Viața devine la un moment dat suficient de agitată încât să avem nevoie seara de o oră în care să ne golim mințile. Să ne uităm la orice nu e o soluție; există variante de calitate care să meargă cu castronul de popcorn.
Pentru că am intrat relativ recent în categoria celor care se uită la seriale, recomand mai jos câteva titluri mai vechi și mai noi de pe HBO Max care m-au făcut în ultima vreme să aștept cu nerăbdare serile.
„Figuranți”
La miniseria BBC/HBO „Figuranți” / „Extras” (2005 – 2007), creată de Ricky Gervais și Stephen Merchant, râzi cu lacrimi. Gervais joacă un actor fictiv pe nume Andy Millman, care face figurație în filme alături de amica lui Maggie (Ashley Jensen). În fiecare episod apare câte o vedetă care joacă în filmul unde fac figurație cei doi.
Invitații (Kate Winslet, Samuel L. Jackson, David Bowie, Orlando Bloom, Ben Stiller ori Patrick Stewart) apar de multe ori în ipostaze delirante, care se pretind veridice pentru că vin pe convenția vedetei care se joacă pe sine.
De pildă, Winslet vorbește fără perdea, Orlando Bloom și Ben Stiller sunt narcisiști, Patrick Stewart e obsedat de femei tinere, iar Daniel Radcliffe e un adolescent care, deși venit cu mama pe platou, are mereu pregătit un prezervativ desfăcut în buzunar.
Umorul curge și pe versantul incorectitudinii politice, unde Gervais e maestru, bifând aproape toate subtemele intoleranței față de celălalt, dar strălucește și pe linia parodiei, pentru că filmele care se turnează în fiecare episod aparțin unor genuri formatate.
Odată cu fiecare nou sezon, lucrurile evoluează. Millman începe să prindă roluri și chiar i se produce un sitcom la BBC, dar de fiecare dată intervine ceva care-l împiedică să ajungă unde și-a propus.
David Bowie în „Figuranți”:
„Ultimele vedete de cinema” / „The Last Movie Stars”
Această superbă miniserie documentară, regizată de Ethan Hawke și lansată anul trecut, reface în șase episoade (fiecare de consistența unui lungmetraj) relația sentimentală și profesională dintre Paul Newman și Joanne Woodward.
Cei doi au alcătuit unul dintre cele mai solide cupluri de la Hollywood, dar nu să caute fisurile relației lor și-a propus Hawke, ci mai degrabă să omagieze prin două figuri emblematice o eră când cinemaul încă era ceea ce azi nu mai e.
Miniseria creată de Emily Wachtel folosește interviuri audio realizate de Paul Newman și alții pentru o carte de memorii care nu s-a mai scris. Actori cunoscuți (George Clooney, Laura Linney, Vincent DOnofrio, Sam Rockwell, Billy Crudup și alții) refac aceste interviuri pe Zoom, coordonați de Ethan Hawke.
Montajul reține spontan și discuțiile pregătitoare, animate de energeticul Hawke, a cărui fascinație pentru Newman & Woodward, dar și pentru cinema, e molipsitoare și pentru colegi, și pentru noi. Documentarul folosește însă mai ales imagini de arhivă pe care le montează într-un seducător haos controlat, pendulând între viața privată a eroilor, cea publică și cinema, și între trecut și prezent (de ex., interviuri cu copiii cuplului).
„Ultimele vedete de cinema” vorbește despre dragoste și despre dragostea pentru cinema prin intermediul unui cuplu care a reușit –lucru rar – pe ambele planuri.
Trailer „Ultimele vedete de cinema”:
„Succesiunea”
Bănuiesc că mulți ați trecut deja prin serialul HBO „Succesiunea” / „Succession” (creat de Jesse Armstrong), ale cărui patru sezoane s-au încheiat în acest an, dar pentru cei care nu l-au încercat e bine de știut că e unul dintre cele mai bune seriale din toate timpurile. E concentrat în jurul unei familii de bogătași americani care deține un mare conglomerat media și care e condusă de un autoritar pater familias, Logan Roy (Brian Cox). Sănătatea acestuia e precară, iar copiii încearcă să-i ia locul.
Ce e fascinant la acest univers cu elicoptere la scară e că din toată multitudinea de personaje, niciunul nu e pozitiv, cu excepția fratelui lui Logan Roy (James Cromwell). Toți sunt unul mai odios ca altul, iar scenariștii îi antrenează într-un păienjeniș de intrigi. Cele mai memorabile sunt scenele de grup, admirabil regizate și jucate, în care toți vorbesc în același timp.
Trailer „Succesiunea”:
„Lucky Hank”
Și miniseria AMC „Lucky Hank”, nou-intrată în portofoliul HBO Max, își merită banii. Bob Odenkirk joacă un profesor universitar de literatură dintr-un orășel american, care nu face nici un efort să lupte împotriva crizei vârstei de mijloc.
Spectrul ratării îl amenință nu pentru că a publicat un singur roman, ci pentru că nu mai găsește resurse să se bucure de o viață care, altfel, ar fi de invidiat.
Scenariul preia din romanul pe care îl adaptează („Straight Man” de Richard Russo) o materie consistentă și în opt episoade îl confruntă pe profesor cu spaimele lui, făcându-l să realizeze că sentimentul de a nu fi suficient de bun pleacă de la momentul când tatăl său, un important literat și un părinte sever, și-a părăsit familia.
„Lucky Hank” e o parodie reușită a vieții universitare americane, marele atu fiind Bob Odenkirk, un actor de o versatilitate extraordinară.
Trailer „Lucky Hank”:
Alte miniserii bune pentru vacanță sunt „The White Lotus”, despre care am scris aici, și „Irma Vep”, despre care am scris aici.