Mulți români sunt gurmanzi. Le plac sarmalele, friptura cu cartofi prăjiți, ciorba de burtă, chifteluțele cu mult sos și multe alte bombe calorice care pentru ei sunt un motiv de bucurie. Ce le poți spune acestora?
Cred că pentru noi, ca popor, mâncarea e într-adevăr importantă. Dar dacă reușim să învățăm să facem alegeri mai sănătoase, putem să ne bucurăm de mâncare, dar, în același timp, să fim mai sănătoși. De exemplu, sarmalele pot fi fierte, fără afumatură și se poate folosi un amestec de carne de vită și porc mai slab. Pentru un plus de savoare putem reduce cantitatea de orez și putem adăuga rădăcinoase. Sarmalele vor fi tot sarmale, doar că mai sănatoase și, zic eu, mai savuroase. Friptura poate fi garnisită cu legume și salată sau cartofi la cuptor, ciorba de burtă se poate lipsi de ceșcuța de smântână în plus și chifteluțele se pot face și în cuptor, nu doar prăjite. Ideea e să avem puțină bunăvoință și să încercăm să experimentam cu gusturi și arome noi. Și, desigur, să nu uităm de mărimea porțiilor, lucru pe care din păcate, tindem să îl pierdem din vedere.