Concertul este oricum unul atipic, dat fiind că Bănică și  trupa vor sta pe scaune, aproape în mijlocul publicului. Iar pianul celebrului muzician va schimba total acustica. ”Un sunet cald, cu un mesaj pe măsură, care să meargă direct la sufletul celor care ascultă.  Această intimitate, care se creează între noi şi cei din sală, n-o mai întâlnim la alte concerte”,  declară Ștefan Bănică Jr.

Cântărețul are, așadar, o mare responsabilitate – atât față de public, cât și față de instrumentul la care cântă. Pianul, care i-a aparținut lui George Enescu, este un Steinway&Sons (unul dintre cele mai bune branduri), datând din anul 1933. Instrumentul este expus în foaierul Universității Populare „Ioan I. Dalles”, un  martor în general tăcut al unui trecut artistic glorios. Enescu însuși scria în Cartea de Onoare a Fundației Dalles, la 1 februarie 1941:”Am cea mai mare mulțumire sufletească atunci când cânt la Dalles, căci e sala atât de intimă, iar publicul atât de muzical…
Faimosul pian a fost folosit de George Enescu în 26 de concerte. Alți virtuoși ai instrumentului i-au călcat pe urme de-a lungul vremii. „Este o mare mândrie să avem în incinta instituției un adevărat simbol al muzicii românești, un instrument atat de valoros. În afară de Enescu au mai concertat aici și multe alte legende ale muzicii românești – Dinu Lipati, Mihail Jora, Petre Ştefănescu – Goangă, Ion Fotino, Evanţia Costinescu, Constantin Stănescu sau Virginia Zeani.” a declarat actorul Gabriel Fatu, director al Universitatii Populare „Ioan I. Dalles”
CITEȘTE ȘI

Urmărește-ne pe Google News