Actul normativ, care nu poate fi pus în aplicare întrucât Guvernul nu a elaborat normele de aplicare a legii, a stârnit numeroase controverse.
Dan Teodorescu, solistul trupei Taxi, și-a exprimat și el nemulțumirea în acest sens.
„Ieri a fost ultima zi de fumat în spații publice închise. Foarte bine. Sunt total de acord să nu mai deranjam nefumătorii. Dar mi se pare atât de trist că nu ne-au făcut și nouă niște cuști, ca la grădina zoologică, niște cuști din sticlă în care să stăm cu viciul nostru, fără să facem rău altcuiva în afară de noi, și copiii să se uite la noi prin geam și să strige veseli: „Mami, uite fumătorii!”, și toată lumea să fie fericită. Mi se pare trist”, a comentat Dan teodorescu pe pagina sa de Facebook.
Începând de joi, fumătorii nu vor mai putea să-şi aprindă ţigara în spaţiile publice închise în care, până acum, erau obişnuiţi să fumeze. Astfel, după intrarea în vigoare a legii antifumat, acest lucru va fi interzis în cluburi, baruri, restaurante, transport în comun, taxiuri, instituţii de învăţământ, spitale, locurile de joacă pentru copii indiferent dacă acestea sunt în aer liber sau în spaţiu închis.
În continuare, fumatul va fi interzis în penitenciare şi în aroporturi. Aici, există însă câteva condiţii: să nu fie spaţiu de trecere sau de acces în spaţii publice închise, să fie dotate cu sisteme de ventilaţie funcţionale care să asigure eliminarea fumului din tutun, cu presiune negativă, să fie dotate cu scrumiere şi extinctoare şi amenajate în conformitate cu prevederile legale în vigoare privind prevenirea şi stingerea incendiilor şi să fie marcate la loc vizibil cu indicatoare: „Cameră pentru fumat”, „Loc pentru fumat”.
Persoanele fizice care nu respectă prevederile legii riscă amenzi de până la 500 de lei. În cazul cluburilor, barurilor şi restaurantelor, sancţiunile sunt mai dure: între 5 mii şi 15 mii de lei şi chiar suspendarea activităţii. Pedepsele merg inclusiv până la închiderea localurilor care nu au respectat legea.