Dustin Hoffman va interpreta rolul lui Traian Popovici, fostul primar din Cernăuţi, într-un documentar realizat de compania canadiană Veni Vici Entertainment, intitulat „20.000 de sfinţi”. Filmul va fi lansat cel mai probabil în 2012, fiind precedat de lansarea unei cărţi.
În acest film, câţiva supravieţuitori ai Holocaustului, care au reuşit să scape cu viaţă datorită lui Traian Popovici, s-au reunit în România, cu ocazia inaugurării unei statui ridicate în memoria acestuia. În timp ce participau la eveniment, ei au început să îşi împărtăşească experienţele de viaţă şi felul în care au reuşit să supravieţuiască graţie curajului lui Popovici.
Dar cine a fost Traian Popovici?
Popovici a fost numit primar în Cernăuţi în 1941 de către mareşalul Ion Antonescu, pentru a aplica politica de românizare a oraşului. La ordinul acestuia, guvernatorul Bucovinei a creat un ghetou în acest oraş şi a început deportarea evreilor din Cernăuţi într-o regiune din Ucraina, care a devenit un fel de lagăr de concentrare şi din care foarte puţini au supravieţuit.
Ignorând riscurile la care se expunea, Traian Popovici a protestat faţă de aceste decizii în scrisori adresate atât premierului român, cât şi guvernatorului Bucovinei, spunând că populaţia evreiască reprezenta un element vital pentru bunăstarea oraşului Cernăuţi. Potrivit propunerii lui Popovici, trebuiau să rămână în oraş botezaţii, intelectualii, oamenii de artă, cei care au servit statul român, ofiţeri de armată şi război, specialiştii din industrie, medicii, inginerii, arhitecţii şi cei din sistemul judiciar.
Intervenţia lui a avut succes, iar primarul român a putut astfel să emită permise pentru mii de evrei, consultându-se cu comunitatea evreiască pentru cei care intrau pe listă.
Din această cauză şi-a pierdut funcţia, însă, la peste 20 de ani de la moartea sa, în 1946, Traian Popovici a primit titlul de „Drept între Popoare” din partea Institutului Yad Vashem din Ierusalim, devenind primul român recompensat cu această distincţie.