest episod, cu numărul 14, coperta se numește „Revoluția s-a făcut pentru Bobonete”, am vorbit și despre noua generație de comici, despre Mihai Bobonete. Găsiți separat și un video de un minut intitulat „Bobonete nesimțitor și rece”. Cu această mică parte din episodul 14, am adunat, în 3-4 zile, în jur 37.000 de vizualizări, și vreo 125 de comentarii, dintre care mulți îmi cam dădeau dreptate”.
„Important este că lumea nu este atât de proastă, pe cât o cred Bobonete”
El a punctat că, deși stilurile de comedie evoluează, este important să existe o măsură între mesajul artistic și limbajul folosit, pentru a păstra esența umorului de calitate.
„Important este că lumea nu este atât de proastă, pe cât o cred Bobonete și ceilalți mitocani care pot întreba de pe scenă o fetiță din sală dacă o… Nu mi-am făcut nicio iluzie, că voi deranja cu această postare, și, ca în reclama la burgeri, privește la mine de sus, ca la un pigmeu. E vremea lui, este nesimțitor și rece.
Peste o lună are alt spectacol la Sala Palatului, bravo lui, dacă sunt spectactori care vor să fie întrebați dacă o… de ce să nu le ia banii? Însă, de data asta, avertizează pe afiș că va folosi un limbaj explicit. E un progres, trebuie să recunoașteți, înseamnă că nu am lătrat în pustiu…”.