Ela Crăciun este deja
de 3 ori mămică, astfel că are experiență atunci când vine vorba despre
diversificare. Vedeta scrie pe blogul ei care sunt cele 6 alimente pe care să
NU le introduci în alimentația bebelușului la diversificare!
„Mai întâi, trebuie respectate cu foarte mare grijă regulile de igienă, iar alimentele trebuie să fie foarte bine procesate termic și păstrate în condiții corespunzătoare, la rece. Legumele pot fi fierte sau gătite la abur, dar nu pe grătar.
1. Zahăr și sare
La vârsta de un an,
funcția renală nu este suficient de dezvoltată, iar sarea este reținută în
organism și crește tensiunea arterială, ceea ce îi produce un disconfort celui
mic. De asemenea, e bine să evitați și zahărul sau fructoza. Aceasta din urmă
este chiar mai periculoasă decât zahărul pentru copii, mai ales pentru smalțul
dentar.
2. Miere
Chiar dacă ai stupi
proprii, mierea poate fi contaminată cu spori de clostridium și copilul poate
face botulism. Produsele industriale care conțin miere se pot folosi însă în
siguranță, întrucât sunt tratate termic, proces care inactivează sporii de
clostridium.
3. Fenicul
Acesta conține o substanță numită extragol, substanță cu efect carcinogen. Adulții pot folosi fenicul fără să pățească ceva, dar pentru copiii sub 4 ani, medicii recomandă evitarea consumării lui.
4. Lapte de orez
Orezul concentrează
cantitatea de arsenic din pământ. Asta nu înseamă însă că te intoxici cu
arsenic dacă mănânci orez, dar laptele de orez concentrează acel arsenic și
poate fi extrem de nociv pentru sugari.
5. Lapte de vaca
Acesta conține
caseină, proteină ce poate irita sistemul digestiv al copilului.
Albuș de ou
De la ou se folosește
doar gălbenușul, gătit tare. Proteinele pe care le conține albușul pot cauza
reacții alergice severe la copii mici.
Aceste reguli se aplică pentru primul an. Treptat, veți putea să le introduceți pe toate, iar organismul copilului le va accepta mai ușor. Știu că mulți avem impresia că pe vremea în care eram noi mici nu se cunoșteau aceste reguli și nu îșî mai făceau părinții noștri atâtea griji, dar dacă tot avem acces la infromații și putem să prevenim anumite situații neplăcute, merită să încercăm”, explică Ela Crăciun.
Citește și