Libertatea: Care sunt, de obicei, sfaturile pe care le dai celor care vor să-și păstreze silueta nu doar până la Sărbători, ci și după?
Oana Cuzino: Cumpătarea este cuvântul-cheie în această perioadă, când tentațiile sunt mari, iar tradițiile culinare, la care ținem atât de mult și care dau farmec Sărbătorilor de iarnă, ne împing înspre meniuri destul de bogate caloric. Mâncărurile noastre de Crăciun și de Revelion sunt bogate în glucide și lipide, așa că ar trebui să le consumăm în cantități mici.

În timpul Sărbătorilor ții regim sau renunți pentru câteva zile?
Cine poate să țină regim în timpul Sărbătorilor? Nimeni nu poate rezista mirosului și ten­ta­țiilor de a gusta din bunătăți, dar dacă ne limităm la a consuma porții rezonabile sau la a gusta, în cazul în care știm că avem o tendință spre îngrășare, nu ar trebui să avem probleme!

Care sunt mâncărurile tale prefe-rate?
Îmi place, ca oricărui român, să gust din sărmăluțe, din piftie și cozonac. Nu consum aceste feluri de mâncare decât în perioada Sărbătorilor. Când le faci tu acasă sau când mergi în vizite în familie sau la prieteni nu-ți poți refuza aceste bunătăți.

Toate preparatele acestea îngra­șă. Care sunt trucurile care te ajută să rămâi la același număr de kilograme?
Chiar dacă este vacanță și e ceva mai frig afară, eu nu renunț la sport. În plus, o dată pe săptămână merg la înot sau la masaj, pentru drenarea sistemului limfatic și activarea consecventă a celui circulator. Este necesar, în această perioadă, pentru a compensa aportul caloric înalt, să ne impunem ca în fiecare zi să avem o activitate fizică de 45-60 de minute.

Mergi mai des la sală în perioada aceasta?
Nu mai des, nu este cazul, iar dacă sunt plecată la munte, înlocuiesc sala cu plimbări lungi sau cu sporturi de iarnă, care pot reprezenta o excelentă variantă de a compensa aportul caloric. Secretul este să nu lenevești la căldură și să mănânci și în afara meselor principale sau când nu simți foamea.

Bei mai multă apă sau anumite ceaiuri, ca să intensifici arderile?
Aportul hidric, că e vorba de apă sau de ceaiuri naturale – în special cel verde, cu efect depurativ și diuretic -, ajută într-o nutriție echilibrată. Spun asta pentru că, vorbind de bucatele tradiționale, trebuie să știm că ele nu te îngrașă imediat. În prima fază, acest stil alimentar, care se poate traduce printr-un kilogram-două în plus pe cântar, înseamnă, de fapt, o retenție hidrică mai mare. Să nu uităm că bunătățile de Crăciun – varza, murăturile, carnea tocată, salata de boeuf, ciorbele tradiționale – au, din păcate, mai multă sare. Această retenție hidrică crescută, generată și de consumul de glucide în exces, poate fi echilibrată și prin consumul unor ceaiuri naturale cunoscute a avea un ușor efect de stimulare a diurezei. Abia după mai multe zile de meniuri hipercalorice organismul începe să asimileze și să stocheze aportul caloric suplimentar sub formă de țesut adipos. Așadar, nu cred că trebuie să ne speriem de 1-2 kg, ci să facem sport, masaj, să ne hidratăm bine și să evităm alcoolul în exces, fiindcă și acesta crește retenția hidrică și reprezintă un factor important de aport caloric, deseori neglijat. Puțină lume este conștientă că 125 ml de vin pot să conțină între 8 și 12 g de zahăr.

Crezi în detoxifiere, apelezi la așa ceva după Sărbători? Sau ai alte rețete care dau rezultate?
Detoxifierea are sens pentru cei care consumă mult alcool, care fumează, care au afecțiuni cronice și sunt nevoiți să ia anumite medicamente cu potențial toxic. O persoană sănătoasă și cu un stil alimentar în general echilibrat, care face sport, se odih­nește și se hidratează corespunzător, dar care doar a mâncat ceva mai multe săr­măluțe și bunătăți nu are nevoie de proceduri complicate de detoxifiere, ci doar de mai multă atenție acordată hranei – de exemplu, să adopte o ali­men­tație în care să predomine legumele, rădăcinoasele, salatele, fructele, produsele cu con­ținut caloric scăzut, fără grăsimi animale sau zahăr.

Cum prepari niște sarmale sau un cozonac mai light, cu mai puține calorii?
Poți înlocui grăsimile animale cu cele vegetale – vorbim aici despre acizi grași nehidrogenați. Varza murată trebuie foarte bine desărată înainte de a o găti, ceapa poate fi coaptă și nu prăjită, orezul, folosit cu măsură. Cozonacul trebuie făcut în casă, cu drojdie proaspătă, fără emulgatori, conservanți și monoglutamat, cu zahărul măsurat conform rețetei. Piftia de curcan este mai ușor tolerată decât cea de porc. Maioneza poate fi redusă sau înlocuită cu un amestec de iaurt și muștar. În ceea ce privește tocăturile, este de dorit să evităm să consumăm la aceeași masă cârnați și sarmale, mai ales dacă acestea din urmă sunt scăldate în smântână. Trebuie să fim atenți ca la aceste mese bogate în grăsimi animale, aportul de alcool să fie moderat, fiindcă, pe lângă impactul caloric al mâncărurilor, asocierea cu alcool e un factor major de risc pentru cei cu afecțiuni gastrice, biliare sau pancreatice.

 
 

Urmărește-ne pe Google News