După înmormântarea maestrului, Anca Pandrea se plângea tot mai des că nu își visează iubitul, dar iată că dorința ei s-a împlinit. Invitată la o emisiune la Acasă TV, actrița a mărturisit că l-a visat pe Iurie Darie.
”Nu îmi voi reface viața, după ura. Alte femei care fac asta să fie sănătoase. dar nu va fi cazul meu. Iurișca merge cu mine peste tot și vede tot ce face, unde merg, ce vorbesc… Nu l-am visat decât de două ori. L-am visat într-un lift, după care a dispărut. Era îmbrăcat într-o haină și un pantalon negru. A doua zi, s-a dat filmul… Lăsând televizorul deschis, am văzut o secvență în care mi-a apărut în vis. A doua oară l-am visat jucând tenis”, a declarat Anca Pandrea.

Cine a fost Iurie Darie?

Iurie Darie-Maximciuc s-a născut la 14 martie 1929 în Vadul Rașcov din județul Soroca si a decedat în noaptea de vineri spre sâmbătă (9 spre 10 noiembrie 2012), după mai multe luni de luptă cu problemele respiratorii și cardiace. IURIE DARIE avea 83 de ani. Dotat cu talent la desen, dar având și reale însușiri pentru scenă, Iurie Darie a dat examen atât la Institutul de Arte Plastice, cât și la cel de Artă Teatrală și Cinematografică, reușind la ambele, dar alegându-l pe cel din urmă, pe care l-a absolvit în 1952. A învățat ce înseamnă actoria de la mari actori și profesori: Mihai Popescu sau Marietta Sadova.
În cinematografie a debutat în 1953, în „Nepoții gornistului”, în regia lui Dinu Negreanu, avându-i alături pe platoul de filmare pe Marga Barbu și pe Liviu Ciulei. În anul 1969, a fost ales de regizorul Mircea Drăgan pentru a juca în seria „Brigada Diverse”, alături de Toma Caragiu, Sebastian Papaiani, Dem Rădulescu sau Puiu Călinescu.
A interpretat roluri memorabile în peste 40 de producții cinematografice, printre care „Băieții noștri” (1959), „S-a furat o bombă” (1961), „Vacanță la mare” (1962), „Dragoste la zero grade” (1964), „Atunci i-am codamnat pe toți la moarte” (1971), „Frații Jderi” (1974), „Ringul” (1983), „O zi la București” (1986), „În fiecare zi mi-e dor de tine” (1987), „Zâmbet de soare” (1987), „Oglinda” (1993), „Punctul zero” (1996), „Triunghiul morții” (1999). În 2004 a jucat în serialul de televiziune „Numai iubirea”.
Un moment important din cariera sa a fost perioada Teatrului de Comedie, perioadă în care Radu Beligan a avut flerul să adune câțiva actori ce aveau să facă faima acelui teatru. A jucat sub bagheta regizorului Lucian Giurchescu și apoi a lui David Esrig. I-a avut ca parteneri pe marii actori: Gheorghe Dinică, Marin Moraru, Mircea Albulescu, Dem Rădulescu, Sanda Toma, Vasilica Tastaman, Stela Popescu, Silviu Stănculescu. A jucat în spectacole de referință: „Troilus și Cressida”, „Umbra” și multe altele.
După Revoluție, a jucat în „Pălăria”, producție a Teatrului de Comedie, în regia lui Horațiu Mălăele (1998), „Patru pe o canapea și valetul” de Marc Camoletti, în regia lui Radu Nichifor (2000). De asemenea, actorul a colaborat și cu cineaștii basarabeni, în filmul pentru copii „Moara”, realizat în 1992, sau pe scena Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Chișinău în „Tata” (stagiunea 1999-2000).
Iurie Darie s-a remarcat și în emisiunile de televiziune pentru copii, în care actorul își etala abilitatea de a desena, uneori cu ambele mâini. Într-o vreme făcea și turnee prin țară cu spectacole pentru copii, în care istorisea și desena o poveste simplă, dar plină de haz și de învățăminte.
Iurie Darie a decedat la vârsta de 83 de ani, după o grea suferință, la domiciliul său de pe Strada Chile nr. 12 din București. Români celebri a reacționat la moartea celebrului actor român, publicând o imagine care a devenit virală pe rețeaua de socializare Facebook, înregistrând peste 3800 de aprecieri și fiind răspândită de peste 2000 de persoane.

 
 

Urmărește-ne pe Google News