Anunțat sâmbătă drept documentarul european al anului, ”Colectiv” e într-o cursă de mare concurență și peste Ocean.

Pelicula regizată de Alexander Nanau despre trezirea implicării cetățenilor în schimbarea societății românești din ultimii ani a primit nominalizări la cele mai importante 4 categorii ale premiilor Cinema Eye Honors. La fiecare categorie au fost nominalizate câte cinci filme, iar câștigătorii vor fi aleși în martie 2021.

Cinema Eye Honors sunt socotite cele mai influente premii din SUA dedicate exclusiv filmului documentar, pentru că sunt oferite chiar de către producătorii, regizorii, montorii și ceilalți profesioniști ai industriei de documentare, gen în mare creștere ca audiență la public în ultimii ani.

”Colectiv” a fost nominalizat la categoriile:

”Acasă” a fost nominalizat la categoria:

Spotlight, la care concurează povestea sensibilă a familiei Enache din Delta Văcărești, este o categorie care onorează creatorii de documentare aflați la începutul carierei lor. Premiul la secțiunea Spotlight a fost câștigat în 2016 de Alexander Nanau, cu filmul ”Toto și surorile lui”. Pentru Radu Ciorniciuc și scenarista Lina Vdovîi, ”Acasă” este filmul de debut.

În această ediție de Cinema Eye Honors, cele mai multe nominalizări le au documentarele: “Time” cu 6 nominalizări, urmat de “Collective,” “Gunda” și “Welcome to Chechnya”, cu 4 nominalizări fiecare.

Presa internațională remarcă anul extrem de valoros pentru iubitorii filmelor documentare. Câteva dintre filmele nominalizate la categoriile principale ale Cinema Eye Honors sunt:

  • ”Time” (realizat împreună cu The New York Times, cotidianul american fiind și unul dintre producătorii filmului) este o poveste tulburătoare despre viața unei familii care se luptă cu o pedeapsă de 60 de ani de închisoare.
  • ”Colectiv” (documentar care pornește de la investigațiile jurnalistice ale echipei de reporteri Gazeta Sporturilor & Libertatea) a fost declarat filmul anului 2020, pentru realizare și mesajul său profund democratic, de către revista Rolling Stone. În premieră pentru România, Colectiv este o prezență constantă, de asemenea, în topurile de final de an realizate de către The Economist, Vanity Fair, Time, Indiewire, The New York Times și alte publicații internaționale.
  • ”Notturno” este propunerea Italiei la premiile Oscar, Italia trimițând, ca și România, un documentar). Regia este asigurată de Gianfranco Rosi, dublu câștigător la Veneția  și Berlin. Cu documentarul ”Fire at sea”, Rosi a fost nominalizat la Oscar. Cel mai recent documentar al său, Notturno, este o trecere în revistă a felului în care războiul din Orientul Mijlociu afectează viețile oamenilor.

Ca și Colectiv, care a fost filmat peste un an și apoi montat doi ani, Notturno a fost realizat după o muncă de mai bine de trei ani. Timpul de filmare, în intimitatea personajelor, și apoi munca de alegere a scenelor, se măsoară, în lumea documentarelor, în ani. 

  • City Hall, una dintre cele mai impresionante pelicule ale anului 2020, nu doar printre filmele documentare, arată cum lucrează primăria orașului Boston și, potrivit Rolling Stone, arată ”de ce democrația e lentă, dar funcționează”. ”City Hall” este regizat de americanul Frederick Wiseman, la 90 de ani una dintre legendele filmului documentar din lume, laureat la Festivalul de la Veneția și în Gala Premiilor Oscar pentru întreaga carieră.
  • The Dissident, refacerea plină de tensiune a răpirii și asasinatului comandat de Arabia Saudită împotriva disidentului Jamal Khashoggi. Regia și producția îi aparțin lui Bryan Fogel, câștigător al premiului Oscar pentru documentar cu Icarus în 2018.
  • ”Dick Johnson is Dead”, o producție Netflix, una dintre cele mai suprinzătoare narațiuni cinematografice din ultimii ani, pornește de la situația unei fiice care află că tatăl său, bolnav, este aproape de finalul vieții. Documentarul ajunge să relateze cu umor și sensibilitate despre moarte. Fiica și regizoarea este chiar Kirsten Johnson, cea care a filmat Citizenfour, filmul despre Edward Snowden, peliculă câștigătoare a Oscarului pentru film documentar în 2015.
  • ”Boys State”, istoria unui tânăr american care încearcă să reconstruiască de la firul ierbii structurile societății democratice, o confruntare cu nevoia de implicare și participare a tinerei generații.
  • “Welcome to Chechnya” e o inserție în culisele luptei civice duse de un grup de activiști LGBTQ împotriva regimului opresiv din Cecenia, una dintre cele mai închise republici a Federației Ruse.
  • ”Gunda” (producție SUA – Norvegia, de asemenea finalist la premiile europene de film, cîștigate de Colectiv) este o peliculă empatică și inteligentă realizată de regizorul Viktor Kossakovsky, despre relația dintre oameni și animale, spusă prin ochii unui porc.
  • A Thousand Cuts, relatarea dramatică a luptei unui grup de jurnaliști filipinezi de la siteul de știri Rappler în fața campaniei de dezinformare pornite de președintele Rodrigo Duterte. 

Alte zeci de documentare care au impresionat publicul și criticii nu au reușit să ajungă pe listă, dar rămân în cursa nominalizărilor la Oscar. Toate nominalizările Cinema Eye Honors 2020 sunt aici.

 
 

Urmărește-ne pe Google News