Ea este Smaranda Caragea, cea care îi dă glas Hannei Montana, serial difuzat de canalul Disney România în weekend de la 23:30, iar de luni până vineri de la 9:30 şi 23:35. La momentul probei, Smaranda recunoaşte că habar nu avea cine este Hannah Montana. Ba mai mult, a crezut că e un personaj de desene animate pe care îl chema… Hannah Banana. Despre rolul pe care l-a jucat Hannah în viaţa ei, dar şi despre multe altele, Smaranda vorbeşte într-un interviu acordat în exclusivitate ziarului Libertatea.
Cum ai ajuns să o dublezi pe Hannah?
Am dat o obişnuită probă la un studio de înregistrări imediat ce am terminat facultatea. Asta se întâmpla în 2008, şi am obţinut rolul.
Cât de atrăgător ţi se părea personajul?
În momentul în care am dat proba, mi se părea la fel de amuzant ca orice alt personaj, mi se părea drăguţ că o fată la vârsta adolescenţei avea vocea atât de matură.
Ce ştiai la momentul probei despre Hannah Montana?
Nu ştiam nimic. Atunci auzisem pentru prima oara de Hannah Montana. Nu cred că mă încadram în targetul serialului, aşa că nu aveam de unde să ştiu despre ce e vorba. Cred că am întrebat de câteva ori care este numele personajului. Mi se părea amuzant, îmi suna ceva a „Hanna Banana”. :) Oricum, credeam că dau proba pentru un personaj de desene animate. A fost o surpriză să văd că nu e aşa.
A fost uşor sau greu să o dublezi pe Miley, cea care o interpretează pe Hannah Montana?
Nu e greu, e distractiv. Hanna a fost şi primul meu personaj pe care l-am dublat, aşa că entuziasmul meu m-a ajutat să învăţ repede ce am de făcut.
În ce măsură semeni/nu semeni cu ea?
Probabil că vocea e ceea ce avem în comun, doar o dublez. Şi tot vocea ne diferenţiază. Ea e cântăreaţă, cântă cu uşurinţă, eu sunt doar actriţă- cânt când e nevoie.
Ce ai învăţat de la ea?
Nu ştiu ce am învăţat eu… poate să fiu mai ordonată:) Ea avea un dressing foarte bine organizat.
Îi păcălea pe copiii prietenilor imitând-o pe Hannah Montana
Ce pot învăţa copiii de la ea?
Copiii au multe de învăţat, mai ales că fiecare episod are o morală în final. Acum depinde de fiecare ce vede. Unii pot înţelege că nu e bine să amesteci lucrurile în viaţă, că e bine să fii modest, să îţi preţuieşti familia, prietenii, să nu uiţi că eşti copil în ciuda unor responsabilităţi care te pot maturiza prematur, iar alţii îşi pot dezvolta umorul şi replicile spontane şi amuzante inspirându-se din replicile semiconflictuale din serial.
Ai primit cereri inedite de când ai devenit vocea Hannei Montana?
Da. De la prietenii mei, care sunt părinţi. Îşi mai păcăleau copiii sunându-mă pe mine şi rugându-mă să le vorbesc ca Hannah ca să mănânce tot sau să doarmă la prânz. Iar o dată am început să vorbesc, şi o fetiţă care ţinea în braţe un rucsac branduit cu Hannah a fost total debusolată. Nu ştia cine vorbeşte, eu sau rucsacul… În final, i-am explicat şi s-a dus să se spele pe faţă, căci era total ameţită :))
Ce înseamna Hannah pentru tine?
Hannah este primul meu rol în dublaj şi o metodă să stăpânesc copiii la curs :)
Ce obiecte marca Hannah Montana ai?
Nu am.
Cine e Smaranda Caragea? Cum e ea ca tipă?
De când ai început să lucrezi cu copiii ? Experienţa cu Hanna a avut vreo influenţă în acest sens?
Am început să lucrez în anul 1 de facultate, ca animator la petreceri pentru copii. Trei ani mai târziu mi-am dat seama că îmi place să predau şi să folosesc cunoştinţele mele pentru a ajuta în dezvoltarea şi descoperierea calităţilor şi aptitudinilor celor mici mai întâi, apoi am dezvoltat cursuri şi pentru adulţi. Experienţa Hannah a venit ulterior, însă cu siguranţă m-a ajutat să controlez mai bine grupele, aveam un atu, cred, şi copiii mă ascultau mai uşor.
Unde te-ai mai făcut auzită?
Am mai avut roluri episodice în diferite seriale şi desene animate şi am dublat personajul Vicky din serialul „Nini”.
Dar în filme, ai apărut?
Am jucat doar într-un rol secundar în „Amintiri din Epoca de aur 2”, al lui Cristian Mungiu, şi am mai avut roluri episodice prin televiziune. Joc în sketchurile Sector 7, pe care le puteţi vedea pe net şi am mai făcut ceva reclame. Îmi doresc să am ocazia să joc cat mai mult.
Pe scena de teatru unde te putem vedea?
Sunt actriţă la Teatrul de Comedie, unde vă aştept la toamnă să vedeţi piesa „Crize”. Joc în mai multe spectacole în Bucureşti: la Arcub, în „Viţelul de Aur”, „O lume pe dos” şi „Cele două orfeline”, la Godot Cafe Teatru, unde este şi stagiune de vară, joc în „Bullets over Lipscani” şi pe 4 şi pe 5 iulie avem premiera „Tinereţe fără Bătrâneţe şi Viaţă fără de Moarte”.
Sursa foto: Disney România şi arhiva personală Smaranda Caragea