”Se spune că oamenii mor de două ori: o dată fizic şi o dată când li se rosteşte numele pentru ultima oară. Din punctul ăsta de vedere, pentru tine nu e niciun pericol, bunica mea. Îţi mulţumesc pentru cei 40 de ani în care mi-ai fost mereu şi necondiţionat alături. Odihneşte-te în pace, Lucreţia Ciobanu, „Doamna Munţilor””, a scris nepotul cântăreţei pe Facebook, potrivit observator.tv.
Femeia frumoasă, cu voce de aur, care a încântat generaţii, timp de peste jumătate de secol, cu melodii culese din Mărginimea Sibiului, povestea, în urmă cu un an, despre viaţa ei şi despre secretul longevităţii sale. ”Nu credeam că ajung la 90 de ani, mai ales în ziua de azi, când mor atâţia oameni tineri şi de tot felul de boli. Eu n-am fost bolnavă niciodată. Am avut probleme mărunte, de la frigul îndurat pe vremuri. Secretul meu este că mi-am trăit viaţa fără supărări. Am făcut mereu haz, indiferent de situaţie”, mărturisea artista, în urmă cu un an, în exclusivitate pentru Libertatea.
A trăit 60 de ani pe scenă
S-a născut pe 27 octombrie 1924 în comuna Topârcea din judeţul interbelic Sibiu. A fost supranumită Doamna Munţilor şi a susţinut timp de peste 60 de ani spectacole de folclor în care a interpretat cântece din Mărginimea Sibiului. A ajuns cu melodiile ei până în SUA şi Canada.
Pentru uimitoarea sa carieră, solista a primit, în 2002, Crucea Naţională Serviciul Credincios clasa a III-a, iar în 2004 i-a fost conferit Ordinul Meritul Cultural în grad de Mare Ofiţer, categoria D – Arta Spectacolului. Din 2013, este cetăţean de onoare al Sibiului. Fotografii: Dan Bistrițeanu
Recomandări
Anchetă la Castelul Peleș după dezvăluirile Libertatea. Corpul de control al Ministerului Culturii a cerut actele contabile din 2019 și documente interne. Mărturia unui turist șocat de hoția angajaților