În această dimineață, Dan Negru a postat pe una dintre rețelele de socializare un video în care arată tuturor în ce condiții este casa lui Vasile Alecsandri, situată în Bacău, chiar în centrul orașului.

„Am zis că este mai bine să fac un LIVE de aici să vă arăt în direct, în timp real, decât să înregistrez un video. Sunt în Bacău și vreau să vă arăt ceva tare interesant. Bacău, da? Mai, duminică dimineața, ora 10 și ceva… Am ajuns prin Bacău și așa arată casa lui Vasile Alecsandri. Casa lui Alecsandri este în centrul Bacăului, nu este departe de aici. Au pus acolo un banner cu fotografia lui Alecsandri, una dintre marile personalități ale României, poet, dramaturg, politician, membru fondator al Academiei Române, de toate! Uite, casa lui Alecsandri în Bacău. Mai bine să o vedeți în timp real, așa în LIVE”, a spus prezentatorul TV.

Casa lui Vasile Alecsandri se află în paragină. Curtea este plină resturi de materiale, tablă, porțiuni de ciment sparte printre care au crescut plante. Pereții nu mai au culoare și pare că stau să pice oricând. Nu mai există geamuri, iar ferestrele au fost închise cu scânduri. Mai mult, în curte au fost improvizate adăposturi pentru animale din cutii de carton. Pentru a masca dezastrul, în fața casei lui Vasile Alecsandri a fost montat un banner cu poza poetului.

„Ce o fi aici?! Pisici, câini… Acolo este un bloc. Uite ce este aici! E și un banner pe care e poza lui Alecsandri. Bardul de la Mircești, învață copiii la școală despre Alecsandri. Totul este o ruină, totul este praf. Dacă ați auzit despre Vasile Alecsandri, atunci să-i vedeți și casa din centrul Bacăului. Mai bine o dărâmai decât rușinea acestei ruine. Gata, este de ajuns! Pericol de accidente scrie acolo. Ăștia suntem!”, a mai spus Dan Negru în filmarea pe care a făcut-o.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 18

Casa lui Vasile Alecsandri a fost cumpărată la preț de apartament în 2019

Consiliul Județean Bacău a devenit în februarie 2019 proprietarul Casei Alecsandri din centrul municipiului Bacău. Monumentul istoric a fost cumpărat cu 132.000 de euro, cam cât costă un apartament cu trei camere în centrul Capitalei.

În urmă cu trei ani, reprezentanții CJ Bacău spuneau că vor să realizeze o expertiză tehnică pentru reabilitatea clădirii în așa fel în cât să fie introdusă într-un circuit de vizitare. Aflată pe strada George Apostu nr. 9 din Bacău, Casa „Vasile Alecsandri” are o istorie sinuoasă. A aparținut familiei poetului pașoptist și apoi a ajuns în proprietatea generalului Dragomir Badiu, care a înființat primul așezământ de cultură din orașul Bacău: Casa de Sfat și Citire „Vasile Alecsandri”. În anul 1982, Florica Urziceanu, fiica generalului Dragomir Badiu, ultimul proprietar al Casei, scria Oficiului Judeţean pentru Patrimoniul Cultural din Bacău.

Casa Alecsandri a fost naționalizată de comuniști și înscrisă în lista monumentelor istorice. După 1989, clădirea a funcționat o perioadă ca grădiniță, iar în 1995 a fost retrocedată urmaşilor generalului Dragomir Badiu, Florica Urziceanu și fiicei acesteia, Rodica Urziceanu.

Cum a ajuns în paragină casa lui Vasile Alecsandri

În anul 2000, casa în care s-a născut Vasile Alecsandri a fost vândută de moștenitori firmei Info-Terra, deținută de italianul Mario Maggi. Noul proprietar a lăsat clădirea în paragină și a contestat în instanță clasarea clădirii ca monument istoric. Motivul: voia să o vândă cu 153.000 de euro.

În primăvara anului 2018, Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a respins recursul declarat de Mario Maggi. După mai multe negocieri, cea mai veche construcție din municipiul Bacău, care, potrivit istoricilor, datează din secolul al XVIII-lea, a fost cumpărată de Consiliul Județean Bacău cu 132.000 de euro. Specialiștii Direcției pentru Cultură din Bacău recunosc că din dosarul de clasare a casei drept monument istoric lipsesc actele care să dovedească direct faptul că Vasile Alecsandri s-ar fi născut aici şi că ar fi fost proprietarul imobilului.

FOTO: Captură video Facebook

Urmărește-ne pe Google News