Libertatea: Cum ți s-a schimbat viața de când ai devenit Prințesa Polonic?
Anca Lungu: Prințesa Polonic îmi face viață mai gustoasa și mai frumoasă de mai bine de 5 ani. Lucrurile s-au schimbat în bine și cred că ideea de a crea acest personaj a fost una dintre cele mai bune idei pe care le-am avut vreodată!

Înainte aveai obiceiuri alimentare pe care le-ai caracteriza drept “proaste”?
Cred că cel mai prost obicei alimentar pe care l-am avut a fost acela de a sări peste micul dejun. Găseam tot felul de pretexte pentru a sacrifică în fond cea mai importantă masă a zilei. Prințesă Polonic m-a educat în sensul asta și între timp micul dejun a devenit una dintre micile plăceri ale zilei.

Îi face educație alimentară fetiței sale, Natalia

Mai ai pofte nesănătoase, tentații cărora le cedezi?
Da, recunosc, nu tot ceea ce mănânc este sută la sută sănătos. Deși “sănătos” e un termen relativ. Există alimente considerate sănătoase care ne pot face rău dacă nu le tolerăm. E și cazul meu. De o bună perioada nu mai tolerez merele. Deși îmi plac foarte mult trebuie să le evit. În ceea ce privește tentațiile, nu le refuz, dar cedez cu măsură. Convingerea mea este că nimic nu ne poate face rău în cantități foarte mici. Echilibrul și moderația sunt cheia!

Pe Natalia, fetița ta, o lași să aleagă ce mănâncă sau alegi tu pentru ea?
E o strategie greșită, din punctul meu de vedere, să lași un copil să decidă ce mănâncă. Un copil de 2-3 ani nu poate face alegeri conștiente. Acesta e rolul părinților și e un rol foarte important, pentru că în copilărie se formează gusturile și obiceiurile alimentare de mai târziu. Un copil care consumă fast-foosd și devine obez se transformă într-un adult cu probleme grave de sănătate. De ce să nu prevenim astfel de boli groaznice? De ce să nu creștem oameni sănătoși? Poate că părinții noștri n-au avut de ales și n-au avut nici informația necesară, dar noi putem face asta.

Cum arată primăvară în bucătăria ta?
Pentru mine primăvara este verde, cu spanac, salată, urzici și lobodă. E o perioada în care organismul nostru are nevoie de pauză. Am gătit în ultima vreme mult spanac. Nataliei îi place foarte mult cu praz și mămăliguță, dar și crud, în salate. Și ciorbiță de lobodă cu orez are foarte mult succes la Prințesă Linguriță.

Ce nu-ți lipsește niciodată din frigider și din cămară?
Din frigider nu-mi lipsesc kefirul, iaurtul, ouăle, untul, frunzele verzi pentru salate. Din cămară nu-mi lipsesc uleiul de măsline extravirgin, sucul de roșii și conservele făcute în casă, făină integrală, orezul basmati, lintea, năutul, fasolea uscată, paștele integrale, nucile și semințele crude, fructele uscate, ceaiurile și condimentele.

Se întâmplă să mai cumperi prăjituri sau să comanzi mâncare de la firmele de catering?
Da, se mai întâmplă. Dar îmi aleg cu grijă locurile din care cumpăr.

Gătești mult. Te-ai gândit vreodată să transformi pasiunea în afacere?
Nu, nu m-am gândit la o afacere în domeniul alimentației publice. Cred că îți trebuie mult mai mult decât pasiune pentru gătit ca să ai succes: trebuie să fii un manager bun, să cunoști bussinessul și să-ți alegi cu grijă oamenii cu care lucrezi. Televiziunea rămâne jobul meu, iar gătitul o pasiune.

Te uiți la emisiunile culinare?
Da, mă relaxez de multe ori în față televizorului urmărindu-i pe cei trei “Chefi la cuțite”! Sunt tipologii și personalități diferite, au stiluri diferite de gătit. Eu am avut șansa să fiu prezentă de câteva ori în platoul emisiunii, unde am jurizat farfurii. Cred că cele mai importante lucruri pe care le poți învață de la ei sunt bucuria și relaxarea cu care trebuie abordate lucrurile în bucătărie.

Natalia are aproape 3 ani. Da semne că îi place în bucătărie, alături de tine?
Prințesa Linguriță știe deja o mulțime de rețete și îi place în bucătărie. În diminețile de weekend facem împreună clătite. Natalia are inclusiv ustensilele ei cu care mă ajută. Are un tel mic și o răzătoare sub formă de prințesă. Îi place când folosim făină și frământăm aluaturi. Nu știu dacă va moșteni sau nu pasiunea pentru gătit, dar cu siguranță e deja o prințesă din toate punctele de vedere, care se îmbracă numai cu rochițe și pantofiori de “cleștar”.

Citește și: Azi gătește pentru noi Prințesa Polonic. Anca Lungu ne învață să le preparăm copiilor mese hrănitoare și gustoase

Urmărește-ne pe Google News