Favorit până acum câteva zile, cu un sprijin intens al Netflix și cu o mare priză de public, documentarul „My Octopus Teacher”, despre relația dintre un om și o caracatiță din apele Africii de Sud, nu mai e atât de sigur de victoria la Premiile Oscar.

Multe dintre cele mai proaspete pronosticuri merg acum pe „Time”, filmul documentar american care spune povestea adevărată a unei familii de culoare.

Intrând înarmați să spargă o bancă, cei doi au fost prinși fără ca nimeni să fie rănit și fără ca nimic să se fure. Bărbatul a fost condamnat la 60 de ani de închisoare, din care a făcut 20, în ciuda apelurilor sistematice ale soției lui. 

Filmul este apreciat ca „o poveste de iubire care înfruntă timpul”,  venind și pe fondul marilor tulburări sociale și injustițiilor sistemice împotriva minorităților din SUA.

„Zguduitorul film românesc Colectiv”

„Time, regizat de Garrett Bradley, va câștiga, deoarece oferă câteva momeli majore pentru Oscar. Este un documentar îndrăzneț în alb-negru și are o temă actuală, relevantă social, despre închisorile din SUA. Câștigătorul ar trebui să fie un alt documentar de actualitate, zguduitorul film românesc Colectiv, despre reporteri care descoperă o fraudă în domeniul sănătății în urma unui incendiu tragic”, a scris vineri, într-o avancronică a Oscarurilor, Caryn James, o jurnalistă culturală americană care lucrează pentru BBC. 

Și colegul său Nicholas Barber crede că documentarul lui Nanau ar merita statueta, dar că voturile membrilor Academiei vor indica altceva, tot un film excepțional. 

„Colectiv ar trebui să câștige – am văzut cu toții thrillerele conspirației de la Hollywood despre campaniile jurnaliștilor care dezvăluie corupția oribilă a guvernului. Acest documentar românesc este la fel de tensionat și șocant ca oricare dintre ele – și totul este adevărat. Cu toate acestea, Time este câștigătorul probabil. Un portret cald și poetic al unei femei neobosite care își ține viața și familia împreună, în timp ce soțul ei este în închisoare. Cu greu ar putea fi mai actual sau mai important acest film decât în 2021”, a scris ziaristul de la BBC.

La cealaltă categorie de Oscar, unde România este reprezentată de Colectiv, aceea de Film Internațional, câștigător detașat se profilează „Another Round”, filmul danez cu vedeta  Mads Mikkelsen. „Că Another Round va lua statueta este una dintre certitudinile serii Oscar”, apreciază criticii BBC.

Puteți citi aici descrierilor fiecăruia dintre cei 5 finaliști și ce crede critica de film Iulia Blaga, în Libertatea, despre șansele Colectiv la Film Documentar și la Film Internațional. În ambele categorii, România a fost nominalizată pentru prima oară în istorie. 

Practic, Colectiv a încheiat o perioadă în care România nu a reușit să ajungă în atenția membrilor Academiei Americane de Film. Asta în ciuda regizorilor săi, care au primit aprecieri peste tot în lume.

România era singura, alături de Portugalia, dintre țările cu cinematografie semnificativă care nu reușise să fie nominalizată la Oscar, dar a ieșit din eclipsa de atenție din SUA „într-un mod sclipitor”, cum scrie revista Time.

Premiile Galei Oscar vor fi înmânate duminică spre luni noapte la Los Angeles, începând cu ora 3, ora României. Gala va dura aproximativ trei ore.

La  noi în țară, Premiile Oscar nu vor putea fi urmărite live, nu sunt transmise de niciun post TV, ci doar pe platforma online voyo.ro, deținută de Pro TV.  Marți, 27 aprilie, Gala va fi transmisă pe ProCinema de la ora 20:30.

 
 

Urmărește-ne pe Google News