Actorul Vasile Muraru a împlinit de curând 66 de ani, dar continuă să fie prezent pe scenă. Aproape jumătate din viață a făcut parte dintr-un duo celebru de comici, alături de Nae Lăzărescu, decedat în 2013, la vârsta de 72 de ani.
„Se aduna tot satul, televizorul era pe prispă”
Invitatul podcastului „Vreau să știu” al lui Cătălin Oprișan, celebrul actor a depănat amintiri din copilărie, când mergea cu vaca la păscut cu o traistă plină de cărți, în satul Doina, din județul Neamț, și până azi.
„Mergeam la scăldat, la călărie, la fotbal, eram campion la CAP, la tăiat de porumb, aveam o viteză extraordinară”, povestește cunoscutul comediant despre idila acelor vremuri. Nelipsit astăzi de pe micile ecrane, Vasile Muraru nu a avut însă televizor până când a împlinit 11 ani, în 1967.
„Erau doar două televizoare în sat, al nostru și al învățătorului. Tata a luat televizor din prima de la CAP, că a avut recoltă mare. A luat din banii ăia televizor, frigider și mașină de spălat. Se aduna tot satul, punea televizorul pe prispă. Când au intrat rușii în Praga, în 1968, țin minte că s-au strâns oamenii, unii care tocmai sosiseră din prizonierat, și-am făcut tranșee și cocktail-uri Molotov, credeam că vin rușii peste noi”, a rememorat Vasile Muraru.
A creat bijuterii pe strada Eforie
Ajuns în Capitală, a învățat Bucureștiul mergând pe jos: „Din 1977 până în vara lui 1989, când mi-am luat mașina, am mers mai mult pe jos. Nu prea voia nimeni să mă însoțească, fiindcă nu voia să meargă nimeni pe jos, ci cu taxiul sau autobuzul”.
După ce a devenit actor, a mai avut un al doilea serviciu: „Am făcut bijuterii pe strada Eforie. Eram deja la Teatru, dar un prieten a primit un atelier aici, pe Eforie, m-a chemat la el. A început să-mi placă, eram student, preferam asta în detrimentul discotecilor. Dădeam bijuteriile la magazine”, a mai spus Vasile Muraru.
„Șapte spectacole, apoi mergeam cu copiii mei la plajă”
S-a rugat să intre la clasa profesorului Dem Rădulescu, lângă care a cunoscut în premieră celebritatea cu rolul „Zgăbearță Iftode”, în 1984, dar a făcut carieră alături de Nae Lăzărescu. Cei doi comici au jucat împreună prima oară în 1981, apoi a urmat o pauză până în 1987, iar după Revoluție au făcut istorie.
„Câteodată e lume care-mi spune: «Să trăiești, nea Nae!». Îmi zic: «Uite-l pe Nae Lăzărescu!». Nu mă supăr, îi salut și eu pe oameni. Mă duc la cimitir, îi vizitez pe toți, pe Nae, pe Cristina Stamate, pe Dinu Manolache, pe Gheorghe Dinică”, a mărturisit Vasile Muraru.
Nu poate uita ritmul pe care îl avea alături de Nae Lăzărescu, când prestau în show-urile din anii ‘90 și 2000. „Șapte spectacole pe seară făceam pe Litoral. Acum, nu ai mai putea fizic, nu mai poți trece de mașini. Aveam o Dacie, mergeam în toate stațiunile, terminam la Mamaia. Ajungeam după ora 2.00 noaptea, apoi trebuia să mă trezesc dimineața ca să-mi duc copiii la plajă, la ultraviolete”, a povestit actorul.
Am avut cea mai frumoasă meserie, dar trebuie să ai și noroc, au fost mulți mult mai talentați.
Vasile Muraru:
Cadou special de la Moscova pentru Gheorghe Dinică
Are o vastă experiență pe scenă și în filme, a crescut lângă marii actori ai țării: „Merg de la București la Vaslui și repet în continuu! Fac spectacole și de câte două ore. Cel mai mare lângă care am jucat a fost Gheorghe Dinică. Doamne, ce putea să facă! «Muraru, treci în cabină cu mine!», mă lua. I-am adus o căciulă rusească de la Moscova, din ultimii mei bani, 25 de ruble. Era o sumă mare”.