Descoperă lucruri interesante și curiozități despre colosseumul din Roma:
Cuprins:
Colosseumul din Roma – scurt istoric
Construcția Colosseumului din Roma a fost începută între anii 70 și 72 d.Hr. în timpul domniei lui Vespasian. Este situat chiar la est de Dealul Palatin, pe terenul a ceea ce a fost Casa de Aur a lui Nero. Lacul artificial care era piesa centrală a acelui complex palat a fost drenat și Colosseumul a fost amplasat acolo, o decizie pe cât de simbolică, pe atât de practică.
Vespasian, al cărui drum spre tron a avut începuturi relativ umile, a ales să înlocuiască lacul privat al împăratului tiranic cu un amfiteatru public care ar putea găzdui zeci de mii de romani.
Structura a fost deschisă oficial în anul 80 d.Hr. de Titus într-o ceremonie care a inclus 100 de zile de jocuri. Mai târziu, în anul 82 d.Hr., Domițian a finalizat lucrarea adăugând povestea cea mai de sus.
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 5Spre deosebire de amfiteatrele anterioare, care aproape toate au fost săpate în dealuri pentru un sprijin suplimentar, Colosseumul este o structură de sine stătătoare din piatră și beton, care folosește un sistem complex de bolți înclinate și măsoară 189 pe 156 metri, în ansamblu.
Cadrul structural principal și fațada sunt din travertin, pereții secundari sunt din tuf vulcanic, iar bolul interior și bolțile arcade sunt din beton.
Colosseumul din Roma a fost scena a mii de lupte corp la corp între gladiatori, a unor lupte între oameni și animale și a multor lupte masive, inclusiv simulate de angajamente navale. Cu toate acestea, nu este sigur dacă arena a fost locul martiriului primilor creștini sau nu.
Colosseumul în Evul Mediu
În epoca medievală, Colosseumul din Roma a fost folosit ca biserică, apoi ca fortăreață de două familii romane proeminente, Frangipane și Annibaldi.
Colosseumul a fost avariat de fulgere și cutremure și, și mai grav, de vandalism și poluare. Toate scaunele din marmură și materialele decorative au dispărut. Conservarea Colosseumului a început cu seriozitate în secolul al XIX-lea, cu eforturi notabile conduse de Pius al VIII-lea, iar un proiect de restaurare a fost întreprins în anii 1990. A fost mult timp una dintre atracțiile turistice majore ale Romei, primind aproape șapte milioane de vizitatori anual.
Descoperă cele mai importante obiective turistice din Europa
Colosseumul din Roma – legende
A șaptea uşă spre iad
În epoca medievală Colosseumul din Roma era înconjurat de credința că era una dintre cele șapte uși care duceau către iad, probabil o moștenire a luptelor cu gladiatori. Într-adevăr, la sfârșitul fiecărei lupte apărea o figură ciudată îmbrăcată ca Charon, ferrymanul pentru sufletele defuncților în lumea morților. Ar folosi un fier de călcat înroșit pentru a verifica dacă victima a fost moartă și, dacă da, l-ar duce prin una dintre ușile Colosseumului, Ușa Libitinei. De aici legenda.
Un loc al fantomelor
Se credea cândva că sufletele dureroase ale gladiatorilor decedați țipau în interiorul Colosseumului din Roma. Deși ai zice că acum credința s-a stins, te înșeli. Din când în când cineva spune că a văzut o fantomă plimbându-se prin pivnițe, târând chiar și lanțuri grele și zgomotoase.
Templul lui Beelzebub
Încă în Evul Mediu, se credea că unii îndrăgostiți răi au construit un templu în interiorul Colosseumului dedicat lui Beelzebum, o divinitate filistină la care se face referire în Biblie drept „Prințul tuturor demonilor”. Potrivit legendei, pentru a deveni membri ai sectei trebuia să răspundă la următoarea întrebare: Colosseum? Sau: „Îl adori (Beelzebub)?” Unii cred că numele „Colosseum” ar fi derivat din această expresie.
Un loc destinat ritualurilor magice
Se pare că poetul Virgil, un nigromant conform credințelor medievale, își îndeplinea ritualurile magice în interiorul clădirii cunoscută aztăzi drept Colosseumul din Roma. De asemenea, se credea că în secolul al XV-lea, vrăjitoarele și vrăjitorii se vor întâlni aici pentru a-și pregăti poțiunile magice cu ierburi care creșteau doar în pământ. Credința pare confirmată parțial de descoperirea unor plante de origine non-indigenă pe care aceste personaje ar putea foarte bine să le fi folosit.
Profeția sfârșitului lumii
Într-un text al lui Beda Venerabilul, un călugăr benedictin englez care a scris o serie de cărți istorice, se menționează o profeție conform căreia, dacă Colosseumul s-ar prăbuși, Roma și apoi Lumea s-ar prăbuși. Profeția ar trebui luată în principal ca o alegorie, un avertisment păgân împotriva eventualului triumf al creștinismului asupra Imperiului Roman.
Descoperă cele mai frumoase locuri de vizitat în Italia
Curiozități despre Colosseumul din Roma
- Realizat din piatră și beton, acest monument magnific a fost construit cu puterea a zeci de mii de sclavi.
- Colosseumul din Roma este cel mai mare amfiteatru (însemnând „teatru în rotund”) din lume! De formă ovală, măsoară 189 m lungime, 156 m lățime și 50 m înălțime (aproximativ înălțimea unei clădiri de 12 etaje). În această veche arenă sportivă ar putea încăpea cu ușurință un teren de fotbal modern în interior!
50 de mii de spectatori și 10 mii de animale sacrificate într-o zi
- Acastă clădire fascinantă avea 80 de intrări și putea găzdui aproximativ 50.000 de spectatori care veneau să urmărească evenimente și jocuri sportive. Aceste evenimente au inclus lupte de gladiatori, vânătoare de animale sălbatice și, crezi sau nu, bătălii navale!
- La evenimentele majore ale Colosseumului – adesea cele organizate și plătite de împărați înșiși – nu exista nicio taxă de intrare. Și uneori se servea și mâncare gratuită. Împărații ar folosit acest lucru ca o modalitate de a câștiga popularitate și sprijin din partea publicului.
- Evenimentele de la Colosseum au fost totuși extrem de brutale – în timpul anumitor jocuri organizate de împărați, aproximativ 10.000 de animale au fost ucise într-o singură zi.
- Primele jocuri care au avut loc vreodată au fost în anul 80 d.Hr., sub împăratul Titus (fiul lui Vespasian), și s-au desfășurat timp de 100 de zile consecutive. Jocurile au continuat să se desfășoare pentru secolele următoare – jocuri de gladiatori până în secolul al V-lea și vânătoare de animale până în secolul al VI-lea.
- Pentru a proteja spectatorii de soarele și de căldura din Roma Antică, a existat un velarium – o copertă care putea fi trasă peste zona de ședere pentru a oferi umbră.
- Sub Colosseum se aflau numeroase încăperi de subsol și pasaje subterane. Aici erau ținute animalele și gladiatori, așteptând să-și întâmpine soarta în arena de deasupra.
- Deși două treimi din Colosseum au fost distruse de-a lungul timpului – în mare parte rezultatul vandalismului, cutremurelor și incendiilor – acesta este astăzi un obiectiv turistic popular, care atrage mii de oameni în fiecare an!
Vezi şi alte locuri de vizitat în Roma – cele mai impresionante obiective turistice!
Daly12 • 31.08.2024, 09:26
Un articol educativ, si interesant. Plăcerea este a noastră de a descoperi curiozități.