Considerat de Radu Beligan – și nu numai – un „geniu al comediei, al umorului românesc”, Grigore Vasiliu și-a căpătat supranumele de Birlic de la piesa cu același nume, în care l-a interpretat magistral pe eroul principal Costache Perjoiu, zis Birlic, un obscur funcționar dintr-o localitate din nordul Moldovei.

În scurt timp, în urma unui succes uriaș de casă, dar și datorită talentului nativ, Grigore Vasiliu a devenit un actor extrem de apreciat, dar și director și patron al mai multor companii teatrale. Însă pe cât de „mare” era pe scenă, pe atât de „mărunt” se arăta maestrul comediei în afara ei!

Ion Dichiseanu a jucat în trei filme alături de Birlic

„Grigore Vasiliu Birlic era o persoană extrem de emotivă. În afara scenei, nu lega două vorbe! Țin minte că, înainte de a ieși în fața oamenilor și a le spune câteva cuvinte, înainte de premiera filmului «Titanic Vals», stătea în culise și se întreba panicat: «Ce mă fac, ce mă fac?», în timp ce-și freca nervos mâinile. Din când în când, se ducea și se uita, din spatele cortinei, la publicul din sală, apoi revenea speriat în culise și începea iarăși să se văicărească”, a dezvăluit Ion Dichiseanu, 85 de ani, pentru Libertatea.

Coleg pe platoul de filmare cu Birlic la realizarea filmelor „Post Restant” (1961), „Mofturi 1900” (1963) și „Titanic Vals” (1964), Ion Dichiseanu a continuat: „N-am jucat pe scenă alături de Grigore Vasiliu Birlic, ci doar pe platourile de filmare. Pe atunci, eu eram un puțoi de vreo 20 de ani, în timp ce el era deja un monstru sacru. Aveam un respect deosebit pentru Birlic, dar și pentru ceilalți mari actori care au jucat în peliculele respective”.

Despre omul Grigore Vasiliu Birlic, numai cuvinte de laudă. Cu toate că la începutul anilor 60 era deja artist al poporului, refuza să meargă la filmări cu mașina pusă la dispoziție de Ministerul Culturii și se urca în autobuz, alături de ceilalți colegi de platou. „Birlic era extrem de sociabil. Era un om deosebit de cald, prietenos. O vorbă spune că adevăratul caracter al omului se cunoaște la muncă. Iar pe platourile de filmare Birlic era un tip ireproșabil. În plus, nu făcea caz de «funcția» sa înaltă, aceea de artist al poporului. Prefera să meargă cu noi toți ceilalți actori cu autobuzul, deși avea, cum se spune, mașina la scară”.

Grigore Vasiliu Birlic a interpretat 13 personaje din opera lui Ioan Luca Caragiale; foto: Agerpres

„Spre deosebire de arta scriitorului, a pictorului și a muzicantului, arta actorului este, din păcate, perisabilă! Din creația lui nu rămâne nimic. Cinematograful biruie astfel o fatalitate dând actorului un pic de acces la nemurire. Eu, Birlic cel din sală, îl urmăresc pe Birlic de pe ecran, dându-mi seama că el va supraviețui, că această imagine a artei mele va continua să trăiască în ochii unui spectator care nu s-a născut încă” – Grigore Vasiliu Birlic, artist al poporului

Era înnebunit după cursele de cai

În afara teatrului, Grigore Vasiliu Birlic era pasionat de cursele de cai, mergând la toate reuniunile hipice de la hipodromul din București (n.r. – hipodromul, astăzi dispărut, era amplasat în nordul Capitalei, în zona complexului Romexpo). „Când eram student, l-am văzut și eu pe Birlic la hipodrom. Aflasem că era nelipsit de la cursele de cai, îi plăceau la nebunie. Se agita, trăia cursa”, ne-a spus Ion Dichiseanu. Mai mult, Birlic era și un pătimaș parior, cu banii obținuți în urma unei “curse reușite” marele actor și-a înființat propria companie teatrală, „Colorado”.

Dublă pentru un sărut

Grigore Vasiliu Birlic se simțea în largul său pe platourile de filmare. El participa activ nu numai în rolul în care era distribuit, ci și la dublele pe care le trăgeau ceilalți actori, având cuvinte de duh la aproape orice filmare. „În pelicula «Post Restant», filmam o scenă în care o prind în lift pe Coca Andronescu și dau s-o pup. Ea zice «tata» și se ferește. Regizorul, fericit, ne transmite: «Gata! A ieșit foarte bine!». La care Grigore Vasiliu Birlic, tatăl fetei în film, spune cu vocea sa inconfundabilă: «Hai să mai tragem o dublă pentru că-mi place cum se pupă!»”.

Coca Andronescu și Ion Dichiseanu, în „Titanic Vals”; foto: aarc.ro

În „Post Restant”, Ion Dichiseanu joacă rolul lui Dan Vasiliu, un tânăr proiectant cu numeroase cuceriri amoroase, Coca Andronescu pe Lenuța „Mimi” Protopopescu, fata lui Grigore Vasiliu Birlic, nea Spirache în film. Interesant este că și în „Titanic Vals”, Ion Dichiseanu, în rolul lui Gigi Stamatescu, are o idilă tot cu actrița Coca Andronescu, alias Sarmisegetuza, fata lui Spirache Necșulescu (Grigore Vasiliu Birlic). „Birlic mi-a fost tată socru în două filme din trei”, ne-a spus, râzând, Ion Dichiseanu.

Țelina, soția și autobuzul

Aproape toate călătoriile în autobuzul care-i transporta pe actori spre platorile de filmare se transformau în adevărate spectacole susținute de Grigore Vasiliu Birlic. „Invariabil, Vali, soția lui Birlic, îi punea la sufertaș mâncare cu țelină. Într-o zi, autobuzul a luat în plin o groapă, iar crăticioara cu mâncarea de țelină s-a răsturnat pe podeaua mașinii. N-am văzut tragedie mai mare! Birlic era de-a dreptul disperat. Avea o față de parcă mergea la înmormântare. Nu era supărat că s-a vărsat mâncarea de țelină, ci pentru faptul că incidentul va ajunge la urechile soției sale. Era distrus la gândul că Vali va afla că mâncarea pe care i-o pregătise ajunsese pe podeaua autobuzului. Vă dați seama ce hărmălaie a fost în autobuz și ce glume au făcut ceilalți actori pe seama sărmanului Birlic”, a mai povestit, pentru Libertatea, Ion Dichiseanu. Acesta a adăugat: „Vali era cu vreo 30 de ani mai tânără ca maestrul, dar se iubeau foarte tare”.


Viorica Dăncilă, o oră de victimizări de politician la „Sinteza zilei”, despre adopția fiului său. „Mi-am dat seama că acela era destinul meu”

PAH spune că „politicienii trebuie să-și asume, de când candidează, că viața lor și a membrilor familiei nu le mai aparține”. Editorial despre subiectul adopției făcute de Dăncilă

 
 

Urmărește-ne pe Google News