Anca a decis să vorbească despre această experiență pentru a susține campania demarată de Observator, „Transplant pentru viață – campania oamenilor invizibili”, campanie ce își propune să facilitieze procedurile prin care cei ce au nevoie de un transplant pot efectua această intervenție.
La mijlocul vieții, 44 ani, medicii i-au pus un diagnostic crunt, fără prea multe posibilități de vindecare. Anca a aflat atunci că tatăl ei suferă de ciroză din cauza hepatitei B și era convinsă că numai o minune îl poate salva. După 5 ani de așteptare, miracolul s-a produs și tatăl ei a putut face transplantul. „Singurul frate al tatălui meu, care este şofer de ambulanţă a dus în ziua respectivă, de la Suceava la Iaşi o fată aflată în moarte cerebrală, pentru a i se preleva organele. Acel ficat a ajuns la tatăl meu”, povestește Anca.
Transplantul l-a transformat pe tatăl Ancăi dintr-un om aflat în pragul morţii, într-un bunic fericit. În România, puțini oameni cu probleme grave de sănătate au şansa unui transplant. Pe listele de aşteptare se află 3500 de pacienţi, iar numărul transplanturilor anul trecut a depăşit cu puţin 400. Mulţi pacienţi ajung să moară pe lista pentru viaţă, deși România are 12 centre destinate transplantului de organe. Multe însă doar pe hârtie. Lipsesc centrele, specialiștii, aparatura. Lipsește însă și puterea de decizie: românii nu au drept de decizie asupra donării organelor lor după moarte. Observator Antena 1 a lansat o campanie prin care toți românii sunt îndemnați să nu mai accepte să fie invizibili, să poată decide pentru ei.