Lungmetrajul „1917”, o poveste de supraviețuire plasată în timpul Primului Război Mondial, s-a impus la șapte categorii dintre cele nouă la care a fost nominalizat.
Lungmetrajul a câștigat trofeul pentru „cel mai bun film britanic”, „cel mai bun film”, „cel mai bun regizor”, precum și „ ‘cea mai bună imagine”. În plus,
„A fost o sincronizare minunată cu toate aceste premii care au atras atenţia oamenilor spre film şi spre a merge să-l vadă în cinema. Ne bucurăm de fiecare moment”, a declarat Sam Mendes, regizorul „1917”.
Filmul Joker, care a avut cele mai multe nominalizări, respectiv 11, a câștigat trei premii, printre care pentru „cel mai bun actor în rol principal”, decernat lui Joaquin Phoenix.
În discursul său de mulțumire, actorul a criticat industria cinematografiei, acuzând-o că transmite ”un mesaj clar oamenilor de culoare şi anume că aceştia nu sunt bine-veniţi”. De altfel, gala BAFTA 2020 a fost criticată pentru lipsa diversității din lista nominalizărilor.
Cred că este obligaţia celor care au creat şi au perpetuat şi au beneficiat de pe urma unui sistem de opresiune să-l distrugă, aşa că această sarcină ne revine.
Joaquin Phoenix, câștigător premiului BAFTA pentru „cel mai bun actor”
Cea mai bună actriță în rol principal a fost desemnată Renee Zellweger pentru pelicula biografică dedicată cântăreţei Judy Garland.
Brad Pitt s-a impus la categoria „cel mai bun actor în rol secundar” pentru „Once Upon a Time… in Hollywood”, iar premiul pentru cea mai bună actriță în rol secundar i-a fost acordat Laurei Dern, pentru interpretarea din „Marriage Story”.
Pelicula sud-coreeană ”Parasite” a fost recompensată cu două premii, pentru ”cel mai bun scenariu original” şi ”cel mai bun film străin”.
”The Irishman”, în regia lui Martin Scorsese, care a fost nominalizat în 10 categorii, nu a obţinut niciun premiu. Alte pelicule considerate favorite – ”Marriage Story”, ”Bombshell”, ”JoJo Rabbit”, ”Little Women” şi ”Le Mans 66”- au câştigat fiecare câte un trofeu.
Câștigătorii premiilor BAFTA, lista completă:
Cel mai bun film – „1917”
Cel mai bun film britanic – „1917”
Cel mai bun regizor – Sam Mendes (”1917”)
Cel mai bun actor în rol principal – Joaquin Phoenix (”Joker”)
Cea mai bună actriţă în rol principal – Renee Zellweger (”Judy”)
Cel mai bun actor în rol secundar – Brad Pitt (”Once Upon a Time… in Hollywood”)
Cea mai bună actriţă în rol secundar – Laura Dern, (”Marriage Story”)
Cel mai bun scenariu original – ”Parasite” (Han Jin Won, Bong Joon Ho)
Cel mai bun scenariu adaptat – „Jojo Rabbit” (Taika Waititi)
Cel mai bun film străin – ”Parasite” (Bong Joon Ho)
Cel mai bun documentar – „For Sama” (Waad al-Kateab, Edward Watts)
Cel mai bun lungmetraj animat – ”Klaus” (Segio Pablos, Jinko Gotoh)
Cel mai bun debut al unui regizor, scenarist sau producător britanic – ”Bait”, Mark Jenkin (scenarist/regizor), Kate Byers, Linn Waite (producători)
Cea mai bună coloană sonoră – ”Joker” (Hildur Guđnadottir)
Cea mai bună imagine – „1917”(Roger Deakins)
Cel mai bun montaj – ”Le Mans ’66” (Andrew Buckland, Michael McCusker)
Cea mai bună scenografie – „1917” (Dennis Gassner, Lee Sandales)
Cel mai bun design de costume – „Little Wemen” (Jacqueline Durran)
Cel mai bun machiaj/cele mai bune coafuri – „Bombshell” (Vivian Baker, Kazu Hiro, Anne Morgan)
Cel mai bun sunet – „1917” (Scott Millan, Oliver Tarney, Rachael Tate, Mark Taylor, Stuart Wilson)
Cele mai bune efecte vizuale – ”1917” (Greg Butler, Guillaume Rocheron, Dominic Tuohy)
Cel mai bun scurtmetraj britanic de animaţie – „Grandad Was A Romantic” (Maryam Mohajer)
Cel mai bun scurtmetraj britanic – „Learning to Skateboard in a Warzone (If You’re a Girl)” (Carol Dysinger, Elena Andreicheva)
Rising Star Award (trofeu votat de public) – Micheal Ward
Ceremonia, care s-a desfăşurat la Royal Albert Hall din Londra, a fost prezentată pentru prima dată de Graham Norton. Cunoscut publicului pentru emisiunea de televiziune pe care o găzduieşte în fiecare vineri seară, Norton a preluat rolul de prezentator al galei de la Joanna Lumley, care a fost gazda ceremoniei timp de doi ani după plecare longevivului animator Stephen Fry.