Șalazionul este o inflamatie cronică (ce se dezvoltă în general lent, în 2-3 săptămâni) a glandelor sebacee Meibomius, prezente la nivelul marginii palpebrale.

Se prezintă ca o formațiune chistica, de mici dimensiuni și apare mai frecvent după un orjelet sau la pacienții cu blefarită cronică. El poate fi întâlnit la orice vârstă.

Cauze

Șalazionul (care din punct de vedere histologic este o reacție inflamatorie granuloneatoasă cronică) are o etiologie microbiană în special reprezentată de stafilococul auriu.

Există și numeroși factori favorizanți, cum ar fi : blefarita, acneea rozacee și dermatită seboreica. Șalazionul apare ca urmare a obstruării canalului de excreție a glandelor sebacee, fapt ce duce la acumularea secretiilor.
Drept urmare, sistemul imunitar va recunoaște sebumul că fiind o substanță străină și va declanșa local o reacție inflamatorie complexă (se formează granulomul inflamator).

Tratamentul pentru șalazion

Salazioanele mici se pot remite spontan, (unii folosesc injecții cu corticosteroizi intralezional, pentru a grăbi vindearea). Se prescriu unguentele cu antibiotice și corticosteroizi (cu masarea ușoară a pleoapei de 2-3 ori, zilnic). Pot fi utile și soluțiile cu antibiotice administrate în sacul conjunctival.

Dacă șalazionul nu se vindecă și este voluminos, se poate exciza chirurgical (inciziile pentru salazionul intern vor avea un traiect vertical, perpendicular pe marginea pleoapei, iar, pentru salazionul extern, vor fi orizontale, paralele cu marginea pleoapei)

Prevenire

Postoperator se folosesc unguente cu antibiotice și corticosteroizi.

Se recomandă evitarea zonelor aglomerate sau poluate, păstrarea unei igiene riguroase (se evita ducerea mâinilor murdare la ochi sau contactul cu obiecte murdare).

De asemenea se recomandă atenție la folosirea produselor cosmetice și se va evita purtarea lentilelor de contact până la vindecare afecțiunii, potrivit csid.ro

Monica Gabor a postat un mesaj pe Facebook dezvăluie faptul că fetiţa sa de 11 ani, Irinuca, are nevoie de operaţie după ce a fost diagnosticată cu salazion.

„Bună dragii noștri, în legătură cu miile de mesaje pe care le-am primit de la voi legate de ce are Irina Columbeanu la ochi, fetița noastră a fost diagnosticată cu salazion. Din octombrie 2017 atât eu cât și tatăl ei am tot încercat să îi găsim un tratament care sa o vindece de această afecțiune. Din păcate nimic nu a rezolvat problema, doar a atenuat-o temporar. Pe scurt, fetița noastră de 11 ani are acum nevoie de operație. Acum încercăm din răsputeri să găsim un chirurg din Statele Unite sau România care să îi îndepărteze chisturile. Dorim să vă spunem și vouă prin ce trecem și să vă rugăm din suflet, dacă aveți informații despre un doctor foarte bun care ar putea sa o opereze pe fetița noastră de salazion scrieți-ne fie la comentarii fie dați-ne mesaje în privat. Vă mulțumim că vă pasă! Vă rog distribuiți!” a fost mesajul Monicăi Gabor, postat pe Facebook.

Citește și

Sosia Mariei Dragomiroiu! Maria Olteanu are părul la fel de lung și-a început să câștige la fel de bine

 

 
 

Urmărește-ne pe Google News