Până în prezent, discografia sa este formată din șapte albume rap care au fost nominalizate de patru ori la MTV Music Awards. În plus, pe YouTube, primele trei melodii ale lui Bitză au adunat peste 36 de milioane de vizualizări.
Ultima piesă pe care artistul a lansat-o este „Dor de casă”, alături de Bvcovia. Bitză a lansat o melodia pentru românii din diaspora.
Acum, artistul vorbește despre istoria muzicii rap în România și ne face o incursiune în peisajul românesc în care acest stil muzical a apărut. De asemenea, Bitză ne-a povestit cum a intrat în contact cu muzica rap, dar și care sunt pionierii acestui gen muzical în România.
De-a lungul anilor, el a cochetat cu mai multe stiluri și genuri muzicale, însă a ales hip-hop. Acum a explicat de ce: „E cel mai aproape de modul în care mă simt confortabil să mă exprim muzical și ca versuri. E sincer, direct și personal. Mi-a plăcut să experimentez genuri muzicale, de la rock, până la electro, pentru că, în perioada în care îmi formăm gusturile, încercam să ascult cât mai multe și cât mai diverse. Hip-hop am început să ascult prin 93 și nu prea am mai făcut pauze”.
Când a intrat la liceu, artistul a început să asculte muzică rap. „Printre colegi erau și “rapperi” care mi-au dat casete cu rap. Mai ascultam la petreceri sau când mergeam pe la prieteni pe acasă. Mai întâi am rezonat cu versurile și atitudinea celor care cântau, mai târziu au început să îmi placă balansurile de la instrumentale. Nu cred că a fost manifest, pentru mine a fost (și încă e) o bucurie să descopăr muzică/muzici noi și artiști care fac piese pe care le simt, indiferent de gen”, a mai declarat Bitză.
Cât despre începutul și evoluția rap-ului în România, Bitză a dezvăluit că a „prins începuturile ca ascultător”. „Difuzări la radio-urile pirat de cartier, baluri de boboci și, din când în când, câte un eveniment hip-hop în Martin, cam așa arată “mișcarea”. Asta până prin 95-96, când au început să apară primele case de discuri și s-au lansat compilații sau albume.
În ultimii 25 de ani, hip-hop-ul a explodat la noi în țară. Dacă la început era considerat un curent de nișă, și erau câteva nume care făceau treabă, acum sunt sute de artiști și trupe de hip-hop”, a spus artistul, care a spus că trupele care l-au inspirat de-a lungul timpului sunt Paraziții, BUG Mafia și Racla.
Când vine vorba despre vocile muzicii rap de la nivel internațional, Bitză a spus cine l-a inspirat. „Method Man și B-Real au fost primele două voci care mi-au plăcut și îmi plac în continuare foarte mult. Impresionantă este și Lauryn Hill pentru că poate să dea rap extraordinar și poate să și cânte (pe note) incredibil. Puțin mai târziu l-am descoperit pe Eminem, care mi se pare MC-ul suprem, nu cred că a fost sau e cineva mai bun decât el”.
De-a lungul anilor, Bitză spune că și el, și cariera lui au suferit modificări. „E clar că sunt diferit față de cine și ce eram când m-am apucat de muzică și cred că e important să se petreacă schimbări în cariera și viața oricărui om. Din punct de vedere profesional, am încercat să învăț cât mai multe despre muzică și versuri, de la cântat la instrumente pâna la inginerie și tehnică de studio.
Muzical vorbind, nu m-am ferit niciodată de abordări noi sau de influențele altor genuri în piesele mele, pe albumele mele solo se regăsesc elemente de rock, electro, rnb și altele. Din fiecare stil am avut ceva de învățat, fiecare m-a influențat diferit. Au fost multe schimbări de-a lungul timpului, dar toate s-au întâmplat pe baza afinităților personale, nu pentru că se aștepta publicul să fac un anumit stil de hip-hop”, a încheiat el.