Însă cezariana este o intervenţie care condiţionează viitoarele naşteri. Deşi până nu demult medicii nu recomandau mamelor a căror primă naştere a fost prin cezariană ca a următoarele naşteri să se facă pe cale naturală – vaginal – acum, majoritatea obstetricienilor sunt de părere că mamele pot opta pentru naştere naturală după una prin cezariană, însă avertizează că există anumite riscuri.
Astfel, experienţa medicală a demonstrat că femeile însărcinate care au o cicatrice uterină secundară unei naşteri anterioare prin cezariană, au risc de a dezvolta ruptura cicatricii – numită şi ruptură uterină – în timpul travaliului.
Prin urmare, în cazul în care se optează pentru o naştere naturale în după ce prima a fost făcută prin cezariană, medicul obstetrician trebuie să pună în balanţă riscurile şi beneficiile pe care le comportă naşterea vaginală dupa cezariană.
Astfel, în cazul în care Elena Băsescu îşi doreşte un al doilea copil şi va alege să nască pe cale naturală, aşa cum, de altfel, a fost intenţia sa şi în cazul acestei naşteri, ea va fi monitorizată atent în timpul travaliului, pentru a detecta situaţiile care obligă la efectuarea unei cezariene.
Una dintre aceste situaţii ar fi aceea în care măsurătorile dinainte de naştere determină că bebeluşul a luat prea mult în greutate.
CE ESTE RUPTURA UTERINĂ
Potrivit CSID, ruptura de uter este rară, dar este o afecţiune foarte gravă. Aceasta poate determina histerectomia, leziuni ale sistemului urinar, leziuni ale creierului copilului în cazul unei cantităţi insuficiente de oxigen, transfuzii de urgenţă, infecţie uterină sau chiar moartea copilului ori a mamei.