Nomadland este marele câștigător al Galei Oscar 2021. Pelicula lui Chloe Zhao a fost premiată cu trei Oscaruri: cel mai bun film, cea mai bună regie și cea mai bună actriță în rol principal.

26 apr. 2021 – Acum 4 ani
26-04-2021

Anthony Hopkins, cel mai bun actor

La 83 de ani, Anthony Hopkins a devenit cel mai în vârstă actor care primește premiul Oscar. El a fost premiat pentru interpretare din The Father, unde joacă rolul unui bărbat care suferă de demență.

Actorul nu a fost prezent la ceremonie, iar trofeul a fost ridicat în numele lui de Joaquin Phoenix.

26 apr. 2021 – Acum 4 ani
26-04-2021

Cea mai bună actriță: Frances McDormand

Frances McDormand a câștigat un nou trofeu Oscar pentru interpretarea din Nomadland. Este al treilea Oscar pentru „cea mai bună actriță în rol principal” câștigat de Frances McDormand, după cel din 2017 – Three Billboards Outside Ebbing, Missouri, și 1997 – Fargo.

26 apr. 2021 – Acum 4 ani
26-04-2021

Nomadland, cel mai bun film

Lungmetrajul lui Chloe Zhao este cel mai bun film al anului, potrivit membrilor Academiei Americane de Film.

Nomadland a câștigat un alt trofeu important la gala premiilor Oscar, după cel pentru regie.

Regizoarea Chloe Zhao le-a mulțumit în discurs nomazilor care apar în film. „Mulțumim pentru că ne-ați învățat despre puterea rezistenței și a speranței, dar și pentru că ne-ați amintit ce înseamnă bunătatea”, a spus regizoarea.

Actrița Frances McDormand, care este nominalizată pentru rolul din acest film, a îndemnat apoi lumea să se întoarcă în cinematografe.

Nominalizații:

  • The Father”
  • „Judas and the Black Messiah”
  • „Minari”
  • „Nomadland”
  • „Promising Young Woman”
  • „Sound of Metal”
  • „The Trial of Chicago 7”
  • „Mank”
26 apr. 2021 – Acum 4 ani
26-04-2021

Cel mai bun cântec: „Fight for You”

„Fight for You,” din filmul „Judas and the Black Messiah” a primit Oscar pentru „Cel mai bun cântec”. Premiul a fost primit de Gabriella Sarmiento Wilson, cunoscută sub numele de scenă H.E.R.

Totodată, au mai fost acordate premiile Oscar pentru „Cel mai bun sunet” – „Sound of Metal” și „Best Original Score” – „Soul”.

26 apr. 2021 – Acum 4 ani
26-04-2021

Două Oscaruri pentru Mank, filmul cu cele mai multe nominalizări

Pelicula alb-negru în regia lui David Fincher, cu Gary Oldman în rolul principal, a câștigat premiul Oscar pentru cea mai bună producție de design și premiul Oscar pentru cea mai bună imagine.

26 apr. 2021 – Acum 4 ani
26-04-2021

Cea mai bună actriță în rol secundar

Actrița sud-coreeană Yuh-Jung Youn a câștigat premiul Oscar pentru cea mai bună actriță în rol secundar pentru interpretarea din Minari.

Youn Yuh-jung, pe covorul roșu | Foto: EPA

Premiul a fost prezentat de actorul Brad Pitt. „Domnule Pitt, mă bucur să vă cunosc în sfârșit”, a spus aceasta, spre amuzamentul celor din sală.

Apoi a întrebat: „Cum am câștigat în fața lui Glenn Close?”

Nominalizările la această categorie:

  • Maria Bakalova (”Borat Subsequent Moviefilm”)
  • Glenn Close (”Hillbilly Elegy”)
  • Olivia Colman (“The Father”)
  • Amanda Seyfried (“Mank”)
  • Youn Yuh-jung (“Minari”)  (câștigătoare)
26 apr. 2021 – Acum 4 ani
26-04-2021

My Octopus Teacher, cel mai bun documentar

My Octopus Teacher a câștigat Oscarul pentru cel mai bun documentar, a doua categorie la care era nominalizat și filmul românesc Colectiv.

Documentarul de pe Netflix, care urmărește relația dintre scufundătorul Craig Foster și o caracatiță, era considerat favorit de mai mulți critici, în special după reușita de la premiile BAFTA.

My Octopus Teacher a câștigat în fața documentarelor “colectiv”, “Crip Camp”, “The Mole Agent” și “Time”.

„Collette” a primit Oscarul pentru „Cel mai bun documentar scurt”

26 apr. 2021 – Acum 4 ani
26-04-2021

Cel mai bun film de animație: Soul

„O scrisoare de dragoste pentru jazz”, așa a fost descris filmul de animație al Disney-Pixar, despre un profesor de muzică care vizează să devină cântăreț de jazz.

Înainte de a-și vedea visul împlinit, el suferă un accident care îi separă sufletul de trup.

Anterior, a fost acordat premiul Oscar petru cel mai bun scurtmetraj animat, care a fost câștigat de „If Anything Happens, I Love You”

26 apr. 2021 – Acum 4 ani
26-04-2021

„Sound of Metal”, cel mai bun sunet

„Sound of Metal” a câștigat Oscarul pentru cel mai bun sunet. Trofeul a fost prezentat chiar de starul peliculei Riz Ahmed, care este nominalizat și la categoria cel mai bun actor în rol principal.

26 apr. 2021 – Acum 4 ani
26-04-2021

Moment istoric: Chloe Zhao, Oscar petru regie

Regizoarea Chloe Zhao a câștigat premiul Oscar pentru Nomadland, nominalizat în total în această seară la șase categorii.

Chloe Zhao, pe covoruș roșu al premiilor Oscar

Reușita reprezintă un moment istoric la Oscaruri. Este pentru prima oară când o femeie de origine asiatică este nominalizată, dar și câștigă la această categorie. În plus, este pentru a doua oară când o femeie câștigă Oscarul pentru regie. În urmă cu 11 ani, la gala din 2010, Katheryn Bigelow primea statueta pentru regia The Hurt Lock.

Citește o cronică a filmului, scrisă de Iulia Blaga, unul dintre cei mai cunoscuți jurnaliști de cultură și critici de film din România: Cum arată filmul anului. Lumea unor oameni care au pierdut tot ca să reînvețe să trăiască simplu

26 apr. 2021 – Acum 4 ani
26-04-2021

Machiaj, coafură și costume

Au mai fost acordate alte două premii Oscar – unul pentru machiar și coafură și unul pentru costume. Ambele au fost câștigate de „Ma Raineys Black Bottom”.

26 apr. 2021 – Acum 4 ani
26-04-2021

Cel mai bun actor în rol secundar

Actorul Daniel Kaluuya a câștigat pentru interpretarea din Judas and the Black Messiah.

„Trebuie să celebrăm viața, respirăm… este incredibil”, a spus el în discursul de mulțumire. Apoi a urmat un moment stânjenitor pentru familia lui: „Viața e incredibilă – mama și tata au făcut sex. Este uimitor. Sunt fericit să fiu în viață”, a spus actorul spre suprinderea unora dintre cei din sală.

26 apr. 2021 – Acum 4 ani
26-04-2021

Cel mai bun film internațional: Another Round

Oscarul pentru cel mai bun film străin a fost câștigat de filmul danez „Another Round”, considerat de critici drept principalul favorit.

La această categorie a concurat și filmul românesc Colectiv, dar și filmul bosniac „Quo Vadis, Aida?”, o co-producție românească.

Celelalte filme nominalizate au fost “Better Days” (Hong Kong) și “The Man Who Sold His Skin” (Tunisia).

În discursul de mulțumire, regizorul danez Thomas Vinterberg a spus că filmul este despre „patru bărbați depravați”. El a dedicat trofeul fiicei sale, care a murit într-un accident de mașină, în timpul filmărilor. „Îi simțim lipsa și o iubim… am sfârșit prin a face acest film pentru ea”.

26 apr. 2021 – Acum 4 ani
26-04-2021

„The Father”, cel mai bun scenariu adaptat

The Father, filmul în care Anthony Hopkins joacă rolul unui bătrân care suferă de demență, a câștigat un premiu oscar.

„Am scris scenariu pentru el (n.r. Anthony Hopkins). Pentru mine, este ce mai bun actor în viață”, a spus Florian Zeller în discursul de primire.

26 apr. 2021 – Acum 4 ani
26-04-2021

Primul Oscar: cel mai bun scenariu original

Premiul a fost câștigat de regizoarea britanică Emerald Fennell pentru pelicula „Promising Young Woman”.

După ce a primit statueta, ea a spus că nu și-a pregătit niciun discurs, deoarece nu se aștepta să câștige.

26 apr. 2021 – Acum 4 ani
26-04-2021

„Bine ați venit la cea de-a 93-a ediție a Oscarurilor”

Gala premiilor Oscar a început cu un scurt discurs susținut de actrița Regina King, care a amintit de provocările cauzate de pandemia de COVID-19, dar și de măsurile luate pentru ca gala Oscar să se desfășoare în siguranță.

Așa arată sala în care are loc ceremonia
26 apr. 2021 – Acum 4 ani
26-04-2021

Ambasada SUA la București: „Succes, Colectiv”

„Succes, Colectiv” – este mesajul transmis de Ambasada SUA la București pe Facebook, înainte de gala premiilor Oscar, pe Facebook, alături de afișul filmului.

Mesaje de susținere au venit din mai multe țări.

26 apr. 2021 – Acum 4 ani
26-04-2021

Alexander Nanau și Bianca Oana, pe covorul roșu

Regizorul Alexander Nanau și producătoarea Bianca Oana, pe covorul roșu de la premiile Oscar | Foto: EPA

Filmul Colectiv este reprezentat la ceremonia premiilor Oscar de patru oameni: regizorul Alexander Nanau, producătoarea din România Bianca Oana (cea care este și membră din acest an a Academiei Americane de Film), reprezentanta din Cehia a HBO Europe, Hanka Kastelicová, și producătorul din Luxemburg: Bernard Michaux.

Nominalizații la premiile Oscar au sosit la gara Union Station din Los Angeles, cea care a fost transformată pentru această gală, cu aproximativ o oră înainte de startul ceremoniei.

Vezi o galerie foto cu nominalizații la premiile Oscar 2021:

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 8


Festivitatea de decernare a Premiilor Oscar are loc duminică noapte și poate fi urmărită în România prin intermediul platformei online voyo, de la ora 3:00.

Pentru prima oară în istoria premiilor Academiei Americane de Film, România se află pe lista nominalizaților, și nu o dată, ci de două ori. Documentarul Colectiv, regizat de Alexander Nanau, a fost nominalizat la „cel mai bun film internațional” și „cel mai bun documentar”. La niciuna dintre aceste categorii nu este considerat principalul favorit.

Los Angeles Times și BBC susțin că filmul merită Oscarul pentru cel mai bun documentar, dar nu va câștiga.

Mesaje de susținere pentru „colectiv” din Ecuador până în Australia

Înainte de începerea galei, fanii și-au anunțat preferințele, iar mulți au publicat pe rețelele de socializare mesaje de încurajare pentru „Colectiv”.

„În această noapte, România poate lua două premii Oscar. Țara are două nominalizări, grație excelentului documentar Colectiv al lui Alexander Nanau și Bianca Oana”, este mesajul unui român din Quito, Ecuador.

Mesajele de susținere pentru Colectiv nu sunt doar din partea românilor.

„Tocmai am realizat că o să am nevoie de un grup de susținere emoțională, dacă Colectiv nu câștigă «cel mai bun documentar» . Încă sunt… uimit de el. (Desigur, sunt unul dintre cei care au IUBIT filmul cu caracatița, dar totuși…)”, este un alt mesaj din Australia.

Alții au lăudat și pelicula din Bosnia „Quo Vadis, Aida”, realizat în co-producție cu România și nominalizat, alături de Colectiv, la „cel mai bun film internațional”.

„Într-o lume perfectă, ar câștiga cel mai bun film internațional și Colectiv ar câștiga cel mai bun documentar. Câștigă tot ce e bun”, este un mesaj din statul american Iowa.

„Colectiv, documentarul românesc nominalizat la Oscar, este fenomenal și nu pot să-l recomand suficient”, este un alt mesaj, transmis din Etiopia.

Iar o româncă din Boston scrie că după ce a văzut Colectiv „am plâns și mi s-a făcut dor de casă”

„Indiferent de rezultat, haideți să celebrăm munca eroică a celor care au adus numele și steagul României pe lista nominalizaților la Oscar. Toți merită aprecierea și felicitările noastre”, este mesajul altei românce.

Oscar 2021. Lista nominalizărilor

„Mank” al lui David Fincher, cu Gary Oldman în rol principal, a primit cele mai multe nominalizări pentru Oscar 2021. Cu toate acestea, principalul favorit este considerat „Nomadland”, pelicula care a dominat și gala premiilor BAFTA și care are acum șase nominalizări. Alte filme cu șase nominalizări sunt “The Father”, “Judas and the Black Messiah”, “Minari”, “Nomadland”, “Sound of Metal” şi ”The Trial of the Chicago 7”.

Cel mai bun film: “The Father”, “Judas and the Black Messiah”, “Mank”, “Minari”, “Nomadland”, “Promising Young Woman”, “Sound of Metal”, “The Trial of the Chicago 7”

Cel mai bun regizor: Thomas Vinterberg (“Another Round”), David Fincher (“Mank”), Lee Isaac Chung (“Minari”), Chloé Zhao (“Nomadland”), Emerald Fennell (“Promising Young Woman”)

Cea mai bună actriță în rol principal: Viola Davis (“Ma Raineys Black Bottom”), Andra Day (“The United States v. Billie Holiday”), Vanessa Kirby (“Pieces of a Woman”), Frances McDormand (“Nomadland”), Carey Mulligan (“Promising Young Woman”)

Cel mai bun actor în rol principal: Riz Ahmed (“Sound of Metal”), Chadwick Boseman (“Ma Raineys Black Bottom”), Anthony Hopkins (“The Father”), Gary Oldman (“Mank”), Steven Yeun (“Minari”)

Cel mai bun cântec original: “Fight for You” (“Judas and the Black Messiah”), “Hear My Voice” (“The Trial of the Chicago 7”), “Húsavík” (“Eurovision Song Contest”), “Io Si (Seen)” (“The Life Ahead”), “Speak Now” (“One Night in Miami”)

Cel mai bun film de animație: “Onward” (Pixar), “Over the Moon” (Netflix), “Shaun the Sheep Movie: Farmageddon” (Netflix), “Soul” (Pixar), “Wolfwalkers” (Apple TV Plus/GKIDS)

Machiaj și coafură: “Emma”, “Hillbilly Elegy”, “Ma Raineys Black Bottom”, “Mank”, “Pinocchio”

Cele mai bune efecte vizuale: “Love and Monsters”, “The Midnight Sky”, “Mulan”, “The One and Only Ivan”, “Tenet”

Cea mai bună imagine: “Judas and the Black Messiah”, Sean Bobbitt; “Mank”, Erik Messerschmidt; “News of the World”, Dariusz Wolski; “Nomadland”, Joshua James Richards; “The Trial of the Chicago 7”, Phedon Papamichael

Cel mai bun montaj: “The Father”, Yorgos Lamprinos; “Nomadland”, Chloé Zhao; “Promising Young Woman”, Frédéric Thoraval; “Sound of Metal”, Mikkel E.G. Nielsen; “The Trial of the Chicago 7”, Alan Baumgarten

Cel mai bun design de producție: “The Father”, “Ma Raineys Black Bottom”, “Mank”, “News of the World”, “Tenet”

Cel mai bun lungmetraj internațional: “Another Round” (Danemarca), “Better Days” (Hong Kong), “colectiv” (România), “The Man Who Sold His Skin” (Tunisia), “Quo Vadis, Aida?”(Bosnia şi Herţegovina)

Cel mai bun documentar scurtmetraj: “Colette”, “A Concerto Is a Conversation”, “Do Not Split”, “Hunger Ward”, “A Love Song for Latasha”.

Cel mai bun documentar: “colectiv”, “Crip Camp”, “The Mole Agent”, “My Octopus Teacher”, “Time”

Cel mai bun actor în rol secundar: Sacha Baron Cohen (“The Trial of the Chicago 7”), Daniel Kaluuya (“Judas and the Black Messiah”), Leslie Odom Jr. (“One Night in Miami”), Paul Raci (“Sound of Metal”), Lakeith Stanfield (“Judas and the Black Messiah”)

Cel mai bun scurtmetraj live-action: “Feeling Through”, “The Letter Room”, “The Present”, “Two Distant Strangers”, “White Eye”

Cel mai bun scenariu adaptat: “Borat Subsequent Moviefilm” – Peter Baynham, Sacha Baron Cohen, Jena Friedman, Anthony Hines, Lee Kern, Dan Mazer, Nina Pedrad, Erica Rivinoja, Dan Swimer; “The Father” – Christopher Hampton, Florian Zeller; “Nomadland” – Chloé Zhao, “One Night in Miami” – Kemp Powers; “The White Tiger” – Ramin Bahrani

Cea mai bună coloană sonoră: “Da 5 Bloods” – Terence Blanchard, “Mank” – Trent Reznor & Atticus Ross, “Minari” – Emile Mosseri, “News of the World” – James Newton Howard, “Soul” – Trent Reznor, Atticus Ross, & Jon Batiste

Cele mai bune costume: “Emma”, “Mank”, “Ma Raineys Black Bottom”, “Mulan”, “Pinocchio”

Cea mai bună actriță în rol secundar: Maria Bakalova (”Borat Subsequent Moviefilm”), Glenn Close (”Hillbilly Elegy”), Olivia Colman (“The Father”), Amanda Seyfried (“Mank”), Youn Yuh-jung (“Minari”) N

Urmărește-ne pe Google News