Orchestra Nationla de Tineret a interpretat sub bagheta
dirijorului Domingo Hindoyan avandu-l la pian pe Sergio Tiempo, miercuri 6 septembrie 2017, in cadrul Festivalului George Enescu, la Bucuresti, concertul pentru pian Nr 1 de Ludwig van Beethoven. Partea a doua a spectacolului a apartinut corului Filarmonicii G. Enescu, care a interpretat Simfonia a IX a compozitorului roman. PASCAL PAMFIL / MEDIAFAX FOTO
În 2019, 13% din concertele de muzică clasică din lume au avut în program cel puțin o lucrare a lui Ludwig van Beethoven, iar Simfonia a 3-a ”Eroica” a aceluiași compozitor a fost cea mai interpretată lucrare, scrie bachtrack.com. Este puțin probabil ca situația să se schimbe în 2020 deoarece anul acesta vor fi celebrați 250 de ani de la nașterea lui Beethoven.
Ponderea de 13% este impresionantă în condițiile în care concurența în domeniu este foarte mare, iar pe celelalte poziții de pe podium se află W.A. Mozart și J.S. Bach.
Din statisticile realizate, rezultă că opt compozitori din top 10 provin din spațiul germanofon, singurele excepții fiind rusul Ceaikovski și polonezul Chopin.
Ceva mai echilibrată este situația în ce privește cele mai interpretate lucrări, numai cinci din 10 fiind creații ale unor compozitori germanofoni. Astfel, pe primele trei locuri sunt ”Simfonia a 3-a” – van Beethoven, ”Concert pentru vioară și orchestră” – Ceaikovski și ”Simfonia a 5-a” – Ceaikovski.
În ce privește teatrul liric, cele mai intrepretate opere au fost, în ordine, cele compuse Giuseppe Verdi, Giacomo Puccini și Wolfgang Amadeus Mozart. Deși ierarhia nu este surprinzătoare, se remarcă totuși o scădere a ponderii lor în numărul total al spectacolelor, teatrele de operă diversificându-și repertoriul.