Andreea Berecleanu a povestit, într-un interviu pentru cristinastanciulescu.ro, despre experiența sa din prima zi de școală.

„Am imaginea părinților mei emotionați șagitați, cu două buchete de flori pentru învățătoare și directoare.:) De ce pentru directoare? Acum pot săți povestesc asta, înainte de 89, nu aș fi avut voie. Și, cum toata viața mea este o înșiruire de poveștiși intrarea mea la Liceul Ion Creanga a avut parte de o poveste. Școala primară și cea gimnazială erau conduse de Maria Postelnicu, sia fostului ministru de interne de pe vremea lui Ceaușescu, adică Tudor Postelnicu. Îți trebuia un dosar bun, adică părinții să fie cel puțin membri de partid sau să locuiti îvecinătatea școlii. Școala era în zona Bulevardului Mărășești, eu locuiam lângă Parcul Carol. Deci, același sector 4, dar școlile la care aveam eu acces erau altele și erau foarte prost cotate. La dosar nu mă încadram, bunici și rude foști detinuți politici, păriii nu erau în partid, eu nu aparțineam de școală. Atunci tata a mers direct la Maria Postelnicu și habar nu am cu ce argumente a convins-o că eu trebuie să învăț la Creangă. Eu mizez pe farmecul lui irezistibil, dar și pe bunătatea ei. Așa a fost această femeie, complet ruptă din filmul acelor vremuri. Era frumoasă, distinsă, elegantă, generoasăși extrem de implicată în a moderniza școala și de a avea copii cu rezultate bune. Șașa a fost. Eu am terminat la Creangă cele 12 clase, dând și ambele examene de treaptă tot acolo. Învățătoarea pentru care era celălalt buchet de flori a fost un om minunat, Maria Vărzaru. De la ea am învățat limba română, să scriu și să citesc. Era un adevărat dascăl, unul dintre cei mai buni din București. Se purta cu eleganță, nu ridica niciodată tonul, îi admiram fiecare gest, adoram să treacă printre bănci ca să-i adulmec parfumul, să-i văd de aproape rujul roșu impecabil, dantura perfectă, silueta feminină șimbrăcămintea făcută la un croitor bun. Rochii fluide, mătase, lână, mohair, eșarfele colorate și coafura proaspătă în fiecare zi. Era o învățătoare made in Paris, așa părea. A fost, alături de femeile din familia mea, unul dintre exemplele de rafinament”, și-a amintit Andreea Berecleanu.

Prezentatoarea principalului jurnal de știri de la Antena 1 a dezvăluit și cum a fost momentul când i-a dus la școală pentru prima oară pe cei doi copii ai ei, Eva și Petru.

„Diferența dintre Eva și Petru este de 4 ani. Asta m-a ajutat să-mi revin de fiecare dată, la terminarea fiecărui ciclu, să apuc să mă scutur, să respir și să pot să o iau de la capăt mai relaxată. Momentele de „prima zi de școală” au fost trăite cu multă emoție, dar nu neapărat ca o desprindere de “cei 7 ani de acasă”, asta se face mult mai târziu. Copiii au nevoie de îndrumarea părinților și bunicilor, adică de o prelungire a celor 7 ani mai mult decât oricând, având în vedere tentațiile societății actuale. Educație se tot face până la 18 ani, asta cred eu. Abordarea este diferită, discuțiile sunt pe alt ton, nu îl mai tratezi ca pe un copil atunci când este adolescent. Vorbești de la egal la egal, cu respect, siguranță, și dacă se poate, cu prietenie. Altfel, pleacă. Nu fizic, ci emoțional, și asta este, probabil, cea mai dureroasă situație.

În prima zi de școală a fost la fel ca în prima zi de grădiniță sau în prima zi de clasa a 5-a sau de a 9-a. Eu așa am simțit emoțiile copiilor mei. Cu frecat de mâini, cu ochii roată să vadă ce colegi au, curiozitatea de a nu nimeri în bancă cu altcineva decât își doresc, să nu le plece vreun profesor drag, să scape de vreun profesor care nu le este pe plac, să vadă cum mai arată chioșcul din curtea școlii, dacă are suficiente dulciuri și pizza, să fie mai puțin restrictivă uniforma și cât mai comodă, să nu fie demodată și pot continua cu încă 100 de exemple”, a mărturisit ea.

Andreea Berecleanu, în vârstă de 43 de ani, are doi copii superbi, Eva și Petru, din mariajul pe care l-a avut cu fostul prezentator de televiziune Andrei Zaharescu. În prezent, Andreea Berecleanu este căsătorită cu medicul estteician Constantin Stan.

Anul școlar începe luni, 10 septembrie 2018, şi se va termina vineri, 14 iunie 2019, având o durată de 34 de săptămâni. În prima zi de școală, elevii, părinții și profesorii trăiesc emoții puternice.


Citește și: Politicieni corijenți! Sunt premieri, miniștri, parlamentari, dar ar trebui să se întoarcă pe băncile școlii


 

 
 

Urmărește-ne pe Google News