Cât diferă un astfel de spectacol față de o piesă clasică de teatru?
Foarte mult. In primul rand, pentru ca nu exista un text, replicile sunt inventate pe loc iar actorii improvizatori trebuie sa fie cat mai spontani si atenti. Si spectatorii pot, si chiar trebuie sa interactioneze cu actorii de pe scena. Intr-un spectacol de teatru ar fi bine ca lucrul acesta sa nu se intample:) Si pot reactiona daca nu le place.
Cui se adreseaza genul acesta de spectacole?
Tuturor celor care sunt deschisi unei astfel de experiente :)
Ce trebuie sa stie cei care vin la improvizatie?
Ca vin la un spectacol unic, care se va juca doar in seara aceea si care nu se va repeta. Ca au parte de premiera si de ultimul spectacol in acelasi timp.
Cum a luat nastere SC IMPRO SRL?
SC IMPRO SRL a luat nastere datorita lui Marius Drăguș. El jucase inainte in alta trupa de improvizatie si si-a dorit foarte mult sa jucam in formula asta. La inceput ni s-a oferit un spatiu si am inceput repetitiile. Doar Marius si Andrei mai jucaseră în genul acesta de spectacol asa ca ne-am antrenat foarte mult pentru prima noastra reprezentatie care a fost pe 14 feb 2014.
Spune-mi câteva cuvinte despre fiecare membru al trupei în parte.
In trupa suntem 6 actori si un muzician. In afara de trupa SC IMPRO SRL, fiecare dintre noi joaca teatru in diferite teatre din Bucuresti si nu numai. Ada Gales, actrita proaspat angajata la Teatrul Sica Alexandrescu din Brasov este cea care nu are simtul penibilului pe scena si e dispusa sa joace orice. Pe Andreea Mateiu o puteti vedea la Teatrul Bulandra, Teatrul Metropolis, la Godot Cafe-Teatru iar despre ea pot spune ca este un izvor nesecat de fantezie si umor. Marius Dragus, „omul de serviciu al trupei”, cunoscut si ca MAGITOT, este cel fara de care trupa nu ar fi existat. Are o energie debordanta, e cel care conduce spectacolul si cel dupa care ne ghidam. Il puteti vedea jucand la Teatrul Metropolis. Andrei Mateiu, joaca la Teatrul Bulandra, in Godot Cafe-Teatru si in multe spatii independente. Cred că de la el am cel mai mult de invatat pe scena. Este foarte atent si simte sala foarte bine. Vlad Galatianu joaca la Teatrul Notarra iar el este atuul nostru „muzical” in aceasta trupa. Iar Bogdan Lifsin este un muzician complex,profesor de muzica, a lucrat cu multi regizori, a compus muzica multor spectacole iar in prezent colaboreaza cu Teatrul Evreiesc de Stat.
Cat exersati pe săptămână pentru a face un astfel de show?
Inainte de fiecare spectacol repetam. Trebuie sa fim mereu in priza asa ca ne antrenam de fiecare data cand avem ocazia. Repetitiile pentru acest tip de spectacol de cheama antremante. Un cuvant foarte bun, suntem ca niste sportivi, pregatiti sa intre pe teren. Unii sunt rezerve, altii titulari, depinde de joc, de atuul fiecaruia.
Cam cât dureaza un astfel de spectacol?
In general nu mai mult de o ora si jumatate dar au fost seri in care ne-a mai luat valul si am sarit calul:))
Majoritatea spectacolelor de improvizatie sunt de natura comică. Ati incercat si alt gen?
Noi toti jucam in spectacole de teatru dramatic/clasic. Intr-adevar un spectacol de impro are succes mai mare daca „iese” o comedie dar pentru noi, miza nu e neaparat asta. Nu cautam sa fim comici, haiosi. Dar alăturarea de teme, situatii de viata si personaje pe care le primim de la public cu ceea ce jucam in jocurile diferite dau spectacolului stampila de comedie. Oricum, avand in vedere ca e un spectacol care tine foarte mult de public, nu suntem pusi niciodata in situatii tragice sau dramatice.
În incheiere, spune-le celor care ne citesc de ce să vină să vă vadă?
In primul rand pentru ca este imposibil sa nu te simti bine in compania noastra. Pentru ca o sa rada mult si o sa fie mai fericiti. Pentru ca o sa fie mai liberi si o să-și aminteasca ce inseamnă joaca. Asa ca va asteptam joi, pe 30 aprilie de la ora 21.30 la Godot Cafe-Teatru sa ne facem propriul spectacol.
Vezi aici cum arată un spectacol al SC IMPRO SRL!