Vedetele se plimbă ca ursul prin grilă

În lupta pentru audienţă, posturile TV achiziţionează de la târgurile de profil formate care respectă reţete destul de previzibile şi aduc în faţa camerelor aceeaşi armată de vedete, cu aceleaşi lucruri de spus. Uneori, nici nu cumpără, ci “adaptează”.
“Sistemul are o reală problemă în a naşte figuri noi, asta e clar. Nu e nici timp pentru aşa ceva, se cer rezultate pe loc, dacă se poate, şi nici producătorii şi managerii nu au răbdare şi curaj pentru aşa ceva”, a povestit, pentru Libertatea, o sursă cu experienţă grea în TV. Mai mult, de câţiva ani se merge pe o cărare pe care oamenii de TV îşi orientează mai uşor publicul: practica de a lua vedete ce s-au impus în alte domenii şi a le da drept vedete TV.
Pe Adelina Pestriţu o vezi când la o emisiune, când la alta, dar, totuşi, la acelaşi post TV. Iar Vica, Augustin Viziru, Oana Sârbu, Daniel Iordăchioaie, surorile Bambi sunt reactivaţi, după o absenţă îndelungată de pe sticlă. Printre cei mai “exploataţi” de televiziuni şi băgaţi cât mai mult în faţă se numără sex-simbolurile masculine Liviu Vârciu şi Pepe.
Cel mai activ la capitolul emisiuni este Liviu Vârciu, care, doar la Kanal D, a fost gazda a nu mai puţin de patru emisiuni, iar acum, la Antena 1, el este remunerat pentru două emisiuni. Bunul lui prieten, Pepe, are şi el lipici la emisiuni, fiind folosit pe post de latino-lover când la “Te cunosc de undeva”, când ca jurat la “Next star” sau ca prezentator la “Splash! Vedete la apă.

«Oamenii de TV au o durată de viaţă redusă»

“Vedete noi, în adevăratul sens al cuvântului, nu mai apar în televiziunea românească de pe la Teo încoace, adică de acum vreo 15 ani. Legendarul star system inventat de Adrian Sârbu s-a gripat cam pe atunci, iar ulterior a născut personaje de rang secund, ca Oana Andoni şi Iulia Vântur, sau a construit pe notorietatea deja existentă a unor oameni ca Brenciu sau Bănică jr. Vedete de prim ordin nu mai apar şi fiindcă televiziunea a ajuns într-o epocă în care nu prea mai există emisiuni de vedetă. Talent show-urile propun personaje colective: judecători + prezentatori + câştigători, la fel ca survival showurile şi alte specii derivate din reality care se poartă acum. Ar mai fi de spus că senzaţia asta de otova e dată de faptul că vedetele au o durată de viaţă redusă în unul şi acelaşi format în România, de câţiva ani. Ulterior sunt refolosite pe alte posturi sau în alte formate care nu le convin. Cazul lui Dezbrăcatu, care a îngropat sau era să îngroape “Cireaşa de pe tort”, e elocvent în sensul ăsta”.

 
 

Urmărește-ne pe Google News