Invitată să deschidă oficial a 76-a ediție a Festivalului de la Cannes, cea mai cunoscută actriță franceză, Catherine Deneuve, s-a pierdut în lacrimi recitând versurile poetei ucrainene Lesia Ukrainka.
„Nu mai am nici bucurie, nici libertate”
„Nu mai am nici bucurie, nici libertate.
Mi-a rămas o singură speranță, să mă întorc într-o zi în frumoasa mea Ucraină, să mai văd o dată țara mea îndepărtată, să admir Dnieprul atât de albastru, puțin contează dacă voi trăi ori muri acolo.
Să mai văd o dată câmpiile și să pun pe foc vechile gânduri.
Nu mai am nici bucurie, nici libertate. Mi-a rămas o singură speranță”.
În limba franceză: „Je n’ai plus ni bonheur, ni liberté.
Une seule espérance mest restée, revenir un jour dans ma belle Ukraine, revoir une fois ma terre lointaine, contempler encore le Dniepr si bleu, y vivre ou mourrir, importe bien peu.
Revoir une fois les plaines, et bruler au feu les pensées anciennes.
Je n’ai plus ni bonheur, ni liberté, une seule espérance m’est restée”
Fiica lui Deneuve (și a lui Marcello Mastroianni), Chiara Mastroianni, care a fost gazda ceremoniei, își privea mama cu neliniște vizibilă, pregătindu-se cu un picior înainte, gata să intervină.
Și a fost, într-adevăr, nevoie să-i amintească lui Deneuve că trebuia ca împreună cu actorul american Michael Douglas (noul posesor al unui Palme d or pentru întreaga carieră) să declare festivalul deschis.
Așa a început al 76-lea Cannes. Fără o nouă intervenție video a președintelui Zelenski, dar cu atenționarea că există un loc unde strălucirea paietelor se stinge și unde se duce de peste un an un război.
Jurnaliștii care urmăresc ceremonia din Grand Théâtre Lumière retransmisă în sala vecină, Debussy, pot vedea reacții care s-ar pierde de la distanță.
De pildă, căscatul lui Maïwenn (regizoarea și protagonista filmului de deschidere, „Jeanne du Barry”) la discursul lui Michael Douglas. Părul albastru al lui Helen Mirren. Sau faptul că Johnny Depp le sărută mâna femeilor. Aerul deranjat al lui Depp din timpul ceremoniei, când se uita cu coada ochiului la operatorul care-l filma. Nu sunt trivialități, ci spicuiri dintr-o lume care are propriile momente de sinceritate sau epuizări.
Revenirea lui Johnny Depp
Johnny Depp a fost vedeta cu cea mai călduroasă primire la ceremonia de deschidere. A și petrecut minute bune pentru autografe și poze cu fanii (o mișcare bine gândită), în vreme ce un grup de femei împărțeau fluturași criticând decizia festivalului de a include în Selecția Oficială filmul unui actor acuzat de violență conjugală.
Depp e în dizgrație la Hollywood după divorțul cu scandal de actrița Amber Heard, dar Cannes-ul i-a salutat revenirea la cinema după trei ani invitându-l pe covorul roșu alături de o regizoare nici ea imaculată.
Maïwenn e anti-#MeToo și în februarie l-a scuipat într-un restaurant pe jurnalistul francez Edwy Planel, care a scris despre acuzațiile de abuz sexual a nouă femei la adresa cineastului Luc Besson, cu care Maïwenn a făcut un copil la 16 ani.
Așa că nu are nicio importanță dacă „Jeanne du Barry” e un film bun sau prost. (Pentru conformitate, acest love story dintre regele Ludovic al XV-lea și curtezana lui favorită e atât de stupid, încât sună parodic, deși Depp își joacă sobru cartea.).
Oamenii vor merge, probabil, să-l vadă cu gândul la povestea lui Depp cu Amber Heard și contextualizând povestea de secol XVIII într-un mod pe care Maïwenn a știut să-l speculeze.
Concomitent cu premiera de la Cannes, „Jeanne du Barry” a intrat și pe ecranele din Franța, iar pentru România a fost achiziționat deja de Independența Film, care ar avea de câștigat dacă l-ar distribui repede, în siajul Cannes-ului.
Johnny Depp a venit pe Croazetă și cu proiectul său de debut în regie, o biografie a lui Amedeo Modigliani pentru care Al Pacino e dat ca protagonist și pentru care caută finanțare în Marché du Film.
Statuia lui Michael Douglas interpretată de el însuși
Din păcate, Depp l-a pus în umbră pe „titanul” Michael Douglas, cum l-a numit Uma Thurman pe actorul de 78 de ani atunci când i-a înmânat trofeul omagial.
Actorul și producătorul american a părut destul de fragil când a urcat scările palatului împreună cu soția sa, Catherine Zeta-Jones, și fiica lor, Carys.
Pe scenă, Douglas a numit trei repere ale carierei sale de peste 50 de ani, care se miră că a rezistat până azi: trupa de teatru din Connecticut unde a jucat la început, serialul „Străzile din San Francisco”, unde l-a avut partener pe Karl Malden, și tatăl său, Kirk Douglas, care i-a spus la un moment dat: „Dacă știam că vei face carieră în cinema, m-aș fi purtat mai frumos cu tine”.
Nu întâmplător Douglas i-a spus Chiarei Mastroianni: „Te comporți bine pentru a doua generație”. Numai cine face parte dintr-o generație secundă știe cât de mare e handicapul.
Ce filme vor da lovitura?
De azi și până în 27 mai, 68 de filme din 23 de țări vor fi proiectate în Selecția Oficială a celui mai important festival de film din lume. Printre ele titluri așteptate, despre care nu există garanții că vor fi la înălțimea expectațiilor, dar și filme ale unor necunoscuți care ar putea da lovitura.
Ca să mărească curiozitatea, dar și ca să ne apere de dezamăgiri cum e „Jeanne du Barry”, Chiara Mastroianni a închis ceremonia citându-l pe clasicul regizor american George Cukor: „Cinemaul e ca dragostea. Când e bună, e formidabil, când nu e bună, nu-i chiar așa rău“. Oare?
Trailer „Jeanne du Barry”:
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 32Mazavalt • 18.05.2023, 11:26
Ma miram cum de nu imi apar comentariile. Pai "libertini" de la itzuica asta au state vechi in securitatea comunista...
pikpik • 17.05.2023, 12:45
Vaiii ce "emotionant"! Am si låcrimat precum crocodilii. Spålåtura pe creier cand inceteazå totusi?