Scriind depre faptul că victimele din Colectiv vor putea fi tratate în străinătate cu sprijinu statuilui, numai după ce o comisie specială va decide acest lucru, Andreea Marin a lansat un apel ca situația să fie lămurită mai clar. Ea spune că aceștia ar trebui să beneficieze de cel mai bun tratament, chiar dacă va fi să fie în străinătate, chiar dacă ea însăși a avut experiențe bune cu sistemul medical românesc, fiind operată de 5 ori.
”Astazi am aflat ca va exista o comisie care va decide ce pacient, victima din Colectiv, va ramane pentru a fi tratat in tara si cine poate pleca peste hotare, cu sprijinul statului, pentru continuarea tratamentului. Din pacate, cele mai multe dintre victime au nevoie de reconstructie pe termen lung, si aici nu este vorba despre „urgenta”, iar ce nu e urgenta nu se incadreaza in sprijinul obtinut prin ordonanta de urgenta… (…)
Exemplu concret: ai fost salvat, ii multumesti lui Dumnezeu si medicilor ca esti in viata, dar iti doresti sa stii daca iti vei mai putea folosi mainile, care au fost grav afectate de arsuri. Ai mainile, dar vrei si sa poti misca degetele, sa te poti folosi de ele, sa fie functionale. Asadar, e important sa fii in viata, dar e foarte important si cum vei trai dupa aceea. As vrea sa fiu clara: am fost operata de cinci ori aici, in Romania. Si am avut sansa sa dau peste niste medici minunati, care in unele cazuri mi-au salvat viata la limita. Si le voi multumi cat voi trai. Dar la fel de bine vad si ca exista si altfel de situatii. Iar convingerea mea este ca victimele din Colectiv merita tot ce e mai bun, aici sau in afara tarii, nu are importanta locul, ci doar ceea ce le poate oferi el pentru refacerea vietii lor. As vrea sa fiu sigura ca acestor oameni li se ofera cea mai buna sansa posibila pentru ei, fara teama ca altcineva s-ar putea supara. Supararea trece, ce-au patit acesti oameni in acea noapte de neuitat, nu va mai trece niciodata. Asadar, cine imi raspunde concret la intrebare: cum se va decide cine ramane si cine pleaca, fara teama de a gresi?”.
Operațiile despre care vorbește ”Zâna” au avut loc cu ani în urmă, iar dpuă dintre ele au fost urgențe. ”Am avut si operatii mai usoare, dar si complicate, doua dintre ele efectuate in regim de urgenta. De pilda, imi amintesc de prima sarcina extrauterina – din pacate, am avut doua experiente dureroase de acest gen, dar a doua oara cunosteam deja posibilitatea aceasta – , eram prea tanara, poate si neinformata si nu stiam ca exista o asemenea posibilitate, am ajuns trimisa de o durere abdominala la un doctor.
Abia al doilea medic a realizat ce am cu adevarat si ca e o urgenta, intrucat aveam deja un litru de sange in abdomen, am „zburat” spre spital si, dupa consultatie dl. doctor Pelinescu – Dumnezeu sa ii dea sanatate si putere pentru ca mi-a salvat viata – s-a adresat direct asistentei sale, spunandu-i „intram in operatie urgent”. Traiam parca ceva ireal, nu intelegeam ce mi se intampla, nici nu auzisem vreodata de acest diagnostic, am inteles doar ca daca nu ma supun deciziei medicului in momentul de limita dintre viata si moarte riscam totul. Am mers pe mana domniei sale si ii voi fi recunoscatoare mereu, asa cum ii sunt si domnului doctor Marinescu, pentru ca mi-a fost alaturi la a doua experienta de acest gen si apoi la nasterea copilului meu”, a spus Andreea Marin, potrivit gândul.info.