Ediția 2021 va fi organizată cu spațiile ocupate în proporție de 100%, după ce anul trecut, din cauza condițiilor pandemice, festivalul s-a desfășurat cu o participare redusă, pe parcursul a numai trei zile.

Potrivit protocolului negociat de organizatori cu autoritățile franceze,
participanţii vor fi nevoiţi să păstreze distanţa de 1 metru la cozi, în timp ce zona dedicată fanilor din faţa Palais des festivals nu va mai exista. Desrousseaux spune că speră, totuși, ca acest lucru să se modifice luna aceasta, dacă situația epidemiologică o va permite.

„Chiar dacă situaţia sanitară se îmbunătăţeşte, nu va fi la fel de simplu ca în anii trecuţi. Obiectivul nostru este să avem un protocol sanitar etanş, care să nu creeze prea mult disconfort participanţilor. Provocarea este să găsim o zonă intermediară între siguranţă şi confort”, a explicat Desrousseaux.

Organizatorii se bazează pe rezervările online pentru a putea evita cozi, iar dacă participanții nu vor respecta ora indicată pe bilet, vor fi îndemnați să respecte autocolantele instalate pe podea, care indică locul în care trebuie să aștepte la coadă la o distanță corespunzătoare.

„La fel va fi şi în cazul Cannes Film Market, unde culoarele vor fi lărgite şi panouri de plexiglas vor fi amplasate peste tot pentru a direcţiona oamenii”, a mai afirmat secretarul general al Cannes 2021.

Cât priveşte securitatea, aceasta va fi la fel de riguroasă ca în 2019, însă vor fi introduse staţii de scanare digitală pentru fluidizare.

Centru de testare pentru participanți

Un element-cheie în protocol este testarea pentru COVID-19. Analizele trebuie făcute la fiecare 48 de ore, în cazul invitaţilor care nu vor fi complet vaccinaţi cu 15 zile înainte de începutul festivalului sau dacă ei nu arată dovada imunităţii prin certificatul COVID.

Certificatul COVID, care va intra în vigoare pe 9 iunie, va funcţiona drept cod QR. Însă anumite ţări, precum Marea Britanie, nu vor avea acces la acesta.

Desrousseaux a mai precizat că au loc discuţii pentru a fi stabilit ce ţări vor fi incluse în sistemul digitalizat şi a sugerat că Marea Britanie ar trebui să se numere între acestea. În caz contrar, invitaţii din aceste ţări trebuie să se testeze la fiecare 48 de ore, chiar dacă sunt vaccinaţi.

Un cort de 300 de metri pătraţi va fi folosit ca centru de testare. Testele vor fi gratuite pentru participanţii francezi şi internaţionali şi rezultatele vor fi livrate în decurs de şase ore. Laboratorul va efectuate teste RT-PCR pe bază de salivă.

În plus, va exista şi o unitate medicală specială legată de spitalul local, care va oferi asistenţă oaspeţilor în cazul unei urgenţe. Pe lângă asta, va fi disponibilă şi o platformă online, în limbile franceză şi engleză, unde invitaţii pot primi consultaţii din partea unui medic generalist şi, dacă e nevoie, pot fi redirecţionaţi către un medic din oraş.

Desrousseaux a adăugat că festivalul şi piaţa de film aşteaptă în jur de 20.000 de participanţi înscrişi, jumătate din numărul celor care participă de regulă la eveniment.

„Ştim că, în final, unii dintre invitaţii acreditaţi nu vor veni, fie pentru că au renunţat, fie din cauza condiţiilor complicate de a intra în ţară, aşadar anul acesta vor fi mai puţini participanţi la festival şi mai mulţi turişti, dar amestecul lor va oferi o atmosferă destul de frumoasă”, a completat el.

Participare românească la Cannes

Lista filmelor din competiția de la Cannes cuprinde și filmul de debut al regizoarei belgiano-române Teodora Ana Mihai. La Civil, coprodus de Cristian Mungiu prin Mobra Films, face parte din selecția Un Certain Regard, a doua secțiune ca importanță a Festivalului de la Cannes

De asemenea, scurtmetrajul românesc „Interfon 15”, regizat de Andrei Epure, a fost inclus în selecția „Semaine de la Critique”, de la Cannes. La această secțiune, Cristian Mungiu este preşedintele juriului.

În Competiția Oficială au intrat 23 filme, printre care filme semnate de Asghar Farhadi, François Ozon, Nanni Moretti, Wes Anderson, Kirill Serebrennikov, Bruno Dumont, Apichatpong Weerasethakul, Jacques Audiard, Joachim Trier, Nadav Lapid, Ryusuke Hamaguchi, Mia Hansen-Love, Paul Verhoven, Sean Penn și Ildiko Enyedi.

Un Certain Regard numără 18 filme de autor, mai ales filme semnate de tineri cineaști, dar și cele mai noi filme ale consacraților Eran Kolirin, Semih Kaplanoğlu sau Aleksei Alekseivich German.

În afara competiției vor fi proiectate, printre altele, un documentar al lui Todd Haynes despre trupa Velvet Underground (The Velvet Underground), precum și noul film al lui Tom McCarthy, Stillwater, care a fost filmat la Marsilia, cu Matt Damon în rolul principal.

Urmărește-ne pe Google News