La un an de la participarea ei în concurs, Andreea şi-a dorit să destăinuie câte ceva din experienţa sa şi le-a oferit sfaturi celor care vor intra de-abia acum în joc.
„Acum, un an mai târziu, cu doar câteva zile înaintea debutului noului sezon Dansez pentru tine, m-am gândit că a venit momentul să vorbesc despre experienţa asta şi altfel. Şi sper ca sfaturile mele să folosească cuiva…
1. Dacă participi la emisiunea asta îţi spun din start că înainte de prima încălzire şi înainte de primul ‘1,2,3, 1,2,3 e foarte important să-ţi cunoşti echipa. Şi să te apropii de coregraful şi de partenerul tău. Ştiu, timpu-i scurt şi lumea-i stresată, dar crede-mă, îţi va folosi enorm. Invită-ţi coregraful şi partenerul la o discuţie deschisă, află-le poveştile de viaţă, găseşte puncte comune de interes şi capătă încredere în ei. Lasă deoparte plasele de siguranţă sau falsele politeţuri şi prezintă-te exact aşa cum eşti tu. Fără frică de a-ţi arăta emoţiile, e ok să râzi, e normal să şi plângi. O echipă sudată face cât jumătate de dans perfect.
2. Uită că există manichiura perfectă, zile uşoare şi momente de relaxare. Vei avea dureri musculare, vânătăi multe, dar dacă faci exact ce ţi se spune – Doamne ajută – vei scăpa fără vreo accidentare severă. Bonus: vei avea nişte super pacheţele de muşchi. Nu-ţi pune problema de unde va veni satisfacţia. Tot efortul merită înzecit. Un dans bun şi 5 note pe măsură la directul de vineri te energizează din plin pentru încă o săptămână. La fel privirea cât 1.000 de cuvinte a echipei tale. E frumos să dăruieşti, e superb să poţi să ajuţi.
3. Lasă capra vecinului, ai altele de făcut! Nu-ţi ocupa mintea cu jocuri de culise, nu urmări concursul în direct din spatele scenei, nu număra greşelile celorlalţi, nu judecă notele, nu ţine scorul în cap, nu-i treaba ta şi oricum, nu câştigi nimic.
4. Mai important decât să faci mişcări foarte complicate e să dansezi pe muzică. Ascultă muzica, nu te gândi doar la paşi, numără-ţi în cap timpii sau ia-ţi cuvinte drept reper, dacă nu poţi să numeri în gând.
5. ‘Distrează-te în scenă, aşa mi-a spus mie Adela, sigură pe faptul că sfatul ei e pe cât de simplu, pe atât de folositor. Pentru că bucuria dansului se vede doar atunci când uiţi de camere, uiţi de milioanele de priviri aţintite asupra ta şi te laşi condus de muzică de parcă ai fi cu prietenii tăi în discotecă. Mi-au rămas în cap vorbele ei şi am încercat să le reinterpretez în propriu-mi stil. Nu uita, coregrafia, muzica, paşii, povestea, totul trebuie să vă reprezinte. Iar când ieşi pe scenă aminteşte-ţi mereu că în orice coregrafie tu eşti un personaj. Spectacolul e foarte important, Dansez pentru tine nu-i un concurs profesionist de dans, e un show de televiziune. Atitudinea din scenă face toţi banii.
6. Nu căuta camerele de filmat cu privirea atunci când cobori pe ‘scara învingătorilor, nu căuta să te aşezi bine la cameră, să-ţi arăţi profilul bun la TV sau să priveşti direct în sufletul telespectatorului, mai bine uită că există camere de filmat şi transmite-le tuturor mesajul tău prin dans.
7. Nu privi către susţinătorii din gradenă înainte de dans. Te vor emoţiona şi te vei deconcentra. Dacă vrei, mai bine le trimiţi bezele, inimioare şi impresii după dans. Iar dacă trebuie să te acomodezi cu spaţiul şi să-ţi iei puncte de reper, fă-o înainte de direct. La repetiţia generală încearcă să te gândeşti la orice ţi-ar putea folosi în concurs şi exersează tot în spaţiul real. Fă-ţi filmul în cap şi repetă-l până la cel mai mic detaliu în platoul Dansez.
8. Dacă se întâmplă să uiţi paşii, să-i schimbi accidental, să ratezi vreo priză sau vreun alt element, gândeşte-te mereu că cei de acasă nu ştiu coregrafia şi nu vor simţi greşeala decât dacă tu vrei să le semnalezi lucrul ăsta – excepţie fac căzăturile în fund, dar şi atunci există variante bune de a ieşi din situaţie. Şi apropo, nici juriul nu-ţi ştie coregrafia pe dinafară. Comportă-te natural, joacă-ţi personajul până la capăt, zâmbeşte şi ieşi din situaţie cu fruntea sus. Concursul e pentru oameni puternici, nu te pierde cu firea, indiferent de situaţie.
9. Nu te compara cu ceilalţi concurenţi şi nu te descuraja dacă ai un rezultat mai slab, toată lumea ajunge la duel. Du lupta până la capăt la intensitate maximă. Merită!”, a notat Andreea Ibacka, pe blogul ei, andreeapatrascu.ro.