Dupa ce, in luna mai a anului trecut, filmul ‘California Dreamin (nesfarsit) se intorcea de la Cannes cu prestigiosul trofeu ‘Un Certain Regard, slalomul national si international al productiei a continuat sa atraga, pe parcursul anului, alte 50 de premii.
Avandu-i in distributie pe Armand Assante, Razvan Vasilescu, Maria Dinulescu, Ion Sapdaru, Jamie Elman, Andi Vasluianu, Alex Margineanu, ‘California Dreamin (nesfarsit) este un film care vorbeste cu ironie despre visele romanilor. Pelicula aduce in mod natural noul. Populatii si culturi diverse au ocazia, odata cu vizionarea acestui film, sa inteleaga un popor si o mentalitate de care au auzit razant, stirile despre Romania fiind mereu asociate cu regimul comunist care totodata a fost si izvorul tuturor productiilor cinematografice care au ajuns la ei pana acum. Acest film le povesteste in tonalitati dramatice si comice in acelasi timp, viata romanilor, un popor aparent insignifiant, cu un mod de viata surprinzator de interesant in care se reunesc trairi pasionale izvorand din radacini latine si tristeti creatoare datatoare de depresii cu accente balcanice, toate trecute insa prin sita sarcasmului autentic romanesc.
Bazat pe un scenariu de Cristian Nemescu si Tudor Voican, filmul porneste de la o intamplare reala petrecuta in 1999, in timpul conflictului din Kosovo, cand un sef de gara dintr-un sat romanesc a oprit un tren NATO. In film, acelasi sef de gara opreste trenul NATO cu echipament militar pazit de soldati americani care traverseaza Romania fara acte de transport, dar avand aprobarea verbala a guvernului roman. Echipamentul trebuie sa ajunga de urgenta in Kosovo, iar oprirea neasteptata de la Capalnita va genera o serie de probleme, transformand mica asezare romaneasca intr-un sat al tuturor posibilitatilor.
Filmul a participat pana in acest moment la peste o suta de evenimente nationale si internationale de gen, de la cel mai important festival al lumii, Festivalul de Film de la Cannes, la o serie de alte festivaluri, de asemenea de rang inalt, precum Festivalul de Film Karlovy Vary, Festivalul de Film de la Toronto, Festivalul de Film European de la Bruxelles, TIFF Romania sau Festivalul Anonimul.