[libgallery id=”1822837′]
foto: Dumitru Angelescu
Artiștii și-au luat la revedere într-o gală organizată în incinta Aeroportului Otopeni, la care a participat întreaga echipă în frunte cu Iuliana Marciuc, șefa delegației noastre pentru cea de a 62-a ediție a celui mai important concurs muzical european. Din echipa de suport face parte și Mihai Alexandru, compozitorul melodiei ”Yodel It”, cea care va reprezenta România pe 11 mai, pe scena de la Kiev și, cu noroc în finala concursului, pe 13 mai.Alături de România, în competiția finala sunt înscrise 42 țări.
Fost componenent și compozitor al trupei Iris, Mihai Alexandru ne-a destăinuit faptul că, în realitate, melodia ”Yodel it” a fost compusă pentru formația elvețiano-română Timebelle, trupă ce a mai obținut locul secund la preselecția Eurovision Elveția, în 2015. Timebelle, formație a cărui solistă este românca Miruna Mănescu, participă din nou la preselecția din ”țara cantoanelor”, dar au ales o melodie a unor compozitori suedezi.
În detrimentul melodiei sale, care a explodat la Eurovision România, Mihai reunoaște că decizia celor de la Timebelle, de a lucra cu alți compozitori este mai bună în contextual concursului în cauză. ”Au primit o piesă de la echipă celebră de compozitori, suedezii sunt foarte buni și, mai important, în competiția Eurovision se clasează mereu foarte bine”
Cei doi tineri artiști vor un show memorabil în competiţia muzicală, tânăra adăugând îşi doreşte să aibă ”o mişcare care să fie amprenta piesei, cum este la «Gangnam Style» sau la «Waka Waka»”.
Alex Florea consideră că a ajuns aici şi pentru că a studiat actoria la Universitatea Ovidius, lucru care l-a ajutat în dezvoltarea sa personală, să scape de inhibiţii şi de emoţii.
“Faptul că am studiat Actorie la Universitatea Ovidius m-a ajutat foarte mult să ajung şi aici, a contat foarte mult pentru dezvoltarea mea personală şi artistică. Nu m-am înscris la Facultatea de Arte pentru a fi actor, ci pentru dezvoltarea mea personală şi pentru scenă: acum văd altfel spaţiul, poziţionarea în scenă, am scăpat de inhibiţii, de emoţiile de pe scenă. Oricum, m-am îndrăgostit şi mai mult de teatru datorită anilor de studenţie“, povestea recent Alex Florea.
Ilinca spune că şi ea îşi doreşte să studieze actoria, dar încă nu a decis la ce facultate se va înscrie. În ceea ce priveşte concursul Eurovision, amândoi tinerii au spus că îşi doresc un show memorabil.
“Să avem o mişcare care să fie amprenta piesei, cum este la «Gangnam Style» sau la «Waka Waka». Iniţial, trebuia să merg să reprezint Elveţia, cu trupa Time Belle, cu piesa asta. Am rămas, însă, să cânt cu Alex, iar Time Belle vor fi la Eurovision cu o altă solistă româncă“, a explicat Ilinca.
Eurovision 2017 se desfășoară între 9 și 13 mai
Eurovision este o competiţie muzicală internaţională, organizată de European Broadcasting Union (EBU), cea mai mare asociaţie a televiziunilor publice din Europa. Prima ediţie a avut loc în 1956, la Lugano, în Elveţia. Difuzat fără întrerupere, timp de 60 de ani, show-ul a devenit unul dintre cele mai longevive şi mai urmărite programe de televiziune din lume. Printre artiştii care au urcat, de-a lungul anilor, pe scena Eurovision se numără: ABBA, Julio Iglesias, Celine Dion, Johnny Logan.
Televiziunea Română, membră a EBU, este organizatoarea Selecţiei Naţionale şi participă la competiţia europeană din anul 1993.
Cele mai bune performanţe ale României la acest concurs au fost: de două ori locul al treilea (Luminiţa Anghel & Sistem – Kiev, 2005; Paula Seling şi Ovi – Oslo, 2010) şi o dată locul al patrulea (Mihai Trăistariu – Atena, 2006). Melodia românească cu cel mai mare punctaj obţinut în finala Eurovision (172 de puncte) este Tornero, interpretată de Mihai Trăistariu.
Eurovision Song Contest 2017 va avea loc la Kiev, cu semifinalele pe 9 şi 11 mai şi finala pe 13 mai. Reprezentanţii României vor concura în prima parte a celei de-a doua semifinale. Alături de România, în competiţie s-au mai înscris 42 de ţări.