Dumitru Fărcaş a crescut într-o familie care iubea muzica: bunicul, tatăl şi cei doi fraţi mai mari au cântat la clarinet. Pasiunea sa pentru muzică a început de la un fluieraș pe care i l-a cumpărat mama sa, potrivit ziarulfaclia.ro.
„Mama mi-a cumpărat un fluieraş şi cu acel fluieraş am participat la toate festivalurile interşcolare, raionale, regionale – cum era atunci şi am luat o mulţime de premii. Şansa mea a fost şansa copilului de la sat: am avut un învăţător pe nume Lupar Gheorghe, un om absolut destoinic, cum erau adevăraţii noştri dascăli de altădată, care te studia de mic şi ştia: ăsta-i bun de croitor, ăsta-i bun de tîmplar, ăsta-i bun de muzicant, ăsta-i bun de dansator. Directorul Liceului de Muzică, dl. Mihai Guttman, a luat contact cu învăţătorul din sat şi ne-a chemat într-o zi la şcoală să dăm probe de aptitudini.
În urma acestor probe am fost ales să vin toamna să dau examen la Liceul de Muzică din Cluj. Am intrat la Liceul de Muzică în 1956, iar în 60, cînd am absolvit, copil sărac fiind m-am întors acasă şi am intrat ca solist în Ansamblul de cântece şi dansuri «Maramureşul» din Baia Mare“, îşi amintea rapsodul.
„M-am pus la punct într-o săptămâna cu noul instrument. M-a întrebat directorul dacă ştiu să cânt la taragot, iar eu am răspuns că da, ştiu. Când am văzut însă instrumentul, i-am spus directorului că nu-i bun şi că trebuie să-l repar, iar după o săptămână am să vin să dau probă. Am exersat zi şi noapte timp de o săptămînă, iar la momentul cuvenit m-am prezentat la director şi am cântat la taragot două piese foarte frumoase“, mărturisea Dumitru Fărcaș.
„… Fiind primul la acel mare concurs, am primit un premiu de 5.000 de lei. M-am dus cu prietenii la „Berlin”, în Bucureşti, şi le-am dat friptură şi bere, apoi am venit la Cluj să-mi găsesc foştii colegi care erau acum la Conservator, în anul II, şi faţă de care aveam un complex de inferioritate gîndindu-mă că… oi fi eu mare artist, dar cu puţină şcoală, iar arta fără cultură nu se poate face„, dezvăluia Dumitru Fărcaș.
După terminarea studiilor la Academia de Muzică „Gheorghe Dima“, în anul 1967, artistul s-a stabilit în Cluj-Napoca.
„Studiile superioare m-au ajutat în carieră“, afirma el.
Dumitru Fărcaș a murit la 80 de ani. A impresionat lumea cu taragotul lui
Dumitru Fărcaș a încetat din viață marți, 7 august 2018, la vârsta de 80 de ani. Dumitru Fărcaș va fi înmormântat cu onoruri militare, la casa părintească din comuna Groși din Maramureș. Ceremonia funerară va avea loc, joi, la Casa Studenților din Cluj-Napoca, începând cu ora 11.
A fost unul dintre cei mai cunoscuți artiști populari din România și cel mai mare taragotist din țară. Una dintre cele mai cunoscute melodii ale sale este cea care a fost genericul emisiunii Tezaur Folcloric.
În luna mai, Dumitru Fărcaş a fost decorat de preşedintele Klaus Iohannis, care i-a oferit Ordinul Naţional „Serviciu Credincios în grad de cavaler.
În vara anului 2014, Dumitru Fărcaş a rămas fără taragot, după ce acesta i-a fost furat dintr-un microbuz parcat în faţa Ateneului Român, astfel că artistul nu a mai putut cânta la spectacolul aniversar al lui Gheorghe Zamfir.
FOTO: Hepta