Eseul lui Villeneuve vine după ştirea că Warner Bros îşi va lansa toate filmele din 2021, inclusiv “Dune”, direct pe platforma de streaming HBO Max, chiar în ziua în care intră şi în cinematografe. Mutarea aparţine gigantului de telecomunicaţii “AT&T”, care deţine atât studioul de film Warner Bros., cât şi HBO Max.
Fără dragoste pentru cinema
“Prin această decizie, AT&T a deturnat unul dintre cele mai respectate şi importante studiouri din istoria filmului. În această acţiune nu există deloc dragoste pentru cinema sau pentru spectatori. Totul este despre supravieţuirea unui mamut al telecomunicaţiilor, unul care în prezent are o datorie astronomică, de peste 150 de miliarde dolari”, scrie Denis Villeneuve.
Villeneuve nu foloseşte deloc eufemisme în critica adusă corporaţiei, ci numeşte direct “un eşec” lansarea HBO Max: “Chiar dacă “Dune” este despre cinema şi public, AT&T are în vedere doar propria supravieţuire pe Wall Street. Având în vedere că până în prezent lansarea HBOMax a fost un eşec, AT&T a decis să sacrifice toată producţia pe 2021 a lui Warner Bros într-o încercare disperată de a acapara atenţia publicului”.
Villeneuve deplânge transformarea bruscă a Warner Bros “dintr-un studio emblemă pentru cineaşti spre o eră nouă a dispreţului complet”.
Villeneuve: Streamingul nu poate susţine de unul singur industria de film
Producţia de film este o colaborare, bazată pe încrederea reciprocă a lucrului în echipă, iar Warner Bros. a arătat că nu mai fac parte din aceeaşi echipă.
Regizorul Denis Villeneuve:
Cineastul admite că serviciile de streaming sunt o completare puternică, benefică a ecosistemului filmului şi televiziunii. Totuşi, acesta subliniază că industria de film, “aşa cum o ştiam înainte de COVID, nu poate fi susţinută doar prin streaming”.
“Streamingul poate produce conținut grozav, dar nu filme de calibrul şi amploarea “Dune”. Decizia Warner Bros. înseamnă că “Dune” nu va avea ocazia să performeze financiar pentru a fi viabil, iar pirateria va câştiga în cele din urmă”, este de părere Villeneuve, care crede că decizia Warner Bros. “tocmai a ucis franciza Dune”.
”Am dedicat mai mult de trei ani din vieţile noastre”
Pentru Villeneuve, siguranţa publică este esenţială, motiv pentru care a fost total de acord cu amânarea lansării “Dune” cu aproape un an, planul fiind ca pelicula să pătrundă în cinematografe în octombrie 2021, când SUA vor ajunge la o acoperire mare a vaccinului. “Ştiinţa ne spune că totul ar trebui să se întoarcă la normal în această toamnă”, scrie regizorul, care spune despre “Dune” că este “fără îndoială, cel mai bun film pe care l-am făcut vreodată”.
“Echipa mea şi cu mine am dedicat mai mult de trei ani din vieţile noastre ca să facem din el o experienţă unică de vizionare pentru marele ecran. Sunetul şi imaginea filmului nostru au fost meticulos create cu gândul la vizionarea în cinematografe”, explică regizorul, care îşi manifestă şi solidaritatea cu alţi 16 cineaşti cărora Warner Bros. le-a rezervat aceeaşi soartă.
Cred cu tărie că viitorul cinematografului va fi pe marele ecran, indiferent ce spune oricare diletant de pe Wall Street.
Denis Villeneuve:
Cinematografia, o artă care aduce oamenii împreună
De la începutul istoriei, oamenii au avut o nevoie profundă de experienţe împărtăşite ale poveştilor, aminteşte canadianul.
“Pe marele ecran, cinema este mai mult decât o afacere, este o formă de artă care aduce oamenii împreună, celebrând umanitatea, aducându-ne mai multă empatie pentru celălalt – este una dintre ultimele puţine experienţe artistice colective, pe care le împărtăşim, în carne şi oase, ca fiinţe umane”, scrie Villeneuve despre arta pe care nu vrea s-o vadă murind.
“Aşa cum eu am o responsabilitate creativă şi curatorială de îndeplinit din poziţia de cineast”, scrie regizorul, “le cer celor de la AT&T să acţioneze rapid cu aceeaşi responsabilitate, să respecte şi să protejeze acest mediu cultural vital”, amintindu-le totodată acestora că “impactul economic al stakeholder-ilor este doar un aspect al responsabilităţii sociale corporatiste”.
Villeneuve îşi încheie editorialul din Variety pe un ton poate puţin patetic, dar care trădează multă dragoste pentru peliculă: “În întunericul sălilor de cinema, filmele ne captează istoria, ne educă, ne hrănesc imaginaţia, ne ridică şi inspiră spiritele colective. Sunt moştenirea noastră. Să trăiască cinematografele!”.