Reprezentanți ai începuturilor mișcării muzicale modene, poeți, ziariști, artiști, membri ai multor formații care s-a format și au repetat în spațiul de pe Calea Plevnei, s-au strâns în sala de evenimente a clădirii pentru a omagia rolul locului ce le-a fost ”cuib”. Marius Țeicu, Corina Chiriac, Mugurel Vrabete (Holograf), Dan Iliescu (Timpuri Noi), Mircea Drăgan (Mondial), Mihai Cernea (Sfinx), Mircea Florian, Mircea Rusu, Vlady Cnejevici, George Stanca, Florin Silviu Ursulescu și Doru Ionescu (TVR) au ciocnit un pahar de șampanie și au depănat amintiri despre istoria locului ce se împletește, cu precădere în ultimii 60 de ani, cu evoluția muzicală românească. În 1964, la ”Preoteasa” s-a înființat unul din primele cluburi de jazz din România, pionieratul fiind făcut de Marius Țeicu (pian), Petre Magdin (trompetă), Marcel Dragomir (saxofon) și Jancy Korossy (pian).
Printre formațiile ce și-au făcut cuib la ”Preoteasa” în istoria locului s-au numărat Song-ul lui Ioan Luchian Mihalea, Mondial, Phoenix, Venus, Sfinx, Mircea Tiberian, Metronom, Romanticii, Olympic 64, FFN, Iris, Holograf, Timpuri Noi, Taxi, Sarmalele Reci, Crepuscul, Omul cu Şobolani, Jad, Voltaj, Secret, Interval, Rond.
În 1937, în urmă cu 80 de ani a fost inaugurată clădirea, iar momentul este celebrat printr-o lungă serie de manifestări cultural-artistice ce țin până la sfârșitul lunii noiembrie.
Pentru mulți clădirea încă este identificată drept ” Casa de Cultură a Studenţilor București “Grigore Preoteasa” nume ce l-a purtat din 1957 până in 1982. Practic, noţiunea de club pentru anii `70-`80 era total opusă celei din prezent, iar la ”Preoteasa” tinerii se adunau să asculte muzică live, să vadă piese de teatru, ori să asiste la seri culturale. .
Tinerii acelei perioade îşi amintesc cu nostalgie de Casa studenţilor „Grigore Preoteasa”, „Universitas”, „Sanitas”, „Moxa”, „Vox” (al Facultăţii de medicină), dar mai ales de „Club A”, locul unde rock-ul românesc era la el acasă. Erau locuri unde muzica și arta, în general, scăpa de cenzura autorităților comuniste și artițtii, dar și publicul să se bucure de muzică de calitate.
CITESTE SI: