“Ei bine… asta-i viața. Acum revenim la pacienți în flăcări”, ne-a declarat, regizorul scurtmetrajului “Cadoul de Crăciun”, trimitere la interviul pe care ni l-a acordat cu o zi înainte de anunțarea nominalizărilor, în care se arăta revoltat că ”Oscarul este foarte important pentru compatrioții mei. Mai important decât să aibă o țară normală, funcțională, în care nu iau foc pacienți în sălile de operație, de pildă”.
Am o ușoară senzație de tristețe, dar și o nebănuită eliberare de toată presiunea din ultima vreme. Dacă îmi pare rău de ceva este că nu am reușit să fac pe nimeni din instituțiile statului român să înțeleagă ce șansă avea România. Echipa noastră de film a făcut tot ce i-a stat în putință să își reprezinte țară la un nivel la care nu se ajunge cu una, cu două. Tocmai de aceea, acum, le mulțumim celor care ne-au ajutat și ne grăbim să ne apucăm de următorul film. Vă mulțumim și pe data viitoare.
Regizorul Bogdan Mureșanu:
Până să intre în atenția celor care au făcut nominalizările la Oscar, scurtmetrajul regizat de Bogdan Mureșanu a avut un parcurs fabulos la festivalurile internaționale de profil, luând 53 de premii.
Cele mai importante trofee adjudecate au fost la European Film Awards, unde filmul de 23 de minute al lui Bogdan Mureșanu a fost desemnat cel mai bun scurtmetraj al anului, și la Clermont Ferrand, cel mai mare festival de scurtmetraje din lume, unde a luat locul I.
“Filmul ăsta a luat în Franța, la Clermont Ferrand, care este cel mai mare festival de scurtmetraj din lume, locul întâi! Au fost peste 10.000 de scurtmetraje!”, a declarat Adrian Văncică, actorul din rolul principal, la începutul acestei luni, pentru Libertatea.
Acțiunea din “Cadoul de Crăciun” se petrece în seara de 20 decembrie 1989, când scrisoarea către Moș Gerilă a lui Marius transformă seara părinților lui (interpretați de Ioana Flora și Adrian Văncică) într-un coșmar. Tatăl află că puștiul i-a scris “Moșului” că părinții își doresc de sărbători “Să moară nea Nicu”, apoi a pus scrisoarea la poștă.