Cătălin Scărlătescu a plecat cu barca în Grecia, ca în fiecare toamnă

Libertatea: De câți ani mergi toamna în Grecia și cum a devenit asta o tradiție pentru tine?

Chef Cătălin Scărlătescu: Merg în Grecia de foarte mulți ani, am și uitat când am ajuns pentru prima dată acolo. Țin minte doar că aveam nevoie de viză și încă nu descoperisem insulele de care am ajuns să mă îndrăgostesc. Îmi place să explorez, dar mă întorc oricând cu drag în insulele Ciclade și Sporade, unde țin să ajung măcar o dată pe an.

De obicei, în Grecia, cu barca, pleci singur sau cu prietenii?

Îmi place să plec cu prietenii, să fim într-o gașcă cât mai mare. Ne relaxăm, gătim pe barcă și… ne petrecem zilele de vară împreună. E cel mai bun mod de a evada din cotidian.

Cătălin Scărlătescu a ținut regim în vacanță: «Dacă mi-a fost poftă de ceva, am luat două guri și gata»

Ai renunțat la regim în Grecia sau n-a fost nevoie?

Dacă în trecut mâncam porții mai mari, acum mă rezum la o cantitate mult mai mică, pe care o savurez încet. Am mâncat în special preparate pe bază de pește, pentru că în Grecia nici nu îți vine să alegi altceva din meniu. De exemplu, vacanța asta am pregătit cel mai mare pește de până acum – un grouper de 6 kg, cu carne albă, dulce, extrem de gustoasă!

Care-s preferatele tale în Grecia și ce mâncăruri nu-ți plac?

Peștele, peștele este preferatul meu în orice moment, și în Grecia, dar și acasă, cu asta mă răsfăț mereu. Plus că în afară de clătite, mănânc orice! Și vă spun sincer, dacă mi-a fost poftă de ceva, am luat două guri și gata, a fost de ajuns.

Pește și fructe de mare, asta a mâncat chef Scărlătescu în Grecia

Te-ai întors cu kilograme în plus?

Da, m-am întors din vacanță cu un kilogram în plus, dar cântarul nu m-a certat. Mi-am revenit deja.

Ce rețete ai mai învățat pe-acolo?

Nu am căutat în vacanță să stau foarte mult pe lângă bucătărie, deși acest lucru este inevitabil. Totuși, am vrut să descopăr locuri noi, să mă relaxez și să îmi încarc bateriile. Pentru că frecventez aceleași locuri, oamenii mă cunosc deja, știu că gătesc și… cum gătesc! Totuși, anul acesta, prin intermediul unei prietene grecoaice am cunoscut alți 3 chefi experimentați în bucătăria tradițională grecească.

Te-ai întâlnit cu români în drumurile tale prin Grecia?

M-am întâlnit cu Alex, prietenul meu, care are aceeași pasiune ca și mine și caută să evadeze cu barca ori de câte ori are ocazia. Ne-am întâlnit în Golful Câinilor, el era cu 6 bărci după el și multă lume care venise în Grecia plină de entuziasm și voie bună. A fost o plăcere să mă întâlnesc cu ei!

S-a îndrăgostit de Koufonisia, o insulă unde se păstrează tradițiile și nu prea ajung turiști

Întâmplări deosebite, amuzante în timpul vacanței, pe mare ori pe uscat? Sigur ai pățit tu ceva demn de povestit…

A fost o vacanță frumoasă, relaxantă și liniștită. Nu am întâmplări extraordinare, peripeții amuzante, doar povești despre cât de fascinantă este Grecia și… despre o insulă nouă pe care doar ce am descoperit-o. Se numește Koufonisia și este de departe cel mai frumos loc pe care l-am văzut. Zona este foarte tradițională, ușor neatinsă de lume, iar apa din jur este ireală.

Ne povesteai, acum ceva timp, că faci urât la foame. Cum ai trecut peste asta de când ești la regim?

Mă străduiesc pe cât se poate de mult. Secretul este să mesteci mâncarea foarte încet și să nu înghiți, la propriu, cantități exagerate.

Sora lui l-a convins să mănânce și clătite

Știu că nu-ți plac sub nici o formă clătitele… Totuși, s-a întâmplat să mănânci uneva clătite, cu cine știe ce umplutură, și-apoi să recunoști că au fost bune?

Doar ce v-am zis mai devreme că aș mânca orice altceva… Dar de curând, sora mea, Carmen, a început să facă niște clătite cât de cât pe înțelesul meu, cu o umplutură de caramel sărat. Sunt bune, dar cert este că acest preparat nu va intra niciodată în topul preferințelor mele!

Citește și:

 
 

Urmărește-ne pe Google News